Založ si blog

Máme kúsok sebaúcty ? Sotva, keď ďakujeme za ohlodané kosti . ..

Takže, najprv zhrnutie faktov – druholigové švédske mužstvo dostalo A-licenciu v Lige majstrov na tri roky, slovenský majster bude mať C-licenciu na rok a potom sa uvidí, či budeme hodní tej „cti“, aby sme sa mohli merať s druholigistom. Hovorím o súťaži v hokeji. Tej istej, ktorú odmietla akceptovať KHL.

Podľa tvrdenia jedného slovenského funkcionára mali zakladatelia súťaže právo na nomináciu klubu podľa svojich predstáv. A tak Švédi vybrali druholigistu. Typický, slovenský alibizmus. Niekto urobí absurdný krok, a my ho akceptujeme bez výhrad. Tu niekde bude aj koreň odmietnutia KHL, ktorého dôvody údajne nepoznáme. Naopak, myslím si, že dôvody boli úplne jasné – KHL si buduje meno, a rozhodne si ho nemieni poškodiť účasťou klubov v súťaži s pochybnými pravidlami.

Vrátim sa k olympijskému turnaju v Salt Lake City. Keď sme prvý raz videli herný model turnaja, navrhovali sme v diskusiách, aby Slovensko odmietlo účasť na tomto paškvile. Priama nominácia vybratých mužstiev do hlavného turnaja bola kombinovaná s kvalifikáciou pre ostatných, ktorí navyše nemohli postaviť svojich najlepších hráčov, lebo ich NHL neuvoľnila. Nemohli sme sa čudovať, ako dopadlo Slovensko, ktorému vtedy nepomohol ani šachový ťah s nasadením minimálneho množstva hráčov, aby sa udržali miesta pre posily z NHL. Chceli sme, aby si hokejový zväz zachoval tvár, a nelegitimizoval našou účasťou neférové podmienky turnaja. Smola, nikto nepočúval kritické hlasy a spravili sme si hanbu.

Horkú chuť z tejto blamáže síce osladil výsledok neskorších majstrovstiev sveta, kde sme získali zlato, ale spomienka na podraz v réžii IIHF a NHL nevymizla.

Dnes tu máme niečo podobné, tentoraz v samostatnej réžii IIHF. Hodila nám kosť, poriadne ohlodanú a smradľavú.A my chceme ďakovať. Pýtam sa – za čo chceme ďakovať ? Za pľuvanec do tváre od IIHF, ktorá sa prizerá zaistenému miestu druholigistu na tri roky, a divokej karte pre majstra krajiny na jeden rok ? Potom sme padli veľmi hlboko.

Slovenská extraliga sa borí s množstvom problémov, hlavne systémových a finančných. Keďže systém výchovy mládeže sa rozpadol, talenty ubúdajú a úroveň slovenského hokeja upadá. Navyše kluby sa boria s nedostatkom financií, a niektoré by asi už neexistovali, ak by ich nefinancovali odchovanci, ktorí uspeli v NHL. Je celkom možné, že extraliga sa v blízkom čase rozpadne, keďže problém s financiami rastie. To je realita.

Aj tak si však myslím, že nemáme právo, aby sme hazardovali s menom slovenského hokeja. Pokiaľ máme pocit, že kvalitatívne do Ligy majstrov nepatríme, môžeme účasť odmietnuť. Ale ďakovať za ohlodanú kosť by sme nemali. Účasť s súťaži s pochybnými pravidlami uškodí ešte viac menu nášho hokeja, ktorý už dostáva primnoho faciek zo všetkých strán. A keďže vládne hnidy v kravatách sa vedia len vyhrievať na slnku úspechu (ako v spomínanom 2002 na MS), a rozdávať prázdne sľuby, nič lepšie nás nečaká. A je len otázkou času, kedy vypadneme aj z elitnej skupiny MS.Trocha sebaúcty by však nezaškodilo.

Čo myslíte ?

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432604x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu