Založ si blog

Krvavá kultúra (nielen) počas predvianočného zhonu

Priznám sa, otcovia televízie sa musia vo svojich hroboch krútiť ako lopatky ventilátora. Nehovoriac o ľuďoch, ktorí verili začiatkom 90. rokov, že na televízne obrazovky sa dostane kvalita a pestrosť. Všetci musia byť sklamaní, lebo opak je pravdou.

O kvalite môžeme len snívať, na pestrosť ponuky môžeme rovno zabudnúť. Za čias totality prevažovala produkcia z krajín socialistického bloku, pričom o nejednom domácom produkte sme mohli oprávnene tvrdiť, že požadovanú kvalitu má i napriek neodmysliteľnej propagande v pozadí. A rovnako sa v ponuke vyskytovali aj pomerne kvalitné produkty z Francúzska či Talianska, hoci sa často jednalo o rôzne komédie. Mali však kvalitné obsadenie a boli vyšperkované kvalitnými výkonmi. Žiaľ, dnes už môžeme len spomínať.

Televízny prijímač sa stal rizikovým domácim spotrebičom. Ak sme sa v minulosti mohli spoľahnúť na to, že programy s nevhodnou tematikou pre deti a mládež sú vysielané v neskorých večerných hodinách, dnes sa vysielajú treťotriedne krváky a pochybné seriály v celodennom režime. Máme síce akúsi pochybnú Radu pre rozhlasové a televízne vysielanie, avšak jej význam je prakticky nulový. Neviem, aké kompetencie má podľa zákona, ale podľa obsahu vysielania jednotlivých televíznych kanálov – zrejme žiadne, alebo minimálne. Rozdáva nejaké pokuty, ktorými si masíruje ego a simuluje činnosť, ale nič viac.

Otvorte program a zdesíte sa – od skorého rána do neskorého večera nevidíte nič iné, len – americký seriál, americký seriál, akčný seriál, thriller, americký seriál, telenovela … občas pomedzi to vsunutá nejaká treťotriedna súťaž typu – Slovensko hľadá … neviem čo …, alebo zúfalá snaha domáceho scenáristu o denný seriál … pri všetkej úcte, veľmi nízkej kvality a s bezduchým dejom. Ak sa náhodou objaví niečo kvalitné, ocitne sa to obvykle v „dobre“ zvolenom vysielacom čase – o polnoci, či tretej ráno. A neskôr sa obhajujú tvrdeniami, že sledovanosť podobných programov je nízka.

Tak to dopadne, keď kultúru robia barbari a sado-masochisti. A v spojení s nefunkčným orgánom kontroly je to vražedná kombinácia. Niekto nazval kedysi moje rozhorčenie snahou o zavedenie cenzúry. A súhlasím s jeho názorom – som za to, aby boli vysielané programy tvrdo kontrolované, a podliehali prísnym obmedzeniam. Neplatíme si dane v tomto štáte preto, aby sme robili domácich gestapákov, kontrolujúcich, čo dieťa sleduje, alebo zamykali prijímač do skrine. Pokiaľ ide o zastavenie kultu násilia a jeho duševne chorých predstaviteľov (Seagal, Van Damme, Willis, či mnohí iní) je každý prostriedok vhodný. Aj drakonické pokuty, prípadne odoberanie licencií. Tritisíc eur pokuty je na smiech – tristotisíc by bolo rešpektovanou hrozbou.

Aj sloboda podnikania by mala mať svoje medze. Ak pokladáme za normálne, že sa postihuje šírenie pornografie, mali by sme pokladať za normálne aj to, aby sa trestala propagácia násilia. Kult smrti by sme mali zastaviť, ináč budeme niesť veľmi nepríjemné následky. Vlastne – dnes ich už nesieme v podobe stúpajúceho množstva vrážd, lúpeží, pribúdajúcich narkomanov a podobne. Otázkou je – záleží nám na našich deťoch ?

Ak áno, prestaňme sa hrať na demokraciu tam, kde to hraničí s duševnými chorobami … a niektorých vysielateľov za duševne chorých pokladať môžeme – stačí si pozrieť obsah vysielania ich kanálov.

Vlastne, slovo kanál presne zodpovedá tomu, čo šíria súčasné televízne stanice – odpad z kultúrnej stoky.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456337x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu