Založ si blog

Moc v prachu ulice – a mimo vás

Niekto povedal, že moc leží na ulici a ktokoľvek ju môže zdvihnúť. Súhlasím – leží na ulici, môže ju ktokoľvek zdvihnúť, ale po tej ulici chodia len dôsledne vybratí ľudia. Takže, ktorí čítate tieto riadky, moc určite v prachu ulice nenájdete, lebo tú majú tí, ktorí tieto riadky nikdy nebudú čítať, ale moc – budú vždy mať.

Pravda, ale aj iné denníky a časopisy dnes publikujú spomienky, ako sa tvorili zmeny za oslavovaných, novembrových dní. Spomienky, ako sa revolucionári stretávali s predstaviteľmi režimu a viedli jednania, aká bude budúcnosť krajiny. Naozaj to tak bolo ? Vôbec nie … ulica si síce myslela, že režim s jej predstaviteľmi vyjednáva, ale predstavitelia vládnucej štátostrany mali svoje vlastné plány a ciele, ktoré – ako ukazuje súčasnosť – nakoniec aj dosiahli.

O čom bol vlastne november 89 ? Myslím, že bol takou “ dymovnicou “ v rukách vládnej moci, ktorej jedinou úlohou bolo zakryť podstatu diania v pozadí. Kto si napríklad túto dobu pamätáme, vieme veľmi dobre, že M. Jakeš bol od začiatku trápnou figúrkou na čele strany, ktorej robilo problém ani zrozumiteľné vyjadrovanie myšlienok. Napokon, mal som možnosť tohoto pána v tej dobe stretnúť a priznám sa, mal som veľké problémy, aby som sa v jeho prítomnosti nezačal nekontrolovateľne smiať. A bol som nakoniec rád, že do jeho pádu sa v našom podniku už neukázal. Asi by som radšej v prípade novej návštevy tejto figúrky radšej požiadal vtedajšiu lekárku, aby ma poslala na péenku.

Ako sa teda dvíha moc ? Ako voliči, a daňoví poplatníci máte právo vedieť, kto, prečo a ako sa dostane k správe vašich vecí. Dokonca máte aj právo, ktoré dnes nikto nevyužíva – vedieť, na akom základe bol ten – ktorý politik nominovaný na svoj post, čo ho k tomu predurčuje a máte aj právo vedieť, či je vôbec svoj post schopný zastávať k prospechu krajiny a obyvateľov. Ale … voľby skončia a čo sa deje ?

Vyjednáva sa za zatvorenými dverami a volič – daňový poplatník čaká ako žobrák na almužnu, kohože mu to posadia do vlády a kto bude nakladať s jeho peniazmi. Nie však v prospech jeho, ale len v prospech politikov a ich strán, ľudí, ktorí ich podporujú a financujú. O vás chcú vedieť všetko, ale vám nedovolia vedieť – nič. Akým právom ? Akým právom vás niekto vyháňa z ulice, kde leží moc a bráni vám, aby ste videli kto a prečo ju zdvihol ?

Divadlo – minister alebo niekto iný odstúpil, lebo v jeho rezorte sa diali veci, ktoré boli v rozpore so zákonom. Bomba buchne, poriadne sa zadymí, ale ajhľa …. nikto nie je zasiahnutý, nikto neplatí za svoje chyby. Fraška … na jednej strane sa nejaká žurnalistická figúrka poburuje, že súčasná vládna strana priznala podporu nezávislého kandidáta “ až “ po voľbách … ale na strane druhej jej vôbec nevadí, že iní túto podporu nepriznajú vôbec, alebo dôsledne taja, kto a za akých okolností ich podporil. Prečo ?

Niekto vás posadí na Titanic a neustále vykrikuje, akú láskavosť vám tým urobil. Však to je len maličkosť, že do lode tečie zo všetkých strán, vedie ju mocou spitý kapitán a posádka sa namiesto práce okolo lode mláti o čo najväčšiu a nejchutnejšiu časť žrádla, ktorého nie je dostatok ani pre platiacich pasažierov. Prečo by aj … však tí blbci si utiahnu opasky a vydržia, nie ? Hlavne, že platia cestovné a nemôžu vystúpiť. Ešte sa trochu zadymí … a všetko je v najlepšom poriadku. Posádka je spokojná, vyhadzov nehrozí, lebo pasažier má v dianí taký prehľad …  ako pri bitke kukláčov v tuneli. Nikto nevie, odkiaľ priletela rana, len všetci vychádzajú dobití a … nahí.

Ešte veríte, že režisérom novembrového divadla boli nepokojné ulice a ich predstavitelia na tribúnach ? Zamyslite sa, prečo sa pokojné demonštrácie na kyjevskom Majdane zvrhli na krvavé divadlo, však vládna moc nezasahovala silovými prostriedkami ?  Skúste sa zamyslieť, prečo sa všade objaví násilie a zásadne tam, kde demonštrácie nedosahujú svoj pravý cieľ … a prečo je v pozadí pravého cieľa stále rovnaký menovateľ – Biely dom ? Prečo v prípade mnohých politikov začína ich profesná minulosť rokom 1990 ? Predtým nežili, nepracovali, nezaujímali sa o verejné veci ? Prečo ?

Pre sicílsku, ale aj americkú mafiu boli 80. a 90. roky tragédiou. Vinou vystupňovaného násilia, vrážd politikov, sudcov, policajtov či iných nepohodlných protivníkov sa zdvihla verejná mienka, a výsledkom bolo zničenie tradičnej štruktúry mafie, jej spôsobu “ podnikania „, ktorý bol založený na vydieraní a úplatkoch. Napriek tomu jej moc časom sa nielen obnovila, ale aj vzrástla. Prečo ? Mafia sa uzavrela pred svetom úplne, a skončila s neistým svetom spolupráce s tými, čo nepochádzali z jej koreňov. A dnes si prakticky neohrozene vedie svoje obchody. Ako povedal jeden neapolský policajt na dôchodku, dnes sa mafia všemožne vyhýba násiliu, lebo vsadila na vlastné ľudské zdroje – vlastný dorast. Dnes nebude korumpovať politika a riskovať odhalenie, ale roky financuje život a štúdiu mládeže z vlastných kruhov, rodín, kde by verejnú mienku ani nenapadlo mať podozrenie, že patria k mafii – a po skončení štúdia postupne podporuje kariérny rast svojho chránenca, ktorý sa nakoniec dostáva do politiky – s čístým štítom, primeraným majetkom a bez akýchkoľvek podozrení. A vtedy začína splácať podporu svojho chlebodarcu. Tak sa získa ľudský potenciál – bez špinavej minulosti. V novinách sa objaví prevratná myšlienka – dajme priestor mladým, nezaťaženým minulosťou a jej hriechmi. Všetci tlieskajú skvelému nápadu – konečne sa zbavíme ľudí s nečistou minulosťou a vymeníme ich za tých, ktorí majú čistý štít – len nikto nevidí, nechce vidieť, že dal moc do rúk detí – toho špinavého a nepoctivého systému.

Posledné slová umierajúceho kráľa znejú krásne a honosne – dúfam, že v budúcnosti sa budeme mať lepšie … verejnosť tlieska na jeho poslednej ceste, lebo nepochopila jeho slová – lepšie sa majú mať tí, čo prebrali moc po umierajúcom kráľovi, nie tí, čo ho naivne odprevadili na poslednej ceste.

Moc naozaj leží v prachu ulice, kde chodia – vyvolení. A tí neboli na novembrových tribúnach.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456876x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu