Založ si blog

Zločiny v mene viery III. – Éra krpcov

Genrich Jagoda, Nikolaj Ježov, Josif Stalin … čo ich spájalo najviac ? Bezmedzná túžba po moci, ochota urobiť čokoľvek, aby odstránili nepriateľov … a všetci boli malej postavy. Malí muži s obrovskou dávkou krutosti.

Jagoda bol šéfom NKVD od roku 1934. Ešte predtým , v roku 1917 vstúpil do Čeky, ktorá bola jednou zo sovietskych tajných polícií. V roku 1923 sa stal zástupcom jej zakladateľa F. Dzeržinského, a po jeho smrti pokračoval i naďalej ako zástupca, hoci bol jej veliteľom, keďže nástupca Felixa Dzeržinského Vjačeslav Menžiskij bol vážne chorý. Čeka sa v roku 1922 pretvorila na NKVD. Za necelých päť rokov zanechala po sebe  odhadom 200 – 500 tisíc obetí.

V roku 1934 sa stal Jagoda oficiálnym šéfom NKVD. Mal na starosti politické čistky, počas ktorých odstránil aj nabližších spolupracovníkov Stalina. Bol jedným zo zakladateľov Gulagu, sovietskych koncentračných táborov. Jeho „hviezda“ pohasla v roku 1936, keď ho nahradil Nikolaj Ježov.

Nikolaj Ježov bol známy aj pod prezývkou Krpec. Počas obdobia “ Veľkého teroru “ (po vražde Kirova) dohliadal na politické čistky, a odstraňovanie nepohodlných ľudí. Bol podpriemerne inteligentný, a vrcholom jeho vzdelania bolo dokončenie základnej školy. Keďže bol fanatickým stúpencom Stalina, jeho kariéra nabrala raketové tempo. Stalin ho poveril vykonaním generálnej čistky, ktorá zahŕňala stranu, armádu, políciu i štátnu správu. Zreorganizoval NKVD, zbavil sa starých spolupracovníkov (väčšina skončila na cintoríne) a dosadil nové kádre, ktoré by aj ľudia bez škrupulí označili za banditov. Noví pracovníci NKVD nemali žiadne zábrany – zatýkali, mučili ba i vraždili.

 

_____________________________________

 

Genrich Jagoda bol zatknutý na jar 1937. Neskôr sa priznal k viacerým vraždám (zrejme pod vplyvom „jemných“ metód svojho nástupcu), a po usvedčení zo zrady ho popravili na jar 1938.

Nikolaja Ježova zatkli v apríli 1939. Bol odsúdený na trest smrti, a popravený vo februári 1940. Jeho nástupcom a katom sa stal Lavrentij Berija. Berija prežil aj Stalina, avšak na jar 1953 bol zatknutý a deň pred Vianocami rovnakého roku popravený.

 

_____________________________________

 

Represálie NKVD počas veľkých čistiek viedli v rokoch 1937 – 1938 k zatknutiu poldruhamilióna ľudí. Odhaduje sa, že okolo osemstotisíc zatknutých bolo popravených.

 

Čomu verili ľudia ako Jagoda, Ježov, Berija či Stalin ? Čím bojovali, tým aj padli. Ježova po poprave vymazali zo všetkých oficiálnych fotografií. Stalin sa nedočkal lekárskej pomoci a zomrel úplne opustený. Po smrti ho odsúdili ako predstaviteľa kultu osobnosti. Jeho rukou zomrelo pravdepodobne viac Rusov, ako počas celej II. svetovej vojny. Dnes je pokladaný za masového vraha. K veľkosti mu nepomohli ani zvýšené opätky, či debničky …na ktorých stál počas prejavov. 

 

(zdroj : wikipedia – sk, ru)

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9464938x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu