Založ si blog

Niekto dejiny tvorí, iný vykladá . ..

Na SNP sa môžeme pozerať rôzne. Niekto ho berie ako sviatok, iný ním pohŕda … každý má právo na názor, aj keď možno pôsobí hlúpo.

Stretol som sa s ľuďmi, ktorí vojnu prežili … a preto ignorujem názory tých, čo o nej hovoria … ale ju nezažili.

 

Pre niekoho bol a je hrdinom Beneš, pre iného Tiso, ďalší zase tlieska práci komunistov v odboji … koľko ľudí, toľko chutí. Neviem … Tisovi by som asi nedokázal tlieskať, ale na rovinu – pred Benešom by som si určite odpľul. Áno, Tiso vyznamenával nemeckých vojakov, áno – Tiso podpisoval rôzne zákony, ktoré spôsobili utrpenie mnohých ľudí.

Lenže – čo urobil Beneš ? 

Z môjho pohľadu zbabelo utiekol do Londýna po mníchovskom diktáte, a porušil nepísané pravidlo, že kapitán opúšťa potápajúcu sa loď ako posledný, alebo sa potopí s loďou. Proste – E. Beneš pre mňa bol a zostane symbolom zbabelca.

Tiso na Slovensku ostal. Prečo ? Kvôli moci ? Sotva, pretože vedel, aká je jeho úloha – nemecká bábka na Slovensku. Navyše – podrážali mu nohy aj vlastní ľudia. Mohol odmietnuť Hitlerovu “ ponuku “ ? Mohol, ale vedel, aký bude osud Slovenska – kus Maďarsku, kus Poľsku a zbytok ? Aký zbytok ?

Koľko životov zachránili a zmarili – Tiso a Beneš ?

Kto tvrdí, že hlavným vinníkom deportácií na Slovensku bol Tiso – klame. K tým by došlo, a bez ohľadu na to, či na Slovensku bol prezidentom Tiso, alebo niekto iný. V tejto dejinnej tragédii hrali hlavnú úlohu iní – Vojtech Tuka a Hans Ludin.

Lidice a Ležáky … obce, ktoré zaplatili za pokyn E. Beneša na zavraždenie R. Heydricha. Beneša varovali, aké následky môže mať atentát na ríšskeho protektora v Čechách, a je dokázané, že boli aj iné návrhy, ako odstrániť túto beštiu. Beneš si však presadil svoje … a platili nevinní ľudia.

Čo viem o SNP ?

S prepáčením – hovno. Viem totiž len to, čo som čítal, alebo počul. Iste, aj od ľudí, ktorí sa povstania zúčastnili. Lenže – boli medzi nimi aj takí, o ktorých som neskôr zistil, že v čase povstania mali desať – dvanásť rokov …a napriek tomu boli ovešaní medailami.

Aj preto si nedovoľujem otvorene povedať, kto má alebo nemá pravdu. Nedovolím si povedať – Tiso je zločinec. Dejiny totiž píšu víťazi a tí píšu vždy to, čo im najviac vyhovuje.

Napriek tomu som názoru, že ktokoľvek z kritikov Tisa by na jeho mieste kolaboroval úplne rovnako, alebo – visel. Prípadne sa posral a utiekol – tak, ako Beneš.

Neverím, že Tiso visel za svoje zločiny, skôr si myslím, že bol obesený za tú drzosť, že – zostal a neutiekol.

Len naozajstný hlupák môže povedať – Tiso mohol konať inak, a mohol zachrániť obete … nemohol, ak by to skúsil, tiež by visel – na nemeckej šibenici.

Pochybujete ? Spomeňte si na Kennedyho …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9463002x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu