Založ si blog

Amnestia

Amnestie je velkomyslnost, kterou stát projevuje vůči oněm přestupníkům, které by přišlo příliš draho trestat.

Ambrose Bierce      

 

Výrok amerického spisovateľa presne vystihuje slovenskú realitu. Ak sa pozrieme na využívanie inštitútu amnestie v novodobých dejinách samostatného Slovenska, veľmi rýchlo zistíme, že až na ojedinelé prípady bol tento akt zneužitý v prospech rôznych záujmových skupín, či tzv. celebrít.

Je slovenskou realitou, že dnes sa trestá tvrdšie krádež kukurice  alebo nesplácanie úveru, než smrť človeka. Stačí si spomenúť na nejednu ožratú „celebritu“, ktorá dostala vzhľadom na svoje zásluhy smiešny trest, hoci zavinila smrť člena (členov) nejakej rodiny – napríklad za volantom auta. Stačí si spomenúť na amorálne využitie aktu amnestie, ku ktorému došlo v roku 1995, keď bývalý prezident M. Kováč sa najprv vyjadril, že udelenie amnestie pokladá za nemorálny akt voči obetiam trestných činov, aby o pár dní neskôr udelil amnestiu vlastnému synovi, ktorému hrozil dlhoročný trest väzenia. A rovnako stačí pripomenúť iný, podobne nemorálny akt v podaní V. Mečiara, ktorý amnestoval všetkých ľudí v kauze únosu-neúnosu amnestovaného syna prezidenta. Hoci sa do médií dostali fotografie zbitej obete, pravda o pozadí prípadov sa na povrch nedostane nikdy.

Dávať amnestie či nedávať ? Nesprávna otázka. Skôr by sme sa mali zamyslieť nad niečím iným – ako zmeniť život v tejto krajine, aby amnestie neboli vôbec potrebné ? Nikto nepoprie, že v preplnených slovenských väzniciach si odpykáva tresty možno 80% ľudí, ktorých by v inej krajine policajt alebo sudca skôr nakopli do zadnej časti tela a zverili sociálnemu pracovníkovi, aby im pomohol k návratu do spoločnosti. Rovnako nikto nepoprie, že v prípade, keď má byť trestaná tzv. celebrita, ihneď sa hľadajú dôvody, prečo by potrestaná byť nemala, alebo cesty k čo najnižšiemu trestu, často úplne neadekvátnemu voči previneniu. A argumentuje sa zásluhami celebrity – napríklad pri propagácii Slovenska vo svete. Dokáže však niekomu vrátiť pohľad na olympijskú medailu život ? Alebo – utíši to bolesť pozostalých ? Sotva. Napokon, ak je verejné ocenenie formou odmeny za záslužnú činnosť či úspechy, a celá spoločnosť to akceptuje – rovnako by mali všetci akceptovať, že za porušenie zákona je „odmenou“ trest.

Súhlasím s názorom R. Fica, že Mečiarove amnestie sú právnym suterénom, len si dovolím ešte niečo dodať – väčšina amnestií, a množstvo rozsudkov na Slovensku (najmä vo veciach trestných činov, spáchaných známymi „osobnosťami“) sú rovnakým právnym suterénom. Sú výsmechom obyčajných ľudí, ktorým jasne ukazujú, že niektorí ľudia sú pred zákonom rovnejší, ako ostatní. Dôkazom diskriminácie, ktorej obeťou sú často poctiví ľudia. Žijúci pod dennou hrozbou trestu za porušenie zákona, a nútene sa prizerajúci porušeniam zákona zo strany ľudí, ktorí stoja nad zákonom.   

Amnestia bývala kedysi prejavom veľkodušnosti mocnárov – kráľov, cisárov, prezidentov či dokonca aj diktátorov. Mala byť symbolom humanity, a dôkazom, že spoločnosť vie nielen trestať, ale aj odpúšťať. Na druhej strane slúžila aj ako ekonomický nástroj – dočasné uvoľnenie väzníc ušetrilo významné množstvo peňazí, spojených s výkonom trestu. Na Slovensku sa však stala amnestia politickým nástrojom. Jedna časť politikov ju odmieta, aby ukázala obetiam trestných činov svoju neochvejnú podporu zákona a zmyslu trestu (a pritom sa často sama podieľa na rôznych beztrestných škodách, spôsobených štátu), druhá časť ju schvaľuje, aby získala body u príbuzných odsúdencov. Na pravý účel tohoto aktu – všetci kašlú.

Takže – čo keby sme si položili inú otázku – ako zabrániť tomu, aby amnestie udeľovali vagabundi iným vagabundom ? Alebo – ako zabrániť tomu, aby sa amnestie udeľovali výberovo – podľa potreby vládnucej vrstvy a záujmov jej priateľov ?

Môžeme ich aj úplne odmietnuť – je však človekom ten, čo nevie odpúšťať ? A zaslúži si raz aj sám odpustenie ? Kto si bez viny,hoď kameňom – platí aj dnes. Nepoznám človeka, ktorý by niekomu v živote neublížil. Každý potrebuje odpustenie … ale nezaslúži si ho, ak sám nevie odpúšťať. Aj keď je to ťažké.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase

24.04.2024 11:25

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9461644x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu