Založ si blog

Je hroziaci krach americkej ekonomiky v pozadí nepokojov na Ukrajine ?

G8 je dnes G7, pretože Rusko dostalo kopačky v dôsledku udalostí na Ukrajine. Skupina najbohatších štátov vyhodila zo svojich radov druhú najstabilnejšiu ekonomiku spomedzi krajín G20 (Financial Times 2012). Prečo ?

Fakty hovoria jasnou rečou – v roku 1980 dosahovala zadĺženosť USA 42,3% HDP. V roku 2012 to už bolo skoro neuveriteľných 107,2% HDP. A dlh ďalej rastie. V prípade Ruska sa očakáva, že zadĺženosť krajiny dosiahne ku koncu roka 2014 hranicu 17% HDP.

Pre zaujímavosť, medzi rokmi 2001 – 2006 hospodárilo Rusko neustále s prebytkom, ktorý bol najnižší v roku 2003 (1,7%) a najvyšší v roku 2006, kedy prebytok dosahoval 8,6%. O niečom podobnom môžu v Spojených štátoch len snívať. Na konci roka 2013 mala dosahovať zadĺženosť americkej ekonomiky 111% a bol predpoklad, že ďalej porastie. Ako to bude, to uvidíme.

V každom prípade na základe týchto čísel jasne vidíme, čo je v pozadí diania na Ukrajine a zúfalej snahy Bruselu a Washingtonu o izoláciu Ruska. Rast európskej ekonomiky očakávajú len blázni a sľubujú politici. Nikto totiž netají, že napr. Grécko bude čoskoro potrebovať ďalší balík peňazí (presnejšie veritelia Grécka, ktorým hrozí reálny bankrot), a rovnako nikto neskryje, že ďalšie “ dlhovou rakovinou “ nakazené ekonomiky – Španielsko, Portugalsko, Írsko a Taliansko – nedávajú perspektívu zotavenia. Skôr naopak.

Navyše – západná Európa si svojou chamtivosťou zničila potenciál v strednej a východnej Európe, a nutne potrebuje nové trhy, ináč jej hrozí kolaps. Preto sa tak ponáhľala s integrovaním pobaltských krajín, preto sa dnes zúfalo ponáhľa s “ pomocou “ Ukrajine … a preto vyvíja tlak na Rusko, ktoré má byť jej konečným cieľom.

Dnes sa už ani Čína, ktorá je najväčším veriteľom USA, netají názorom, že dolár by mal byť nahradený inou stabilnejšou menou – v úlohe svetovej rezervnej meny. A v Bielom dome vlasy dupkom vstávajú

Obľúbenou formulkou Bruselu je, že – Rusko potrebuje obchod s úniou a USA. Z vyššie spomenutých čísel je jasne vidieť, kto a koho potrebuje. Rusko má najväčšie zásoby nerastných surovín na svete, je najväčším producentom zemného plynu a druhým najväčším producentom ropy. Už v roku 2006 malo Rusko tretie najväčšie zásoby zlata a devíz na svete. Akékoľvek embargo voči tejto krajine je bláznivým podnikom, ktorý nemôže skončiť inak, než krachom tých, čo embargo vyhlásia. Rusko má dostatok rezerv, aby prežilo pomerne dlhý čas v pokoji, avšak výpadok jeho dodávok by pre mnohé krajiny znamenal – kolaps. A nezachránil by ich nikto.

Americkej ekonomike hrozí krach. Pripomeňme si, že v prípade Grécka sa začalo konať, keď dlh krajiny začal prekračovať 120% HDP. Hoci sa spojila celá Európa, problém nie je dodnes vyriešený – akurát občas vyletí biela vrana s hláškou – zajtra zasvieti prvý lúč nového slnka … poľnohospodári by vedeli povedať, kam si môžu páni z Bruselu strčiť svoj jediný … mrazivý lúč. Potrebujú slnečné dni … a nie jeden záblesk nádeje.

____________________________

Takže … nepokoje na Ukrajine majú zachrániť zdevastovanú americkú ekonomiku, ktorá roky stála na predaji zbraní štátu a vyvolávaní rôznych vojenských konfliktov. Žiaľ, sko to už býva v kvízoch, ľahkí nepriatelia sa minuli, problémy ostali … a zúfalci chcú dnes okradnúť svalnatú hlavohruď … koľko to asi bude stáť Slovákov ?

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457747x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu