Založ si blog

Filip de Brezignac a iné “ elity “ národa

Nevzali ho do strany, lebo má neistý pôvod. Neistý ? Však jeho rodičia zmizli počas vojny, a on vyrástol … no kdesi u dobrých ľudí. No … práve

Zaznelo to kedysi v 70. rokoch, a priznám sa, ani sme tomu veľmi nerozumeli. Napokon – boli sme vtedy len deti, tak prečo aj … nie ? Isté je, že mnohé veci sa akosi nedali, ak ste niekoho nemali v strane. Alebo aj dali, ale veľmi pomaly – oproti straníckej elite. Niekedy dospelých napadlo, že sú vlastne oproti straníkom – menejcenní. Našťastie – medziľudské vzťahy akosi lepšie fungovali, a tak sa neraz stalo, že z police – na ktorú ste nedočiahli pre neistý pôvod – zložil potrebnú vec niekto iný, kto toto privilégium mal a nezištne pomohol.

A prišli 90. roky – Jano sedel zronene v krčme pri kofole, a len tak pozeral – ľudovo povedané – do blba. Zle sa oženil, prehodil Rišo. Zaľúbil sa, kúpil byt a oženil sa, lenže svokrovci ho neberú, lebo nechodí do kostola … a žena ho začala pár mesiacov po svadbe podvádzať s kolegom. Má to ťažké …

Skôr – mal. Kofola sa vypila a pár týždňov po odhalení sklamania z lepších ľudí (ako sa raz pred ním označila svokra) to Janovi trošku preplo, a jednoducho – vyskočil zo šiesteho poschodia. Aj tak to bol neznaboh, prehodila svokra na pohrebe. Vedľa nej stál druhý zať, na ktorého bola hrdá, však ten bol kresťan … ako sa patrí. A tak jej ani nevadilo, že občas svojej žene – jej dcére … praskol po pysku. Však viete, z kresťanskej lásky.

Už nikdy nevkročím do mesta … horekovala suseda. Taká hanba, ísť na psychiatriu a … zazerala na dcéru.

Veru, po starom to bolo lepšie. Za detstva ju síce posielali s dcérou k doktorovi, lebo sa chovala trošku “ inak „, ale ona radšej papier s doporučením zahodila a dieťa zatvárala doma, aby ho náhodou nevideli susedia. Do školy a zo školy domov. Nijakí kamaráti, žiadna spoločnosť. Dokonca ani pri maturitách. Nesmelo ísť na posedenie so spolužiakmi, ale otec rovno pred školou naložil do auta a hybaj … domov, pod zámok a medzi štyri steny. Nehovorilo, čudne sa smialo … a nebyť starej mamy, ani by poriadne nevedelo, čo je život. Tá mala našťastie viac rozumu ako dcéra, a tak sa snažila, aby do života vnučky aspoň občas zasvietilo slnko slobody a radosti.

Ten debil … pokračovala suseda a nenávistne pozerala na auto iného suseda pred garážou. Ako si to mohol dovoliť, zobrať moje dieťa na psychiatriu … však my sme taká slušná rodina. No … debil si dcéru, bezmála štyridsaťročnú všimol a nejako sa mu nezdala. A tak ju potajomky nahovoril, aby s ním išla k doktorovi. Išla, doktor vyšetril, predpísal lieky a na druhý deň sa … po prvý raz zo srdca zasmiala, švitorila ako škovránok, ale aj … vzoprela mame – ja nejdem, dajte mi pokoj. Vyše tridsať rokov trvalo, kým prejavila svoju vôľu a začala žiť – podľa seba.

Ako sa volá váš kocúrik, opýtal sa veterinár ? Filip de Brezignac … zaznelo v ambulancii …

Veterinár sa rozosmial. A to už prečo ? No, lebo v dnešnej pokryteckej spoločnosti, preplnenej elitami … je jedným z mála charakterov, ktorý vie mať rád a nepretvaruje sa … hotový šľachtic, nie ? Veru … z okna vidím na “ zámoček “ istého smrada, ktorý po prevrate vytuneloval bývalý podnik, nejakým podivným spôsobom sa stal za oných čias honorárnym konzulom akejsi diery v Karibiku, a nakoniec si odkiaľsi vypriadol aj erb a šľachtický titul, lebo je vraj potomkom akéhosi starého rodu. A vidíte – už je lepší človek, čo tam po tom, že pripravil kedysi o živobytie desaťtisíc ľudí … však on je už – patentovaný člen lepšej spoločnosti, nie ?

No, potom môže byť aj kocúr šľachticom, nie ? Jedným obliznutím ruky prejaví viac slušnosti, morálky a úprimnosti ako všetci tzv. lepší ľudia – straníci, kresťania, novozbohatlíci či malomeštiaci, ktorým nevadí, že ich dieťa trpí desiatky rokov, ale predsa si nepokazia povesť tým, že pôjdu s ním k lekárovi … však je to psychiater, čo by na to povedali susedia.

Ešte šťastie, že máme na svete aj zubatú. Tá kašle na majetok, postavenie, stranícke knižky či príslušnosť k nejakej sekte … a každému nameria rovnako. A nakoniec všetci rovnako voňajú fialky od koreňa, alebo prdia do komína ….

Ktovie – je zubatá jediná skutočná komunistka alebo demokratka ? Neviem …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

SR Čaputová LPR Zbierka Onkológia Deň Narcisov BAX

Žlté narcisy dodávajú nádej a pomáhajú, zbierku podporila aj prezidentka

18.04.2024 14:06

Vďaka podľa nej patrí dobrovoľníkom, ale aj všetkým, ktorí sa rozhodnú podporiť dobrú vec a prejavia tak solidaritu s onkologickými pacientmi.

Rapid Life

Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life

18.04.2024 14:02

Rozsudok nie je právoplatný, o odvolaní prokurátora rozhodne Najvyšší súd.

Venezuela

Rezort diplomacie neodporúča cestovať do Venezuely. Slováci majú zvážiť cestu aj dvoch ďalších štátov Južnej Ameriky

18.04.2024 13:49

Ministerstvo pripomína, že SR nemá ani v jednej z krajín zastupiteľský úrad.

World Press Photo, palestínčanka, gaza, izrael, Mohammed Salem

Plačúca Palestínčanka s mŕtvym dieťaťom v náručí. World Press Photo tento rok vyhrala snímka z Gazy

18.04.2024 13:40

Usporiadatelia pripomenuli nebezpečenstvo, akému fotoreportéri počas pokrývania vojnových konfliktov čelia.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9454599x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu