Založ si blog

Za oponou

Február 2013 – americké ministerstvo spravodlivosti žaluje ratingovú agentúru Standard&Poors pre chybné hodnotenie rizík u hypotekárnych cenných papierov pred začiatkom krízy.

Jún 2013 – ratingová agentúra Standard&Poors zmenila výhľad úverového hodnotenia USA z negatívneho na stabilné.

Október 2013 – americký Kongres prijal zákon o rozpočte a navýšil dlhový strop USA

 

_______________________

 

Slovensko – skloňujte podľa vzoru Detroit

 

Detroit bol kráľom v americkom automobilovom priemysle. v roku 1950 žilo v meste vyše 1,8 milióna obyvateľov, ktorí prevažne pracovali pre automobilový priemysel. Nikto v tej dobe neuvažoval nad tým, že zlatý vek sa môže raz skončiť a orientácia na jediné priemyselné odvetvie sa môže kruto vypomstiť.

V roku 2013 žilo v Detroite okolo 700 000 obyvateľov. Nezamestnanosť dosahuje vyše 19%, okolo 80 000 domov je opustených, v 40% verejného osvetlenia nefunguje, a v samotnom meste rastie len jediné – kriminalita. Dá sa povedať, že Detroit je mestom duchov – nájdete v ňom štvrte a ulice, ktoré prejdete bez toho, aby ste niekoho stretli. Cena pozemkov v týchto častiach klesla na dolár za meter štvorcový. Kto mohol – z mesta utiekol.

Čo je za krachom Detroitu ? Pokles predaja automobilov, rastúce verejné výdavky a absurdné hospodárenie. V 70. rokoch začali prvé problémy mesta, ktoré bolo závislé na automobilkách. Ropná kríza v spojení s poklesom predaja vyslali prvé varovanie – továrne prepustili zamestnancov, čím vzrástla nielen nezamestnanosť, ale aj kriminalita. Zároveň poklesli príjmy do mestského rozpočtu. Radnica reagovala oklieštením služieb obyvateľstvu, zvýšením daní, prideľovaním príspevkov firmám za udržanie pracovných miest a udeľovaním rôznych výhod najbohatším – teda korporáciám. Zároveň, ako reakcia na rast kriminality, pribudli zamestnanci rôznych represívnych zložiek. Nikto nepočúval varovné hlasy, ktoré poukazovali na to, že rast kriminality má korene v rastúcej nezamestnanosti a klesajúcej životnej úrovni.

Detroit bol montážnou dielňou Ameriky, Slovensko je montážnou dielňou Európy a Ázie. Príjmy Detroitu stáli na automobilovom priemysle – príjmy Slovenska stoja na automobilovom priemysle. V čase krízy rozdával Detroit bohatým – i Slovensko v čase krízy rozdáva bohatým. Aj v prípade rastu počtu príslušníkov represívnych zložiek počas krízy nájdeme zhodu. Rovnako aj v okliešťovaní výdavkov – siaha sa na služby obyvateľstvu a rozdávajú sa rôzne benefity bohatým – dokonca aj odpúšťajú dane, hoci štát nemá peniaze a stojí výhradne na platbách, ktoré pochádzajú od nízkopríjmových skupín obyvateľstva.

____________________________

Čaká Slovensko osud Detroitu ? Priam si ho privolávame. Navyše, mladá generácia opúšťa krajinu a hľadá lepší život vo svete, čo spôsobuje ďalší pokles príjmov štátu a na druhej strane rastú výdavky v sociálnej oblasti, keďže pribúdajú ľudia v neproduktívnom veku. Teda – dôchodcovia. Za necelé štvrťstoročie bačovania “ intelektuálov a zodpovedných politikov “ sa krajina zadĺžila priam neuveriteľným spôsobom – štátny dlh Slovenska sa blíži k 60% HDP. V treťom štvrťroku 2013 dosahoval hrubý slovenský dlh úroveň 41,085 miliárd €. A to sme, prosím pekne, začínali prakticky na nule.

Bude lepšie, kríza sa blíži ku koncu … za všetko môže vláda R. Fica …. my by sme to robili inak …  zaznieva z mnohých strán. Omyl – kríza pokračuje, štátny majetok rozpredávali predchodcovia vlády R. Fica a pravda je vlastne len to posledné – naozaj to robili inak. Ale v zásade – rovnako mizerne. Viac, než osud vlastnej krajiny a jej obyvateľov, ich zaujímali bitky o postavenie, moc a prístup k peniazom. Obyvateľstvo ich začalo zaujímať len vo chvíli, keď bolo z neho potrebné vytrieskať ďalšie dane, alebo získať hlasy vo voľbách.

Čo sa teda skrýva za oponou ? Odpovedzte si sami …. nie je to ťažké. Skôr to poriadne smrdí.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9463649x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu