Založ si blog

Handra

Zdrap látky, ktorý stráca úctu, lebo sa používa na rôzne “ nečisté “ účely – umývanie podlahy, okien, leštenie auta, či stieranie blata z topánok …. a ešte množstvo iného. Sotva však zavesíte zdrap látky na nejakú tyč, vzniká vlajka a začína byť chránená – napríklad zákonom. A zrazu sa prestáva skúmať, aká špina sa s ňou stiera … či zakrýva.

Bol som dieťa, keď nás učili, že sa máme klaňať červenému zdrapu látky na tyči, so symbolom dvoch nástrojov – kosáka a kladiva. Zdôvodňovali to priateľstvom s krajinou, ktorá nám poslala na “ návštevu “ niekoľkotisíc vojakov, aby sme nemali krivoľaké myšlienky, a nehľadali si náhodou aj iných priateľov. Návšteva sa trošku pretiahla … trvala skoro štvrťstoročie. Ktovie … asi si návštevníci povedali, že počkajú, kým dospejeme. A dospeli sme

Strhli sme červený kus látky s dvoma symbolmi práce z tyče, a opäť vznikla handra, po ktorej skákali mnohí, ktorým sa ani tak nebridila krajina, ktorej symbolom bola, ako skôr – náznak práce ako legitímneho a jediného poctivého zdroja obživy. Vzal sa iný kus látky, nakreslili iné symboly (trošku nepochopené) a iná tyč – a opäť sme mali vlajku, chránenú zákonom, na ktorú sme mali byť hrdí … alebo museli ? Neznášal som tesilové nohavice … škriabali, hrýzli, v lete sa v nich človek potil ako prasa a bolo to ešte horšie … ak by mi mama povedala, že mám byť na ne hrdý, tak by som ich asi rozstrihal. A ajhľa – niekto zhodil z tyče kus látky, na ktorý som bol hrdý (ten československý) a zrazu povedal, že mám byť hrdý na iný  – akurát sa zabudol všetkých spýtať, či chcú niečo meniť. Vraj … zle by to dopadlo, ak by sa spýtal a odpovedali by – nechceme.

Áno, pre neho by to dopadlo naozaj zle – nedostal by sa k moci.

Istý čas som premýšľal, či dokážem byť hrdý na symbol, ktorý mi vnútili ľudia, žijúci z mojich daní – proti mojej vôli. Než som stihol zvážiť pre a proti … ktosi rozhodol za mňa. A zavesil na jednu úroveň s našou vlajkou … iný kus látky, vraj ako symbol priateľstva, spolupráce a solidarity … ako symbol mieru a porozumenia na celom kontinente. A zrazu začali byť niektorí ľudia “ moderní “ a tvrdili – konečne sme vstúpili do Európy, sme Európania a Slováci.

Kuá … vytiahol som starý atlas z 20. rokov minulého storočia a ajhľa – Rakúsko – Uhorsko na mape, jeho súčasťou Slovensko a na mape – Európy. Vytiahol som z netu ešte staršiu mapu – Rakúsko na mape Európy a jeho súčasťou slovenské zeme. Tretí pokus – a zase to isté. Do čoho sme to vlastne stúpili ? Neviem prečo, ale strašne to smrdí

Neviem, za čias socializmu som nestretol niekoho, kto by mi tvrdil, že je ervéhápeák a Čechoslovák. Vždy sme boli Slováci, Česi, Moravania či Slezania … alebo Oraváci či Kysučania. Alebo drbnutí Horehronci (to ako aj ja), či šalení vychodniari. Veru, nešlo a nejde mi do tej mojej krepej kotrby, ako sme mohli v 2004 vstúpiť do niečoho, čoho súčasťou sme odjakživa.

V Paríži protestovali desaťtisíce ľudí proti globalizácii a pálili modré vlajky (kusy látky na tyči) na protest proti globalizácii. Vyšli proti nim kordóny policajtov, vodné delá a množstvo ľudí skončilo v base. Iní dostali do držky a všetci boli označení za – anarchistov.

Väčšina médií na Slovensku to prehliadla a venovala udalosti maximálne jednu vetu v štýle – vagabundi vyšli do ulíc, dostali do rypáka a skončili v base. Škody dosiahli niekoľkotisíc eur.

V Kyjeve vyšli do ulice tiež “ ľudia „, teda vraj ukrajinský národ (0,02% obyvateľstva, ostatní sú kusy v štatistike) a strhli sa nepokoje – hádzali po policajtoch zápalné fľaše, niekoľkých aj ťažko zranili a boli aj obete na životoch. Policajti nezasiahli hneď, ale až po dlhšom váhaní, keďže zo zahraničia lietali varovania, že svet sa nebude prizerať násiliu voči pokojným demonštrantom, ktorí chcú slobodu a demokraciu … a iste len náhodou ničia majetok a vraždia.

A noviny začali priam pretekať palcovými titulkami o boji Ukrajincov za oslobodenie spor ruského jarma a prisluhovačov Kremľa. Začali sa ozývať desiatky analytikov, ktorí sa na ukrajinskom utrpení pásli ako muchy na lajne a trepali blbosti v takom rozsahu, že som začal prehľadávať noviny, či z nejakej psychiatrie neutiekli hromadne pacienti. Čo si o tom myslieť ?

__________________________________

Namiesto záveru – poučenie z krízového vývoja v spoločnosti (roky 1989 – 2014) – ak protestujete proti únii a tzv. európanstvu, ste vagabund, výtržník a anarchista … a to aj vtedy, keď žiadne škody nespôsobíte, alebo len minimálne. (neskôr sa totiž v Paríži ukázalo, že náklady na odstránenie škôd boli spôsobené vyčíslením ceny za bežné upratanie ulíc a jeden rozbitý výklad na obchode) – a patríte do basy.

Ak však protestujete v mene únie, ste národom aj vtedy, keď vyjde do ulice futbalové mužstvo na prechádzke do reštaurácie, a je povolené všetko – ničiť, páliť, zabíjať – však predsa ide o slobodu a demokraciu, nie ?

Sloboda názoru ? Jasné, je prípustné hovoriť a činiť všetko – čo vyhovuje v dnešnej dobe únii.

Lenže – kedy si uvedomíme, že ak sa vlajka pošpiní krvou a bolesťou ľudí, stáva sa opäť – handrou ? Vlajka má symbolizovať národ a jeho hodnoty … ak však zakrýva krv a utrpenie, tak nie je ničím lepším, než obyčajná – handra. Kusom látky na tyči … symbolom utrpenia a úpadku.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456872x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu