Založ si blog

Urazená ješitnosť, alebo pravidlá trhu

Dodnes si pamätám, ako nový vlastník košických železiarní za podivných okolností odpísal bezmála miliardovú investíciu v Sparte Praha. Ak mám byť úprimný, pokladal som to za tunelovanie firmy. Lenže … stačilo povedať “ lebo Rezeš “ a všetko bolo povolené.

Dnes som si vypočul zaujímavú dišputu na vlnách slovenského rozhlasu o aktuálnej téme – investícii Penty do denníka SME, a tom, ako to všetko chápu zúčastnené strany. Chvíľami mi bolo do smiechu, inokedy by som prskal od zlosti, ale nakoniec som si povedal, že práve v tejto situácii dokonale platí – klamár uveril vlastnému klamstvu a pokladá ho za pravdu.

V prvom rade – ani vo vyspelom svete nebýva zvykom, že by potenciálny investor informoval o svojich plánoch všetkých účastníkov svojej investície, napríklad držiteľov vlastníckych podielov. Tu platia tvrdé obchodné pravidlá, a odhalia sa obvykle len také informácie, ktoré neuškodia plánom investora. Je to obchod, nie nedeľná škola.

Objektívnosť … a nezávislosť

Práve denník SME bol posledné desaťročie ukážkou, že zahraničný vlastník nie je vôbec zárukou objektívnosti a nezávislosti. Všetko je o záujmoch, ktoré sú v pozadí a tento denník bol dlhodobo hlásnou trúbou záujmov, ktoré boli rôzne, len nie slovenské a slovenského národa. Pokiaľ o tom niekto pochybuje, nech si prečíta posledný výpot redaktorov denníka v súvislosti s pátraním Američanov po zbraniach hromadného ničenia v Iraku. Tejto sprostosti by neuveril ani žiak osobitnej školy.

Konflikt záujmov …

Uff, tak pri tomto argumente mi napadlo, že hovoriaci pokladá poslucháčov za partiu idiotov, ktorí uveria všetkému, čo zaznie v éteri. V konflikte záujmov je napríklad regionálny politik, ak rozhoduje o financiách, o ktoré sa uchádza aj firma, v ktorej je vlastníkom, alebo inak zainteresovanou osobou. Ale u podnikateľa ? Nehrozí – kupuje to, o čo má záujem a na čo má financie.

Lebo A. Lorenc a štátna bezpečnosť …

Ak chce niekto vedieť, kto je A. Lorenc, nech si prečíta jeho životopis a možno pochopí, ak bude chcieť. Súhlasím s názorom V. Bartušku, že A. Lorenc bol nielen vzdelaný a inteligentný, ale aj nebezpečný. Lenže V. Bartuška akosi pozabudol dodať, kto by sa znalostí bývalého generála mal báť najviac – ľudia, ktorí sa predrali k moci po roku 1989, a o ktorých môže vedieť a určite aj vie veľmi veľa. Aj taká skartácia materiálov štátnej bezpečnosti sa dá vidieť rôzne – niekto v tom vidí snahu chrániť bývalých spolupracovníkov pred trestom, a iný v tom môže vidieť snahu o ochranu budúcich mocipánov pred odhalením ich minulosti. A osobne si myslím, že v prípade potreby by sa mohlo pokojne stať, že skartované materiály sa objavia na svetle sveta. Jeden nikdy nevie …

Veci sa dajú vidieť rôzne. Ak porovnám konanie bývalej štátnej bezpečnosti a napríklad CIA, BND, NSA, či Mossadu – nevidím žiadny rozdiel. Všetky tajné služby majú špinu za nechtami, neraz prekračujú hranice dovoleného a niekto ide vypichovať práve Lorenca, ktorý sa nijakým spôsobom nevytrčil z radu ? Páni, to je pokrytectvo, nič viac.

Gorila …

Trápne … roky najprv skrývané a neskôr účelovo vytiahnuté. Vlastne – tu vôbec nešlo o právny štát, ale spis sa vytiahol až v čase, ktorý bol vhodný pre naplnenie záujmov istých ľudí. Svedčí o tom aj to, že tí, čo najviac papuľovali o právnom štáte, veselo pošliapali vlastnú základnú povinnosť – oznámiť protizákonné konanie osôb, spomínaných v Gorile, príslušným orgánom. Takže – ryba smrdí od hlavy.

A čo teraz ?

Nič, svet sa točil pred SME, počas SME a bude aj neskôr. Ruku by som za SME strčil do ohňa, ak by boli skutočne objektívne. Avšak za hlásnu trúbu záujmov Bieleho domu a Bruselu … slzu nevyroním. Rovnako som neplakal ani po novembri 89 za hlásnymi trúbami sovietskej propagandy. Svojho času sa Dick Cheney vyjadril, že dianie na Guantanáme je v súlade s americkými zákonmi – teda aj dlhoročné väznenie bez súdov, mučenie a podobne. Takže, aj konanie A. Lorenca bolo úplne v poriadku, lebo konal podľa zákonov socialistického štátu (ktoré netvoril). A je potom zbytočné hovoriť o ohrození nezávislosti a konflikte záujmov. Je to – sprostosť a zavádzanie ľudí.

Investor vytiahol balík peňazí a predávajúci to akceptoval. Ak chceli vlastníci druhej polovice vydavateľstva vyšachovať Pentu, mali ponúknuť – viac. Neponúkli – asi nemali. A dejiny si pamätajú – víťazov.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9463625x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu