Založ si blog

Slovenská žurnalistika – stoka, preplnená potkanmi

Poslednou módou medzi novinármi je pochlebovanie predstaviteľom únie a Bieleho domu. V mene tejto snahy sú schopní akéhokoľvek svinstva, vypusteného z klávesnice počítača. Novinárčina stráca svoje poctivé meno, a začína sa podobať stoke, preplnenej vyžratými potkanmi. Otázkou je, aký zmysel má čítanie novín, kde sa objektívnosť a pravdivosť informácií nenosí. Zrejme – žiadny.

Z čias socializmu si dodnes pamätám referáty, ktoré sme si museli pripravovať na hodiny občianskej náuky. Samozrejme,k dispozícii boli len dva denníky – Pravda a Práca. Oba poznačené jednotnou ideológiou doby, a studenou vojnou, zúriacou medzi východným a západným blokom. Neskôr, zásluhou jednej progresívnej riaditeľky v okresnej knižnici, sme sa vedeli dostať k prečítaniu nemeckých denníkov, občas aj francúzskych časopisov – aj keď obvykle boli časopisy orientované podobným smerom, ako legendárna 100+1.Iróniou osudu bolo, že po prevrate pani riaditeľku vyhodili a nahradil ju známy prevracač kabátov, ktorý ju ešte pár mesiacov predtým bol udať. Čo už, taká je doba, niekto povedal. Veru …

Po obojstrannom otvorení hraníc (len idiot verí, že železná opona bola jednostrannou záležitosťou, a napokon v USA funguje dodnes) sme sa dostali k rôznym denníkom, a s hrôzou sme zistili, že ideologický podtón v podávaní informácií bol na Západe úplne rovnaký, ako u nás. Zhrnuté a podčiarknuté – Rus by nebol dobrý ani vtedy, ak by sa rozkrájal. Paradoxne, najviac prekrúcali a zavádzali tí, čo ruskému národu za mnohé vďačili. Ale tak to už býva – podaj žobrákovi palicu, a návod na použitie nepotrebuje – hneď ukáže, čo vie. Priam komicky vyznievalo kázanie o morálke a slušnosti z úst ľudí, čo by za pár peňazí predali aj vlastnú matku do bordelu.

Zvratok z dielne SME o osudoch Leningradu je ďalším dôkazom, ako žurnalistika upadá. (nájdete ho tu) Samozrejme, je PIANO – pozitív. Asi sa aj autori hanbia za svinstvo, ktoré vypustili z pera. A vôbec sa nedivím pobúreniu, ktoré zavládlo v Rusku. Tak to už býva – zbabelí perohryzovia kopú do hrdinov. A mentorujú, čo by bolo – keby. Skúsme si teda naliať čistého vína.

Keby nebolo zbabelosti Veľkej Británie a Francúzska (a vypočítavosti USA, ktoré sa aktívne zapojili do vojny až po vlastnom napadnutí), tak by zrejme k žiadnej II. svetovej vojne nedošlo. Alebo by veľmi rýchlo skončila porážkou nacistického režimu. Avšak veľmoci radšej kolaborovali najprv s Hitlerom, a neskôr so Stalinom. Tak, ako predali východnú časť Európy Hitlerovi, ju neskôr odovzdali v prospech zóny vplyvu sovietskeho impéria. A na to by nemal nikto zabúdať.

Ak by nebolo zúfalej obrany Leningradu, zúrivej bitky o Stalingrad a tankovej bitky pri Kursku, dnes by bola Európa úplne iná. Zrejme fašistická – napokon, praktiky niektorých predstaviteľov Bruselu nemajú od tých fašistických ďaleko. Ak niekto spochybňuje význam obrany obliehaného mesta, nech zdôvodní význam milióna obetí v Iraku (zabitých, zranených či utečencov)..

Vždy som veril, že žurnalistiku robia vzdelaní ľudia. Posledné štvrťstoročie však ukazuje, že na jej ideologickom podtóne sa nič nezmenilo, ba je to oveľa horšie.  Dnes je už bežným javom obhajoba neodôvodneného násilia, či konania vojnových zločincov, napríklad G. Busha či T. Blaira. Je neuveriteľné, že na jednej strane niekto horlí za odsúdenie Miloševiča, Husajna, Kaddáfího či iných „politikov“ a na strane druhej toleruje podobné konanie od lídrov veľmocí. Lenže,je to aj symbol dnešnej doby – pravda a morálka sa krčia v kúte, a hanbia za to, kto ich v pysku omieľa.

Možno by sme sa mali zamyslieť, kam smerujeme. Mali by sme uvažovať, či môže byť morálnym vzorom krajina, kde je vražda prezidenta či politického oponenta bežným nástrojom v politike, kde sa deti ostreľujú v školách, kdeje bežnou praxou výroba a vysielanie násilia v televízii, ale pohladenie plačúceho dieťaťa či objatie sa pokladá za prejav – sexuálnej deviácie.

Niekto povedal, že – zlatá železná opona. Boli sme aspoň čiastočne chránení pred záplavou hnoja, ktorý dnes znehodnocuje naše životy. Pomaly si začínam myslieť, že mal pravdu.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Moulin Rouge

Vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge v Paríži sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9463535x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu