Založ si blog

Tiene doby alebo peniaze viac, než ľudia

Spomínam si, že som mal nejakých sedem rokov pri prvej návšteve nemocnice, ktorú som si dokázal uvedomiť viac, než ako spomienku na návštevu nejakej budovy. V čakárni bolo niekoľko hračiek, a samozrejme deti s rodičmi. Vládlo tam nejaké … zvláštne ticho, ktoré neprerušoval ani džavot detí. Také … dnes by som povedal, tiesnivé ticho.

Aj neskôr som sa ocitol v nemocnici, ale spomienok bolo oveľa viac. Nebola však medzi nimi tá, ktorá by ilustrovala dnešnú realitu – nikdy som nemusel chodiť z jednej nemocnice do druhej, aby lekári stanovili konečnú diagnozu, a spôsob liečenia. Bola to doba písacích strojov, kalkulačiek s papierovou páskou … či tesilových nohavíc. Tfuj, tie som naozaj neznášal. Mal som pocit, akoby som mal na sebe navlečený kus šmirgľa so zipsom. A skutočnou tragédiou boli tieto nohavice počas leta. Vtedy mal človek pocit, že po ňom steká vodopád. Našťastie, vždy som našiel nejaký spôsob, ako sa im vyhnúť.

No, ale späť k lekárom. Posledné mesiace mi prechádza hlavou myšlienka, prečo vlastne platíme nejaké odvody do zdravotnej poisťovne. Každý mesiac nám odtečú peniaze do anonymného subjektu, ktorý sa vyznačuje hlavne jednou črtou – absolútnou nedotknuteľnosťou. Nulová zodpovednosť, nulové práva klientov … vlastne, ak by som sa k svojim klientom správal tak, ako sa správajú poisťovne – už dávno neexistujeme. Hm … to sú asi výhody štátom chráneného zvieratka, ktoré má práva a minimum povinností.

Takže, za posledný mesiac som zaplatil len na pohonných hmotách bezmála dvesto eur. Našťastie, neminul som ich na vlastné návštevy lekára, alebo nemocnice. Ale – každá návšteva nemocnice končila rovnako – musíte ísť na vyšetrenie do susedného mesta, tam v ich nemocnici urobia všetko potrebné. Akosi mi to nejde do hlavy – poisťovne majú každý rok zisky, a my máme nemocnicu, v ktorej sa nedá absolvovať prakticky žiadne vyšetrenie, dokonca ani bežný snímok. Proste nič … nehovoriac o tom, že aj odvoz pacienta do tej “ inej “ nemocnice je problematický, ak nemá nejakého príbuzného s autom, a nemôže sa presunúť sám. Na dvore síce stoja sanitky, ale – tie nemôžu. Ak teda treba prevoz – volá sa do susedného mesta, čaká približne hodinu a heuréka … možno sa aj poveziete.

Takže si platíme odvody, potom benzín či naftu, strácate hodiny presunmi (čo je vlastne aj strata na mzde), priplácate za lieky … a nakoniec všetko spočítate a dostanete sa ku zaujímavému výsledku – vaše odvody sú vlastne poplatok v obchode so vzduchom. Niekto zarába a vy odchádzate s prázdnymi rukami.

Babka chodí k lekárovi do Levíc raz za šesť mesiacov. Vyzerá to tak, že musí vstať ráno o pol štvrtej, aby bola v Leviciach o šiestej – maximálne pol siedmej a v tom prípade má reálnu šancu, že sa dostane na rad, no tak okolo – pol druhej. Telefonické objednanie za poplatok ? Zabudnite. Aj keby ste zavolali na druhý deň po vyšetrení, neobjednajú vás, lebo lekárka sa stará o pacientov zo šiestich okresov !!! Raz konštatovala, že to bol a je následok “ optimalizácie “ zdravotníctva za istého pána … no neviem, ja to nazývam skôr rozvrat zdravotníctva.

Kvalitnejšie služby zásluhou konkurenčného prostredia poisťovní ? Klamstvo, v skutočnosti len živíme niekoľko nepotrebných inštitúcií a množstvo darmožráčov navyše. Peniaze odtekajú na administratívu, rôzne projekty ako sponzorstvo športových klubov, reklamy v rôznych médiách a podobne – a pacient žije v zdravotníckom stredoveku. Ba, vtedy bol na tom lepšie – vedel, že lekára nezoženie, platiť nemusí a skape. Istota vývoja … dnes platí, lekára musí hľadať, a aj tak často – skape, lebo dnes sa panstvo umiera na ochorenia, ktoré poznali lekári v 70. rokoch len z učebníc. Skutočne kvalita na pohľadanie.

Ale súhlasím – projekt jednej poisťovne, to je naozaj “ prevratné “ riešenie. Len mi akosi nejde do chochmesu, prečo to bolo zlé riešenie v čase, kedy sme mali naozaj len jednu poisťovňu … jáááj, už viem, bolo to zlé, lebo štát je zlý správca, čo preložené do ľudskej reči znamená, že zo štátneho sa kradne ťažšie, ako v súkromnom, kde je dohľad predsa len obmedzený….. pravda, bolo to vtedy naozaj zlé.

Hm … čím viac reforiem, tým viac sprostostí platíme. Neviem, čím to asi bude ? Zrejme tým, že podľa výsledkov slovenského hospodárenia by väčšina ľudí, zodpovedných za stav tejto krajiny nerobila v našej malej a bezvýznamnej firme ani – upratovačky. Ešte aj tam by boli nebezpeční, a nielen sami sebe.

_____________________________________

Veru, súhlasím … doba minulá mohla často pôsobiť a zrejme aj pôsobila dosť ponuro. Takého L. Svobodu, zaslúžilého generála vo výslužbe, ktorý sa stal prezidentom (našťastie, lebo inak si neviem predstaviť, ako by sme skončili po invázii v auguste 1968), museli doslova z tejto funkcie vypáčiť, lebo nechcel uznať, že jeho zdravotný stav je skutočne zlý … lenže pri pohľade na našich dnešných mocipánov nevidím rozdiel, lebo aj tých treba doslova páčiť z funkcií, hoci ich výkonu nebráni ani tak ich vek či zdravotný stav, ako skôr ich neschopnosť a doslova tuposť. Pri pohľade na ich výsledky konštatujem, že volebný zákon je gigantickou sprostosťou, lebo umožňuje kandidovať a získať funkcie každému, kto presiahne osemnásť rokov, teda aj blbcom, idiotom, patologickým klamárom a inej “ elite “ spoločnosti. Niekedy mám pocit, že to, čo inde liečia v rôznych ústavoch, sa u nás skladuje – v parlamente.

Peniaze sú dnes viac, ako ľudia. Len si nesmelo dovoľujem podotknúť, že to nie je prvý raz v dejinách ľudstva, čo došlo k podobnému stavu, že peniaze znamenali viac, ako ľudský život. A ľudia sa stále ešte nepoučili z toho, ako to vždy skončilo – prišla chvíľa, v ktorej peniaze neznamenali absolútne nič, a zodpovední za vývoj platili vlastným utrpením, krvou ba i životmi. Napokon – nedostal sa k moci takto práve komunizmus ?

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457097x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu