Založ si blog

Pokiaľ nebudeme úprimní a objektívni, nenájdeme správny smer

Ak by sa niekto opýtal, či by som chcel návrat socializmu, moja odpoveď by bola jasná – nie, nechcel. Ale na druhej strane nemôžem poprieť, že v tej zabudnutej dobe sme boli ľuďmi oveľa viac, ako za posledných dvadsaťštyri rokov. A to ma nielen mrzí, ale mi to aj prekáža. Kdesi vnútri som veril počas prvého roka – 1990 – v lepšiu budúcnosť. Nestalo sa, a v podstate som na tom úplne rovnako, ako generácie 1948 – 1968 , ktorým sľubovali, že ich deti sa budú mať lepšie. Nemáme a naše deti sa nebudú mať lepšie. Nie, pokiaľ nepriznáme, že každá doba má svoje nedostatky, ale aj klady. Nie, ak nezačneme pracovať na tom, aby náš hlas počúvali tí, ktorých živíme. Nie, ak ich neprinútime, aby rešpektovali naše záujmy, lebo berú naše peniaze a teda sú našimi – zamestnancami, nie vládcami.

Sloboda … pre každého môže toto slovo znamenať niečo iné. Lenže, je človek slobodný, ak nemá čo jesť, je bez práce, chorý, bezdomovec, alebo denne sa trasie o to, čo bude jesť ? Denne žije v strachu, či bude vedieť nakŕmiť svoje deti, či nepríde o prácu, alebo pracuje aj počas choroby a ohrozuje svoje zdravie, aby neprišiel o zdroj živobytia ? Zaujíma ho vtedy, že môže slobodne cestovať, či hovoriť hocičo, čo mu príde na myseľ ? Myslím, že taký človek nie je o nič slobodnejší, ako bol za diktatúry štátostrany, ba je na tom oveľa horšie.

Málokto si to uvedomuje, ale diktátor (či osoba alebo skupina osôb) je oveľa viac závislý na spokojnosti ľudí, ako tzv. demokratická vláda. Diktátor musí mať mocenskú pozíciu, ale armáda či iné represívne zložky mu na udržanie postavenia nestačia. Potrebuje vytvoriť u ľudí presvedčenie, že za jeho vlády sa majú dobre. Potrebuje vytvoriť dojem záujmu o ich osudy. (určite to nie je náhodne podobné politike niektorých postkomunistických politikov, transformovaných do tzv. liberálnych strán, či sociálnodemokratických spolkov) Ak skúsi vládnuť výhradne za pomoci biča, je len otázkou času, kedy padne. Naopak, demokratické vládnutie je založené na väzbách medzi politikmi a podnikateľským sektorom, kde názor bežného človeka je prípustný, ale rovnako ho dokáže vládnuci subjekt pokojne ignorovať, a to aj v prípade, že je pravdivý. A to, či máme demokraciu, by sme zistili až vo chvíli, keď by vyšli do ulíc státisíce ľudí protestovať proti tomu, že sú vo vlastnej krajine okrádaní, zotročení a ponižovaní v mene cudzích ziskov. Potom by sme zistili, ako by to skončilo – či zmenou, alebo nasadením represívnych zložiek proti demonštrantom. Na Slovensku by som čakal skôr to druhé.

Mám množstvo známych, ktorí denne pracujú desať-dvanásť ba i viac hodín. Často aj šesť dní v týždni, a napriek tomu sotva uživia vlastné rodiny. Sú slobodní ? Alebo slobodnejší oproti minulej ére ? Pochybujem. Väčšina z nich pracovala tvrdo a poctivo aj za minulej éry, ale na zaistenie rodiny im stačilo odpracovať bežných osem hodín (skúste si nájsť, kedy ľudia bojovali za osemhodinový pracovný čas), a potom mali čas na výchovu detí,oddych s manželom/manželkou … dokázali ísť na dovolenky,hoci len do „spriatelených“ krajín, alebo doma. V prípade potreby liečili choroby, chodili na liečenia. A dnes ? Sotva prežívajú, neraz za cenu vlastného zdravia, deti vychováva ulica či internet, lebo rodičia nemajú čas a čo je najhoršie – napriek tvrdej práci nemajú často na potreby detí ani peniaze. Zlepšilo sa ich postavenie oproti životu v diktatúre štátostrany ? Vôbec nie, práve naopak – zhoršilo.

Nemôžeme a nemali by sme zatvárať oči pred skutočnosťou. A rovnako by sme sa nemali nechávať manipulovať nadávkami na minulú éru, a už vôbec nie vtedy, keď sa kritickým pohľadom na túto éru prezentujú fluktuanti, alkoholici či ľudia, ktorí tu po roku 1990 kradli, klamali a vyhýbali sa práci. Skúsme si spomenúť na výroky tých, čo dnes sedia desiatky rokov v rôznych funkciách, ako kričali, že nechcú vládu gerontokracie. Dnes robia presne to isté – zubami, nechtami sa držia akejkoľvek funkcie, len nech nemusia robiť. A ak hovoria o šetrení, vždy takým spôsobom, aby sa netýkalo tých, čo o ňom hovoria – stačí si spomenúť na valorizácie platov, ktoré sa odmietali všade, okrem valorizácií platov vládnucej verchušky. Tam treba držať úroveň. Za každých okolností.

A na záver ešte jedna spomienka – začiatkom 90.rokov všetci svorne tárali o reforme komunistického školstva, odstránení vzdelávania s ideologickým podtónom a podobne. Výsledkom sú deti bez učebníc, školstvo bez jasnej vízie a žalostné znalosti absolventov. Mnohí neovládajú ani základy gramatiky rodného jazyka Podobne to dopadlo aj v športe, kultúre a iných oblastiach. Nemalo by nás desiť, že najviac úspechov dosiahli odchádzajúce generácie vychované starým systémom socializmu, a po nich skoro všade prichádza úpadok ?

Ak vyperiete bielu košeľu v pracom prachu z reklamy, a budú na nej fľaky, zodpovedá to slovám z reklamy ? Myslím, že druhý raz ho nekúpite. Tak skúsme nekupovať stále rovnaké lži, ktorými nás zaplavujú ľudia, túžiaci po ľahkom a „bezprácnom“ prospechu. Myslime vlastnou hlavou … a porovnávajme. Hľadajme pravdu a buďme k sebe úprimní.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9465427x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu