Založ si blog

Komu niet rady, tomu niet pomoci

Ak si nedá poradiť malé dieťa, že hra s ohňom môže byť nebezpečná a dá sa aj popáliť – môžeme to chápať a ospravedlniť faktom, že je to dieťa. Čo však povedať pri dospelých ľuďoch, ktorí opakujú fatálne chyby ? Chyby, ktoré zavliekli kontinent do dvoch svetových konfliktov a skončili miliónmi obetí.

V roku 1938 povedal A. Hitler v Karlových Varoch, že Nemecko musí ochraňovať práva Nemcov, ktorí žijú v zahraničí. Posledných dvadsať rokov tvrdia americkí prezidenti, že konajú v mene ochrany amerických záujmov. V septembri 2013 povedal americký prezident B.Obama, že na ochranu amerických záujmov na Blízkom východe (vrátane zaistenia voľného toku energie) nebude váhať v krajnom prípade použiť vojenskú silu.

V júli 2007 navrhoval v liste Kongresu prezident G. Bush, aby USA vyslali do Libanonu svojich vojakov na ochranu amerických občanov a ich záujmov.

Skúsme v tejto súvislosti pripomenúť ešte niečo iné – žiadnej vláde v USA od druhej svetovej vojny nikdy nevadila vláda diktátora, ak rešpektoval americké záujmy a záujmy amerického priemyslu. Dnes si už nikto nespomenie, že napríklad na Kube vládol pred F. Castrom iný diktátor, F. Batista. Rovnako si nikto nespomenie, že po páde Batistovho režimu skúšali zvrhnúť nových kubánskych vládcov predstavitelia vo Washingtone aj za pomoci mafie. Skúsme pripomenúť aj niečo iné – v roku 1987 odpredala vláda USA režimu S. Husajna v Iraku kompletné technológie na výrobu chemických a biologických zbraní. Vtedy diktátor a šialenec nevadil, stačilo, že nebude v bloku so ZSSR. Ešte sa divíte, že o niekoľko rokov neskôr sa žiadne zbrane hromadného ničenia v Iraku nenašli

Posledných dvadsať rokov sa USA správajú ako fašistické Nemecko. Nerovnováha síl vo svete prináša svoje jedovaté ovocie. Rusko sa vracia do pôvodnej pozície (ktorú zastávalo niekdajšie ZSSR) len veľmi pomaly, a únia je servilným poskokom záujmov USA. A tak na mape sveta pribúdajú hlavne konflikty, a utrpenie ľudí rastie. Dnes sa už dá povedať, že najväčšou hrozbou pre svetový mier sú USA, a ich spojenec na Blízkom východe – Izrael. Výsledkom ich politiky sú neustále konflikty v celom regióne. A začínajú konflikty aj v Európe, s tými však nemá Izrael nič spoločné. Nezabúdajme však na jedno – tak, ako Hitler označil germánsku rasu za nadradenú, rovnako aj vplyvné kruhy v Izraeli neskrývajú svoje presvedčenie, že Židia sú vyvoleným národom a ostatní sú na svete len preto, aby im slúžili. História sa opakuje, len figúrky na šachovnici sú iné.

Vždy som bol presvedčený, že aj zločinec má právo na obhajobu. Avšak módnym trendom súčasnosti je vyslanie bezpilotného lietadla a bombardovanie oblasti, kde by sa mohol zločinec nachádzať. Výsledkom sú civilné obete, ktoré všetci (demokrati) prehliadnu mávnutím ruky a konštatovaním – keď sa rúbe les, lietajú aj triesky.A servilní poskokovia z rôznych vlád poslušne zatlieskajú. (Slovensko nie je výnimkou)

Dnes máme zárodok konfliktu na vlastných hraniciach. Opäť sa prizeráme obojakosti politiky únie a USA – demonštranti na území únie či USA boli surovo zbití policajnými zložkami, keď protestovali proti globalizmu. Poriadok musí byť … zneli reči obhajcov brutálnych zásahov. Pritom demonštranti nič nepodpaľovali, ani neútočili na príslušníkov bezpečnostných zložiek. Na Ukrajine sa deje pravý opak, a neustále zaznieva od „demokratov“ skrytá hrozba – ak skúsite nastoliť poriadok (našimi metódami), budeme musieť konať. Dokonalá forma pokrytectva, a špinavej politiky.

Štát charakterizuje niekoľko znakov – štátny znak, štátna vlajka, sústava zákonov a noriem, vlastná a nezávislá  politika, niekto sem ráta aj menu … čo z toho má Slovensko ? Znak, vlajku, a …. dosť. Zákony sa podriaďujú zákonom klubu (pekná sprostosť), politika tiež záujmom klubu (polovica slovenských politikov hrdo povie – sme Európania a Slováci), meny sme sa vzdali. Štát charakterizuje aj územie a národ. Aj územia sme sa vzdali, keďže sme škrtli hranice.

Skúšal som hľadať, čo si mysleli o štáte rôzni filozofi. A niečo ma zaujalo, pretože to presne vystihuje dnešnú dobu.

Aristoteles:Štát je rozvinuté spoločenstvo obcí (29) alebo politické spoločenstvo ľudí, ktorí sa spojili na dosiahnutie určitého blaha. Základné úlohy štátu spočívajú v zabraňovaní nadmernému hromadeniu majetku občanov a nadmernému rastu politickej moci jednotlivca a udržiavaní otrokov v podriadenosti. Ideálny je taký štát, ktorý zabezpečuje maximálnu mieru šťastného života pre čo najviac otrokárov. Otroci a slobodní chudobní sú politicky bezprávni. Ostatní slobodní občania (majetní) majú potom povinnosť podieľať sa na správe štátu. Existujú tri dobré a tri zlé formy štátu (zlé vznikli deformáciou dobrých); dobrými formami štátu sú: monarchia, aristokracia a politea. Zlými formami štátu sú: tyrania (vznikla deformáciou monarchie), oligarchia (deformácia aristokracie) a demokracia (deformácia politey)

Platón: Štát je sa zakladá na deľbe práce a sociálnej nerovnosti medzi ľuďmi upravenej zákonmi. Existuje päť druhov štátu – ústav – a im zodpovedajúcich politických vzťahov: 1. aristokracia a monarchia, 2. timokracia, 3. oligarchia, 4. demokracia, 5. tyrania. Každá z nasledujúcich v tomto poradí je horšia. Ideálnou politickou organizáciou spoločnosti je aristokracia alebo monarchia. Demokracia oproti tomu je zlo, ktoré môže ľahko prerásť do najhoršej zo všetkých foriem vlády – do tyranie. Prílišná sloboda vedie často k anarchii a umožňuje vládu občanov nie najlepších, ale najhorších. Štát sa delí na jednotlivé stavy:

  • filozof, štátnik na čele štátu, archón, má reprezentovať chápanie a poznanie,
  • strážca, fylax, má reprezentovať odvahu a statočnosť,
  • remeselník, demiurgos, reprezentuje túžbu a sebadisciplínu

 

Ako vidíte Európu v súvislosti s citovanými definíciami ?

 

Zosnulý učiteľ dejepisu raz povedal – “ ak mi niekto vojde do domu, aby skontroloval, či žijem v súlade s jeho záujmami, prichádza čas, aby som zišiel do pivnice a urobil dve veci – pripravil kryt a začal leštiť zbraň. Dnes kontroluje, ako žijem a zajtra sa rozhodne, že bude žiť on – v mojom dome.“

Demokracia je najhoršia forma vládnutia, ale čo už, keď sme nič lepšie nevymysleli … hovoria klasici (klamári, špekulanti a podvodníci v politike) … a tak si dovolím ich výrok upraviť – “ Demokracia je najhoršia forma vládnutia, ale lepšie nevymýšľame, lebo nám to vyhovuje …

A kedy bude lepšie ?

Cicero:Štát je vec verejná (res publica), ktorá vzniká v dôsledku družnej povahy ľudí. Štát tvoria občania spojení právami, povinnosťami a spoločenským záujmom o dosiahnutie všeobecného prospechu. Na udržanie štátu je nevyhnutná politika (v zmysle sapientia), usmerňujúca činnosť štátu, aby nedal prednosť bezpráviu a dočasnému prospechu pred spravodlivosťou.

Najskôr vtedy, keď politika bude prostriedkom, a nie cieľom.

Nuž

___________________________________

 

No nič, zase som hodil hrach na stenu a tak si idem do pivnice chystať bunker. Mám pocit, že sa blíži doba, keď ho budem potrebovať.

A mimochodom – dodnes nechápem, prečo potrebujú demokrati viac policajtov ako diktátori. Rovnako nechápem, prečo demokrati tlieskajú odpočúvaniu a sledovaniu celých národov, keď len nedávno odsudzovali odpočúvanie a sledovanie jednotlivcov. Zrejme to bude tým, že som podpriemerne vzdelaný sedliak – podľa hodnotenia inteligentov. Len jedno nechápem – firma v rukách sedliaka prosperuje, hoci firmy (štáty) v rukách inteligentov – krachujú.

Nebude to náhodou tým, že sedliak pracuje a inteligenti tárajú, keďže sa im práca hnusí ??? Minulý rok som si vzal vrecúško uhorkových semienok a pekne sa mu prihováral. Sľuboval som, že ak vyrastie a pekne zarodí, budem mu vďačný. A čakal som … čakal …. čakal a nič. Vrecko stále ležalo na stole a nič nerástlo. Kašlalo na mňa … čím to asi bude ? Naši predkovia hovorili, že z pekných rečí sa nikto nenaje. Pravda, vzal som vrecko a išiel zasadiť. A uhorky vyrástli.

 

Nuž, začínam veriť, že komunistov postihla určitá forma geniality, ktorú nedokázali pretaviť v konečný úspech. Pochopili, že svet nestojí na inteligentovi s diplomom a papuľou, preplnenou peknými rečami … ale na obyčajnom človeku, schopnom poctivej práce a zodpovednosti. A preto inteligenti nenávidia komunistov – nemohli rečniť a museli pracovať. Taká drzosť

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9464216x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu