Založ si blog

Zločiny v mene viery II. – Boží bankár

18. júna 1982 prebehla médiami správa, že pod jedným z londýnskych mostov našli visieť mŕtveho muža. Neskôr sa ukázalo, že nebožtíkom je bývalý bankár Roberto Calvi, ktorý ako člen vedenia Banky Ambrosiano spôsobil jeden z najväčších politických škandálov v Taliansku.

Škandál okolo banky Ambrosiano začal po vydaní správy, že banka nelegálnym spôsobom vyviezla do zahraničia niekoľko miliárd lír. Keďže banka bola druhým najväčším finančným domom v Taliansku, v roku 1978 začalo vyšetrovanie, ktoré okrem iného zistilo aj prepojenie banky na Vatikánsku banku, a slobodomurársku lóžu P2 pod vedením L. Gelliho. L. Gelli bol zapletený do úplatkárskej aféry, spájanej s bývalým predsedom talianskej vlády B. Craxim, a podozrievali ho aj z účasti na bombovom útoku v Bologni (1981), kde zahynulo 83 ľudí. R. Calvi bol neskôr odsúdený na štyri roky väzenia podmienečne a zaplatenie vysokej pokuty za úmyselný krach banky.

Neskôr zmizol z Talianska … a koniec už poznáme. Jeho smrť sa dodnes nevysvetlila, a oficiálne je uzavretá ako samovražda. Ostalo však množstvo otázok. Napríklad dlhoročné prehliadanie podozrivých obchodov skrachovanej banky, ktorá už v roku 1974 bola zapletená do škandálu, pri ktorom prišla Vatikánska banka o približne 30 mil. dolárov v dôsledku špekulácií sicílskeho rodáka a amerického bankára M. Sindonu. Časť peňazí sa vtedy stratila vinou poskytovania nekrytých úverov, iné následkom špekulácií pri obchode s cudzími menami. Deň pred svojou smrťou bol Calvi oficiálne odvolaný zo svojej funkcie, a o pár hodín neskôr spáchala samovraždu aj jeho dlhoročná asistentka G. Corrocher. Vyskočila z okna na kancelárii.

V roku 1984 Vatikánska banka prijala zodpovednosť za krach banky Ambrosiano a odškodnila 120 veriteľov skrachovanej banky zaplatením straty vo výške 224 mil. dolárov. Neskôr sa odhalilo, že prostredníctvom Vatikánskej banky realizovala množstvo obchodov aj sicílska mafia, ktorá spolupracovala so skrachovanou bankou Ambrosiano.

Michele Sindona zomrel v roku 1986. Podľahol otrave počas výkonu trestu doživotného väzenia za vraždu právnika G. Ambrosoliho. Promovaný právnik pracoval minimálne od roku 1957 pre americký klan rodiny Gambinovcov a mal na starosti obhospodarovanie ziskov z predaja heroínu. Osobne sa priatelil s kardinálom G.B. Montinim, ktorý sa neskôr stal pápežom – pod menom Pavol VI. V roku 1972 kúpil kontrolný balík akcií v americkej Franklinovej banke. V januári 1974 získal ocenenie „Muž roka“, a v apríli toho istého roku následkom pádu akcií na burze utrpel obrovskú stratu, čo viedlo v októbri rovnakého roku ku krachu banky.

11.júla 1979 bol zavraždený správca bánk vo vlastníctve M. Sindonu G. Ambrosoli. O desať dní neskôr bol zavraždený aj vyšetrovateľ B. Giuliano, ktorý pracoval v Palerme. Vyšetroval obchod s drogami, ktorý sa týkal aj M. Sindonu, bol v priamom kontakte aj so zavraždeným právnikom G. Ambrosolim, a vyšetroval aj vraždu novinára M. di Mauro. V prípade bol zapletený aj bývalý viacnásobný premiér G. Andreotti.

L. Gelli bol veľmajstrom slobodomurárskej lóže P-2. Lóža bola podozrivá z mnohých vrážd, atentátov a únosov počas svojej existencie, ako aj prepojenia na mafiu a politické kruhy. V 30. rokoch bol Gelli prostredníkom medzi talianskou vládou pod vedením B. Mussoliniho a Treťou ríšou. Udržiaval kontakty s nacistickými špičkami. Po vojne  sa pripojil k talianskym neofašistom, čo mu zaručilo beztrestnosť. Neskôr, počas neúspešného pokusu o štátny prevrat v Taliansku (1970) mal za úlohu zatknutie a únos talianskeho prezidenta G. Saraga. Neskôr bol zapletený aj do únosu a vraždy A. Mora. Vyšetrovateľ prípadu bol členom lóže. Sláva Gelliho pohasla počas krachu banky Ambrosiano. Prehliadka jeho vily odhalila zoznam stoviek osobností, ktoré boli členmi jeho lóže, ako aj dôkazov o jeho zločinoch. Ďalší čas trávil Gelli na úteku, a neskôr ho zatkli vo Švajčiarsku. Skončil vo väzení, a bol súdený za rôzne zločiny.

Pavol VI. pokračoval v II. vatikánskom koncile, ktorý prerušila smrť jeho predchodcu. Zrušil index zakázaných kníh, a chcel pokračovať v zbližovaní s východným blokom. Sväté ofícium (následník stredovekej inkvizície) premenoval na Kongregáciu o náuke viery. (istý čas ju viedol aj emeritný pápež Benedikt XVI.) Po jeho smrti bol za pápeža zvolený kardinál Albino Luciani, ktorý prijal meno – Ján Pavol I. Vo funkcii bol len 33 dní. S jeho smrťou sa spája množstvo podozrení, nikdy sa však nepotvrdili, keďže nebolo možné vykonať súdnu pitvu. Isté však je, že chcel počas pontifikátu nielen pokračovať v II. vatikánskom koncile, ale aj skúmať činnosť Vatikánskej banky, ktorá bola v tej dobe terčom mnohých podozrení.

Mauro di Mauro bol taliansky novinár, ktorý mal odhaliť obchod s drogami medzi Sicíliou a USA. Rovnako sa zaujímal o činnosť talianskych neofašistov (mohol objaviť pripravovaný prevrat), či únos prezidenta talianskeho koncernu ENI – E. Matteiho. V septembri 1970 zmizol, a už sa neobjavil.

 

(zdroj : Wikipedia – sk, en, ita) … ak som niečo nesprávne preložil – čo už … stáva sa.

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432390x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu