Založ si blog

Kvalita blogov a diskusií

Niekto povedal, že blogy a diskusie sklamali očakávania a prichádza trend ich rušenia. Zaujímavé je, že toto stanovisko podporujú najviac tí diskutéri, ktorým nesmierne vadí kritika súčasného vývoja vo svete, a politiky Bruselu či Washingtonu. Asi to nebude náhoda …

Základná otázka znie – existuje na Slovensku kvalitné a nezávislé spravodajstvo ? Sotva … ak by existovalo, neboli by mienkotvorné médiá odkázané na záplavu utrpenia ľudí, hľadania špiny na rôzne celebrity … a dokázali by poskytovať naozaj kvalitné a objektívne informácie, užitočné pre život. Však, ako zlepší môj život informácia, že hen Jano z horného konca má nielen ženu, ale aj milenku a luxusnú jachtu ? S prepáčením “ seriem “ na to, čo má Jano.

Ak by som chcel objektívne spravodajstvo – musím siahnuť po BBC a CNN. Hoci – už ani v prípade týchto dvoch staníc sa nedá vždy hovoriť o objektívnosti, ale majú k nej pomerne blízko. Na Slovensku máme TA3, o ktorej som svojho času veril, že sa raz môže priblížiť kvalitou informácií spomínaným staniciam. Zjavne som sa mýlil.

Viem, že neraz sa v diskusiách objaví množstvo vulgarizmov, či potápačov, ktorých jediným cieľom je obmedziť osvetlenie pravdy. Rovnako viem, že mnohí diskutéri sú platení za likvidáciu diskusií, pretože v opačnom prípade by sa tak nezhadzovali nezmyselnými, oslavnými ódami … na klamstvá. Skôr svojimi reakciami potvrdzujú, že niečo nie je naozaj v poriadku a spoločnosť je – chorá.

Existuje pojem “ novinárska etika „. Žiaľ, dnes je to už len zaprášená spomienka na to, čo symbolizovalo postavenie novinára v spoločnosti. Mal byť jej svedomím a hlásnou trúbou pravdy. Bloger môže a obvykle píše subjektívne, neraz použije tvrdé výrazy na vykreslenie stavu, ktorý sa mu zjavne nepáči.

Kvalitu periodika by mali určovať jeho tvorcovia, ktorí sú za to platení. Názory bloggerov a diskutérov sú názormi verejnosti, a pokiaľ sa tvorcovia a vydavatelia média snažia o ich obmedzenie, obvykle to nie je z dôvodu nekvality príspevku. Skôr je to niečo úplne iné – pichľavosť slov, ktoré sú oveľa pravdivejšie, než dokáže kritizovaná osoba zniesť. Je to strach z odhalenia, že veci sa majú úplne inak, než sa oficiálne vykresľujú.

Kto sa bojí pravdy ?

Všetci – politické elity, lebo by mohli stratiť svoje pohodlie a moc. Novinári, lebo by sa mohlo odhaliť, že nerozumejú svojmu remeslu, alebo poslušne prisluhujú určitým persónam. Ale aj obyčajní ľudia, lebo niektorí síce veria, že hoci im niekto podáva na tanieri lajno – tak je to smotana, ale niekto v pozadí im neustále prikazuje, aby otvorili oči a poznali, že na tanieri je naozaj – smradľavé lajno.

Napokon, v únii už dávno zaznievajú názory, že kritika jej konania by mala skončiť na smetisku dejín. Nie je to nebezpečné ?

__________________________

Pravda bolí … ba neraz je zrnko pravdy, ktoré náhodou zasejem vo svojich príspevkoch, oveľa nebezpečnejšie, ako raketa stredného doletu. Avšak … kto bol v bývalej Juhoslávii počas konfliktu a následného rozpadu, a videl utrpenie ľudí, ako aj mnohé nepotrestané zločiny, vie veľmi dobre, že pravda nepotrebuje krásny háv. Stačia jej slnečné lúče …

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9433349x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu