Založ si blog

Spomienka na detstvo v „šedej“ krajine

Bývalá verzia štátu, teda Československo, pôsobila na mnohých šedo, bezfarebne a ponuro. Hovorili, že má presne toľko odtieňov šedej, ako je farieb. Neviem … ako deti, neskôr dospievajúca mládež sme to videli inak. Iste, ako pubertiaci sme kritizovali všetko a všetkých, každý tridsiatnik bol pre nás starec.

Rok pre nás začínal dozvukmi zimných prázdnin, a strachom z polročného vysvedčenia. Ale, počas jeho prvých dní sme poletovali po klzisku, ktoré sme si urobili za pomoci hadice z požiarneho hydrantu na fľaku trávnika pred domom. Dospelákom to nevadilo, mali nás pod dohľadom, a tých, čo im to vadilo – sme zase ignorovali my. Mydlili sme hokej od rána do večera,  využívali posledné dni voľna pred školou, často sme ani na puk nevideli, keďže bola tma a nám sa nechcelo ísť domov. Korčule ? Zabudnite, väčšina sme šmatlali na obyčajných čižmách po ľade, tí šťastnejší síce korčule navliekli, ale na miniklzisku im neboli veľmi platné.

Vysvedčenie sme prežili a prišla jar. Hokejky skončili v kútoch pivníc a okamžite sme vytiahli lopty a kopačky. Z Martincov, Nových, Šťastných či Bublov sa stali šmahom ruky Ondruš, Kozák, Nemec či Gogh, Masný, Jurkemik alebo Keketi. To boli hrdinovia našich slnečných dní. Namiesto bránok sme pohodili dva kamene, ak nebola veľká lopta, stačil aj tenisák. Žiadny problém. V školách prišiel čas exkurzií, rôznych výletov a pomaly sa blížil koniec školského roka. A začínali sme robiť plány na leto. Niektorí mali ísť k babkám a dedkom, iní do pionierskych táborov, a ďalší sa motkali doma, okolo záhrad, alebo blízkych potokov.

Prišlo leto. Liezli sme po stromoch, skúšali nezrelé ovocie a zapíjali ho vodou z potoka – a potom šprintovali do lopúchov. Pioniersky tábor prišiel a odišiel tak rýchlo, že sme ani nestíhali zisťovať, kde sme. Dni sme trávili spoznávaním rastlín, lesov, rôznych pamiatok, súťažami v rôznych športoch, ba jeden rok sme sa dožili aj nočnej výpravy – hľadania pokladu. Večer sme kládli táboráky, a po nociach špekulovali, čo asi robia inštruktori. Koniec leta sme obvykle trávili výmenami zážitkov s kamarátmi, a využívaním posledných dní voľna pred školou.

Jeseň pre nás znamenala naháňačku na začiatku školského roka, užívanie si posledných slnečných dní a s tým spojenej zábavy, lampiónové sprievody, kde najväčšou zábavou bolo strčenie paličkou do lampióna nešťastnej obete, ktorá si dovnútra vložila namiesto žiarovky na baterku – sviečku. Sprievodom sa ozýval hurónsky rehot v prípade úspechu, a nazlostení učitelia hasili ohníček z lampióna a zúrivo hľadali vinníka, ktorého nemali šancu nájsť. Ani nenašli.

Občas sme zbehli ako partia do kina, kde sme zaujato sledovali dobrodružstvá Winnetoua a jeho bieleho brata, čo sa vždy prejavilo smútkom počas posledného dielu, a dvoma-troma týždňami hier na Indiánov a kovbojov. Alebo sa smiali na bitkách Šimona a Matúša, vypliešťali oči na Božské telá, či váľali sa pri pohľade na nemotorného Fantozziho, alebo grimasy Funésa. Neskôr, keď sme boli stredoškoláci, začali sme chodiť na stanovačky a spoznávali rodnú hrudu. Niektorí sa síce zvykli stratiť, iní zase skúšali čo nemali – napríklad pivo či cigaretku. Jasné – mali sme aj spolužiačku, ktorá sa stala mamičkou v sedemnástich. Ale – dodnes žije s otcom svojho prvého dieťaťa – dnes ich majú štyri.

Niekto povedal, že sme žili v šedej krajine. Mne sa naopak zdá, že je šedá dnes. Do kina nemôžem ísť, a nechodí tam ani väčšina mojich známych. Čo z krásnej kinosály, keď v ponuke sú skoro výhradne treťotriedne americké produkcie, preplnené násilím a krviprelievaním ? Ak to bolo predtým šedé, dnes to vidím čierne. Deti sa bojíme pustiť na diskotéky, aby tam neprišli k drogám, alebo úrazu – napríklad počas policajnej razie, kde policajti mlátia všetko hlava-nehlava. Detské tábory ? Dve tretiny sú zrušené, a tie, čo prežili zúrivé ničenie spomienok na minulú éru, majú často predražené a úbohé programy. A tak väčšina detí trávi svoj čas za počítačom, mnohé z nich majú problémy s čítaním a písaním – dokonca aj na strednej škole, iné vôbec nevedia, v akej krajine žijú.

Kto je na tom horšie – ja so svojimi spomienkami, alebo súčasné deti ? Nahradia im preplnené obchody, počítače či internet to, čo sme zažili v detstve my ? Sotva … a zlatým klincom úpadku je fakt, že ani nepoznajú význam slova – vlasť. Tá naša bola pre nás stelesnením významu slova … ale Slovensko ? Má k tomu veľmi ďaleko …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9455512x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu