Založ si blog

Chlapi ? Tých je naozaj . . . málo

Čo robí chlapa chlapom ? Keď som dospieval, hovorili mi, že napríklad presnosť – je výsadou kráľov. Niekto iný mi povedal, že chlapa spoznáš vo chvíli, keď leží na pyskoch a napriek tomu dokáže byť – veľkorysý. Neviem … nikdy som nebol stopercentný, a sú veci, ktoré naozaj nedokážem odpustiť ani postojačky, nieto ešte na pyskoch … takže – asi nie som veľmi chlap.

Isté je však jedno – každá doba prinesie dobré i zlé veci. Vždy som bol presvedčený, že na minulosť sa treba pozerať objektívne, a bez zbytočných emócií. Tie zastierajú pohľad, a často vedú k mylným, niekedy doslova hlúpym reakciám.

Som posledný, kto by mal dôvod ospevovať minulú éru.

Naša rodina si hodne “ užila “ od pravoverných straníkov. Áno, tých – čo dnes chodia na sväté omše, a najradšej by zvesili Krista z kríža, tak ho ťahajú za nohy. Úplne tragikomicky vyznievalo, keď bývalí aparátčici na poste slovenského prezidenta upaľovali po prísahe na oslavné Te Deum. Prvý kresťansky vyhlásil, že odpustenie je neprijateľné – a odpustil dvanásť rokov podvodníkovi vo vlastnej rodine, druhý sa stal autorom cestopisov a zmenil funkciu na cestovnú kanceláriu. Tretí ? Škoda reči …

Priemer ?

Nie, nie som priemer … a sotva niekedy budem. Navyše, to slovo znie veľmi odporne. Pravdou však je, že aj ja dostávam na výplatu minimálne o tisícku viac ako upratovačka, neznamená to, že ona má podľa zákona priemeru k dispozícii polovicu zo súčtu našich príjmov. Nemá a nikdy mať nebude. Takže – argumentovať priemerom ako známkou úspechu môže len jediný druh politika a ekonóma – podvodník.

Bolo mi dobre za socializmu ?

Nesprávna otázka. Mal som všetko, čo som potreboval a mal som aj sny, ktoré každého človeka svojím spôsobom posúvajú vpred. Mal som však aj niečo navyše – istý pocit spokojnosti, že prejdem po tejto krajine a nevidím žobrákov, ako som ich videl počas pár ciest po západnej Európe. Skrývali sa ? Nie, neboli. Videl som množstvo mladých i budúcich mamičiek, niekedy to pôsobilo až zarážajúco, človek mal pocit, že sa o ne potkýna. Boli vtedy bezdomovci ? Istým spôsobom boli, ale nenašli ste ich niekde v parku. Dalo by sa povedať, že určitou formou bezdomovcov boli mnohí stavbári na rôznych montážach, lebo roky trávili po ubytovniach a unimobunkách. Lenže – aj tí mali strechu nad hlavou ! A mnohí sa vracali k rodinám, čo sme my ostatní už nevideli.

Komunisti škodili a zneužívali funkcie …

Nie viac, ako súčasní mocipáni. Ba, dalo by sa povedať, že škodili oveľa menej. Ich spôsob vládnutia bol postavený na myšlienke – daj prácu, bývanie a istý sociálny komfort, potom nebude ľudí zaujímať, ako žijeme my. Mali pravdu – ľudia mali postarané, a kašlali na to, že niekto má daču v horách, alebo nejaké konto vo Švajčiarsku. Tieto veci závidela len jedna kasta – ľudí, ktorí dnes kradnú oveľa viac, a na ostatných kašlú. A verte – keby im zdochýnal pred očami celý národ, bude im to úplne jedno.

Cestovanie ?

No … určite som rád, že som mal možnosť precestovať mnohé krajiny. Avšak, ak mám pravdu povedať – ak by som chcel poznať celé Slovensko (nehovoriac o celom Československu), zrejme by mi na to nestačil ani celý život. A aj z toho málo môžeme povedať, že v tejto krajine je toho veľmi veľa, čo stojí za obdiv. Takže – kto chce, ten sa nebude nudiť ani v prípade, že bude celá krajina “ oplotená “ mínovým poľom. Viem a rešpektujem, že pre mnohých je more ôsmym divom sveta. Otázkou je, či niekedy vôbec videli slovenské jazerá. A okolitú prírodu. Zrejme nie …

Roky som žil na britských ostrovoch …

Možno preto viem porovnať, ale aj pochopiť, prečo si Briti držia od kontinentu odstup. Rozpad ich impéria priniesol pre Britov jedno dôležité poznanie – chudobou a silou sa dá síce vládnuť, ale nie dlho. A ceny býva obvykle veľmi vysoká. A to Briti skúšali pre zachovanie prospechu svojej krajiny všetko možné – aj predávať spojencov, o čom by vedelo povedať svoje práve bývalé Československo.

Železná lady dosiahla síce absolútny vrchol moci v novodobých dejinách Británie, ale práve na skúsenostiach s následkami jej vlády Briti pochopili, že cesta nevedie cez spoločnosť s veľkými sociálnymi rozdielmi. A ak – jedine do pekla. Preto roky prerábali a zdokonaľovali sociálny systém. A dodnes má mnoho nedostatkov. Vychádza to však lacnejšie, ako riešenie neskorších občianskych nepokojov, ktoré obvykle končia násilím, množstvom obetí a tzv. elita v lepšom prípade prichádza o majetky … v horšom končí na kandelábroch. A po tom ozaj nikto netúži.

Kto rozdáva peniaze bohatým, neskôr skrachuje …

Skúste sa len zamyslieť, prečo sa nadnárodné spoločnosti tlačia do krajín východnej a strednej Európy … doma by im ich praktiky netolerovali a nič by nedostali.

Čo si vezmeš do hrobu …

Nič. Ani autá, chaty, vily či iný majetok. Všetci budú rovnako prdieť do hliny … niektorí do pece, ale to je presne to isté. Nakoniec – obvykle aj tak veci končia súdnymi spormi o dedičstvo, a neraz sa stane, že na pohrebe zosnulého potentáta sú akurát zriadenci pohrebnej služby.

Chlapi …

Koľko ich máme v politike ? Myslím, že už roky žiadneho, pretože permanentne klamú, kradnú a zavádzajú. Otázkou ostáva, prečo ich za to platíme a mlčíme …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9460861x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu