Založ si blog

Odôvodnená vražda – nový pojem právnej terminológie

Takže – ide váš priateľ, príbuzný či známy po ulici a zrazu ho trafí guľka ostreľovača. Koniec a je mŕtvy. Neskôr sa objaví v médiách, že nejaká služba vykonala úspešný zásah, keď pripravila a realizovala útok na istého občana, ktorý bol podozrivý z podpory terorizmu.

Podľa Najvyššieho súdu USA je vražda amerického občana prípustná, ak je v súlade s pravidlami vojny.

Uff … pravidlá vojny ? Poslali mu vari fax, alebo e-mail či doporučený list, že je práve vo vojne so svojím štátom ? Sotva. Proste sa rozhodli, že je potenciálny nepriateľ a jednoducho ho – odstránili. Koho nepriateľ, vzniká otázka …

Pred istým časom predĺžili dobu utajenia spisov o vyšetrovaní Kennedyho vraždy. Iste, väčšina aktérov je pod zemou, ale zrejme nie všetci. Vlastne – možno, že odtajnenie spisov by mohlo vyvolať nepríjemné otázky, a niekto by mohol (hoci nechtiac) odhaliť pravdu. Pravdu o vinníkoch, organizátoroch a pozadí celej udalosti. Keďže väčšina dôležitých účastníkov tejto udalosti je mŕtva, vzniká otázka – kto a čoho sa bojí ?

No, v každom prípade “ memorandum “ Najvyššieho súdu USA by malo v nás vyvolať oprávnené obavy. Ak si dnes osobuje americká vláda právo na vraždu ktoréhokoľvek vlastného občana – hoci len pre podozrenie, že by mohol byť teroristom, je len otázkou času, keď sa o niečo podobné pokúsia aj ostatné vlády, ktoré sa jej roky pchajú do tej časti, kde chrbát stráca svoje slušné meno.

Však je to také pohodlné – niekto nesúhlasí, tak ho jednoducho označia za hrozbu národnej bezpečnosti a odstrelia ako škodnú v revíri.

V čom sa to vlastne líši od praktík v 50. rokoch ? V ničom, skôr je to oveľa horšie.  A súdiac podľa rastúcej agresivity politiky Bieleho domu, starý kontinent bude možno spomínať na časy studenej vojny s nostalgiou v srdci. Ukazuje sa, aké nebezpečné je, ak nastane nerovnováha síl.

______________________________

Mimochodom, len tak na okraj ma napadla spomienka na debatu so známym v Piešťanoch – viete, čo si dnes myslí mnoho Iračanov ? Vraj ani za čias režimu S. Husajna nebolo tak zle, ako je dnes. Asi pochopili, že je oveľa lacnejšie, ak živia jednu starú a prežratú sviňu, než kŕdeľ mladých a nenásytných ….

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Rudolf Schuster

Rudolf Schuster získal Čestné občianstvo Košického samosprávneho kraja

23.04.2024 15:06

Ide o vôbec prvé udelenie takéhoto ocenenia v histórii kraja.

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9460644x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu