Založ si blog

Úspešná firma – aký je zmysel týchto slov ?

Firma A zamestnáva sto ľudí, pravidelne im vypláca mzdy, prispieva aj na ich vzdelávanie, kultúrne a športové aktivity, a hoci jej v dôsledku poklesu klientov (kríza) klesajú aj zisky, udržiava štandard svojich zamestnancov a neprepúšťa, ani neznižuje platy.

Firma B zamestnáva tiež sto ľudí. Platí im minimálnu mzdu, väčšina pracuje na živnosti (bez práva na určenie ceny vlastnej práce), neprispieva na žiadne aktivity a vzdelanie pracovníkov, a jej zisky každoročne rastú. Pravidelne obnovuje autopark vyšších manažérov, stavia luxusné sídla, a pokiaľ dôjde k poklesu príjmov (kríza) – tak zníži stavy zamestnancov, alebo poklesnú ich príjmy na základe „vzájomnej“ dohody.

Ktorá firma je úspešnejšia ? Z hľadiska odborných časopisov, ktoré sú často prerastené odborníkmi, čo v živote nevideli reálnu ekonomiku, dostáva ocenenia firma B. Z hľadiska perspektívy je však úspešnejšia firma A, pretože sa dá predpokladať nielen rast ziskov, ale aj udržanie kvalitných pracovníkov, rast ich vzdelania a v dôsledku toho vyššia výkonnosť firmy, spojená s minimálnou fluktuáciou. Navyše – firmy typu A skoro nikdy nepožadujú príspevky zo štátnej pokladne, no firmy typu B sú na to bytostne odkázané, keďže majú vysokú fluktuáciu pracovníkov a v dôsledku toho aj zvýšené náklady na ich zapracovanie do výroby/systému.

Dlhé roky som pracoval v zahraničí. Slovenské praktiky – zdieranie zamestnancov, nepravidelné výplaty, ponižovanie a pod. sa nikde netolerujú. Ak o niekom zistia obchodní partneri, že pripúšťa podobné praktiky, alebo dokonca ich podporuje, jeho spoločenský status klesá. A pociťuje to rôznymi spôsobmi – od chýbajúcich pozvaní na rôzne spoločenské podujatia (čo sa dá prežiť) po stratu klientov, ktorým na vlastnej povesti a povesti partnerov záleží. (a to sa ťažko prehĺta) Napríklad prevádzkovatelia rôznych hypermarketov sú doslova spoločenským odpadom.

Všade, kde som pracoval, mal zamestnávateľ etický kódex. Začínalo to formou výberu a prijatia zamestnanca, pokračovalo komplexným zhodnotením jeho schopností a naplánovaním jeho budúceho vzdelávania a kariérneho postupu. O každom benefite vedel pracovník všetko, Presne to bolo zakotvené v zmluve a všetko sa dodržiavalo ako zákon. Presné termíny vyplácania mzdy, odmien, školení, a iných záležitostí – všetko sedelo na milimeter. Súčasťou kódexu bolo napríklad aj firemné oblečenie, či účasť na rôznych firemných akciách. Každý vedúci poznal svojich pracovníkov, ich rodiny a prípadné problémy. Keď som ochorel a bol nútený ostať v domácom liečení, na druhý deň ma kontaktoval nadriadený s ponukou pomoci – ak by bola potrebná. Neboli sme kamaráti, ale navzájom sme si prejavovali úctu. (niečo, čo Slováci nepoznajú)

Keď začala kríza, firme klesali príjmy. A teda aj zisky. Konkurenčné spoločnosti najprv okliešťovali benefity, potom siahli na mzdy a nakoniec začali prepúšťať. Firma, ktorú spomínam, sa zachovala úplne inak – urobil sa audit majetku, a na jeho základe sa prijali opatrenia. Lenže – hoci istý čas bolo veľmi zle, na pracovníkov a ich benefity sa nesiahalo. A to i napriek tomu, že akcionári nemali istý čas dividendy. Šomrali, ale argumenty vedenia pochopili – bolo lepšie udržať kvalitných zamestnancov a vzdať sa dividendov, ako ich prepustiť a neskôr znášať zvýšené výdavky na výchovu nových. 

Odchádzal som z tejto firmy v čase, keď do nej vstupoval nový akcionár. Všetky náležitosti mi boli vyplatené podľa dohody, dodnes dostávam pozvánky na rôzne podujatia, gratulácie k sviatkom a podobne. Dodnes patrím medzi nich, hoci tam už nepracujem. A táto firma je pre mňa synonymom úspechu, hoci v súčasnej dobe má množstvo problémov. Ale viem, že na zamestnancov sa stále nesiaha – sú rodinným striebrom firmy. V dobrom i zlom …

Slovenské banky vykázali v minulom roku rast ziskov. Sú to úspešné firmy ? Podľa mňa nie, lebo ich klienti vykazujú straty, keďže poplatky za služby bánk sú oveľa vyššie, ako príjmy klientov zo vkladov. Ba, neraz sú v strate, lebo úroky nepokryjú ani infláciu. Sú to úspešné firmy ? Podľa mňa nie, keďže ich rast zisku je spojený so stratami klienta.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456131x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu