Založ si blog

Politika ústupkov nefunguje a deprimuje spoločnosť

Múdrejší ustúpi … treba rešpektovať názory menšín …. každý má právo na názor, nech znie akokoľvek hlúpo ….

 

A ešte mnoho iného nájdeme vo vzletných prejavoch rôznych spoločenských elít. Skúsenosť však potvrdzuje, že čím viac ustupujeme, tým viac prichádza požiadaviek. A najviac trpia tí, ktorí nič nežiadajú a dokážu napĺňať svoje potreby bez toho, aby denne vykrikovali celému svetu, aké problémy ich sprevádzajú životom. Nehovoriac o tom, že najmenej práv majú tí, ktorí by ich mali mať najviac – deti, chorí či starí ľudia. Tí sú v centre záujmu spoločnosti len vo forme rôznych rétorických cvičení politikov počas predvolebných kampaní, alebo hádok vládnych politikov s tzv. opozíciou.

Juraj si odpracoval štyridsaťsedem rokov. Dnes dostáva dôchodok, z ktorého mu po zaplatení všetkých poplatkov ostane 33,80 € na stravu, oblečenie a lieky. Mária má tridsaťdva rokov, nikdy nepracovala, lebo jej to neumožňuje vážna choroba. Žije s matkou, v podnájme, a po zaplatení poplatkov a liekov im ostane 46 € na stravu a oblečenie. Jozef si odpracoval päťdesiat rokov. Vážne ochorenie vyžaduje pravidelné kontroly, za ktorými musí cestovať dvakrát mesačne do mesta, vzdialeného tridsaťdva kilometrov. Kedysi bola ambulancia odborného lekára aj v mieste jeho bydliska, pre znižovanie výdavkov zdravotníctva ju zrušili, hoci mala dostatok pacientov. Takže Jozefovi ostane po zaplatení všetkých poplatkov 44 € na stravu, oblečenie a lekára – musia ho dotovať deti, aby vôbec mohol lekára navštevovať.

Podobných príbehov sú na Slovensku tisíce, možno desaťtisíce. Ľudia si poctivo odpracovali dlhé roky, a napriek tomu žijú na okraji spoločnosti, mimo záujmu tých, ktorých roky živili. Neustále si musia uťahovať opasok, hoci sotva dýchajú. Napríklad v prípade Márie je pohľad na okolité krajiny nesmierne zaujímavý – v každej by mala nárok na ošetrovateľa, sociálnu dávku (invalidný dôchodok) by poberala na úrovni približne šesťsto eur mesačne. Na Slovensku nemá nárok na nič, a dávka nedosahuje ani tretinu vyššie spomínanej sumy. 

Ako sa títo ľudia majú cítiť, ak sa vyhadzujú desiatky miliónov eur na agendu, ktorá má (údajne) naplniť práva skupín obyvateľstva v produktívnom veku, ktoré napríklad nejaví záujem o prácu, ignoruje zákony, alebo si vymáha rôzne nadštandardné ústupky od väčšinovej spoločnosti, hoci existujúce zákony dokážu jeho potreby uspokojiť ? Isté je, že politika ústupkov nevedie nikde. Čím viac sa ustupuje, tým viac požiadaviek prichádza. Začína to obvykle nenápadne – zaznie oprávnená požiadavka, aby sme tolerovali spôsob života, akým niekto žije. Máte síce výhrady, ale keďže to do vášho života nezasahuje, poviete si – dobre. O nejaký čas príde požiadavka – chceme žiť, ako žijete vy. Fajn, poviete si … lenže čoskoro zistíte, že naplnenie tejto túžby je spojené aj s niečím iným – niekto síce chce žiť, ako žijete vy – ale zároveň chce, aby ste rast jeho životnej úrovne zaplatili z vlastného vrecka.

Na počudovanie – väčšina na tento absurdný návrh pristúpi. V nejakej poblúdenej predstave uverí, že ak prispeje na rast niekoho životnej úrovne, časom sa veci zlepšia. Omyl – veci sa nelepšia a ruka sa naťahuje čoraz častejšie so slovami – dajte, máme nárok. Už žiadna prosba, ale rovno – máme nárok.

A tak fraška pokračuje.Človek, ktorý si odpracoval celý život, musí žiť v podnájme, lebo sa stará o svoje choré dieťa, a nebol schopný kryť všetky výdavky, spojené s jeho liečením a nákladmi na vlastné bývanie. A naopak – asociálovi, ktorý nikdy nepracoval a nemá ani záujem pracovať, postavia z daní živoriaceho  poctivca bývanie a platia rôzne dávky. Politika ústupkov viedla k diskriminácii človeka, ktorý sa ničím neprevinil, aby uspokojila nároky človeka, ktorého potreby spoločnosti a jeho povinnosti absolútne nezaujímajú.

Rodič jedna, rodič dva. Vadilo vám niekedy, že máte vo formulári na vyplnenie kolonky, označené  slovami matka a otec ? Pochybujem. Takže – komu to vadí ?Keď sme riešili s partnerkou spoločné bývanie, stačil nám týždeň, aby sme mali pohromade všetky právne náležitosti. Nech by sa stalo čokoľvek, bolo vyriešené všetko – otázka spoločného majetku, informácií  o zdravotnom stave … proste všetko.

_______________________________________________

Väčšina ľudí dnes ignoruje absolútne všetko, čo súvisí s dianím v tejto krajine. Rezignovali … pritom nezáujem o verejné dianie ich priamo poškodzuje, a znižuje kvalitu ich života. Príkladom môže byť zdravotníctvo – správa financií sa optimalizuje tak, že poplatky rastú a služby sa rušia. Pacient s vážnym ochorením, akým je napríklad zápal pľúc … musí cestovať desiatky kilometrov na odborné vyšetrenia a ohrozuje nielen vlastné zdravie, ale aj život. Potom presedí dlhé hodiny po rôznych čakárňach, a nakoniec sa vracia do lekárne s receptom na lieky – v jednej povedia, že ich poisťovňa neprepláca v plnej výške, a v susednej ich vydajú bez doplatku. Ako je to možné ?

Myslím, že je najvyšší čas skončiť s ústupkami. Akéhokoľvek druhu. Zaviesť nulovú toleranciu – ak chce niekto verejnú funkciu,musí mať aj zodpovednosť. Ak chce niekto žiť v spoločnosti, musí sa prispôsobiť väčšine a jej požiadavkam. Tak, ako nevidím dôvod na to, aby som musel v Rimavskej Sobote hovoriť maďarsky, nevidím ani dôvod na to, aby mi niekto vnucoval tlačivo s kolonkami Rodič 1 – Rodič 2, a to len preto, aby sa nejaká menšina cítila lepšie. Na prvom mieste by mali stáť záujmy tých, ktorí potrebujú pomoc spoločnosti, lebo sú na to odkázaní – deti, starší ľudia a chorí. A keď sa vysporiadame s potrebami týchto ľudí, potom môžeme plytvať peniazmi na výstavbu potemkinovej dediny s rôznymi názvami. Bol som na desiatkach úradov, ale ak tam bol niekto naozaj diskriminovaný, tak to boli ľudia, ktorí si v minulosti plnili svoje povinnosti a ocitli sa v ťažkej situácii.

Niet väčšej bezočivosti, ako príchod úradníka, ktorý má posúdiť sociálnu situáciu žiadateľa o nejaký príspevok. Hoci žiadateľ roky platil všemožné poplatky, úradník prejde jeho bytom a vysvetľuje mu, čo všetko musí predať, aby mal nárok na nejaký príspevok. Nikomu nevadí majetok pri platení poplatkov, každému však vadí, ak niečo žiadate späť – pritom žiadate z vlastných peňazí !!! A tak dochádza k zaujímavej situácii – satelit v byte platiča je neprijateľným nadštandardom, ale v chatrči osadníka nevadí.

Politika nezmyselných ústupkov vedie k sociálnym nepokojom. Mimochodom – v istej dobe platili dane len chudáci, a šľachta neplatila nič, alebo veľmi málo. Skončilo to krvavými revolúciami. Aj dnes máme „šľachtu“, ktorá má množstvo privilégií a skoro žiadne povinnosti – nepoučili sme sa ?

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456974x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu