Založ si blog

Strach z odsúdenia nacizmu

Pád východného bloku (o páde komunizmu nemôžeme hovoriť, však krajiny sa označovali za socialistické) znamenal zároveň aj začiatok snahy o budovanie nových impérií, nad ktorými by slnko nikdy nezapadlo. Koniec najkrvavejšej vojny bol poznačený aj špinavými praktikami zúčastnených strán.

Napríklad americké a britské jednotky vo veľkom zbierali nacistické mozgy a odvážali ich na svoje územia, pre neskoršie využitie. Zároveň zbierali aj nacistických pohlavárov, ktorých mohli prípadne využiť – jedným z klasických prípadov by mohol byť životný príbeh R. Gehlena. Na druhej strane si Sovieti vybavovali počas vojny zabudnuté účty z minulosti, však vraždenie poľských dôstojníkov a intelektuálov nemalo len korene v Stalinovej nevraživosti a podozrievavosti. Alebo skôr – chorobnej paranoji, kombinovanej s vražednou túžbou po neobmedzenej moci. Napokon – o niečom vypovedali aj vysoké straty červenej armády na začiatku vojny, ktoré neboli zapríčinené len tým, že útok nacistického Nemecka zastihol krajinu nepripravenú (hoci Stalin dostával varovné signály o blížiacom sa útoku), ale aj počiatočná “ stratégia “ odporu, v ktorej zohrávali veľkú úlohu aj trestanecké armády “ vojakov “ z rôznych táborov. Zbrane síce dostali, ale toľko dôvery, aby boli v zbraniach aj náboje – už nie. (Spomienky A. Nikolajevského, ktorého otec ako jeden z mála prežil celú vojnu i napriek tejto “ výhode „) Nehovoriac o tom, že v tyle išli jednotky NKVD, ktoré prípadným zbehom vysvetľovali ranou do tyla, že také veci – sa nerobia. A to isté platilo aj v prípade, že niekto prejavil snahu ustúpiť.

Ale späť k odsúdeniu nacizmu, a podivnej reakcii niektorých “ demokratických “ krajín, ktoré túto snahu na pôde OSN odmietli. Nemôžeme sa tomu diviť – Biely dom spolupracoval s fašistickými zločincami dlhé desaťročia, a mnohé s režimov v južnej Amerike tiež mali veľa spoločného s fašistickými praktikami. Je jedno, či išlo o Chile, Argentínu, alebo iné krajiny. Dlho mali podporu Bieleho domu, ktorý mal viac obáv z prípadného príklonu k socializmu, ako z desaťtisícov obetí rôznych represií.

Výsledkom tejto minulosti je veľmi nebezpečný jav – potomkovia bývalých nacistov majú dodnes veľký vplyv a prostriedky. Iste, dnes už ich nikto otvorene nepomenuje, ale v nejednom prípade prejavujú väčšie či menšie sympatie k praktikám Tretej ríše, len to nerobia tak verejne. Rovnako nesmieme zabúdať, že dodnes existujú desiatky podnikateľských impérií, ktoré prosperovali aj za čias Tretej ríše, a dokázali pre svoje potreby využiť naozaj všetko. Ani vlastníci týchto impérií nestoja o pripomenutie ich minulosti, a neraz aj pôvodu bohatstva.

Potichu sa hovorí o oficiálnych dôvodoch odmietnutia schválenia príslušnej rezolúcie. A tie sú navonok úplne iné – niektorým napríklad vadí, že sa na rovnakom návrhu neobjavil aj komunizmus. Kanada zase hlasovala proti v záujme britského impéria, pretože sa objavili aj snahy, aby sa na tomto zozname objavil aj imperializmus – ktorý je dodnes neoficiálnou stratégiou Londýna.

Ale … nikto sa nezaujíma o súčasnosť. Iste, je pekné, ak sa spomenie nacizmus, niekto spomenie komunizmus (čisto účelovo, aby zakryl vlastnú hanbu zo spolupráce s nacistami) … ale nikomu nevadí, že vojny po roku 1990 rátajú svoje obete už dávno na miliony. Nikto nemá odvahu ukázať verejne prstom na Washington, Tel Aviv, či; Paríž a Londýn a opýtať sa – páni, prečo sa hrabete v špine minulosti, ak máte na svedomí oveľa viac – súčasnej špiny ? Koľko ľudských životov mohlo zachrániť OSN, ak by bolo otvorene a pravdivo pomenovalo konanie G.Busha po páde dvojičiek v Iraku ? Koľko životov sa mohlo zachrániť, ak by OSN otvorene zdvihlo hlas a povedalo, že vojny v Iraku a Afganistane sú zločinné ? Koľko životov sa mohlo zachrániť, ak by OSN otvorene pomenovalo útoky amerických dronov na údajné sídla teroristov slovami – štátny terorizmus ?

Bitka o odsúdenie nacizmu má skôr iné pozadie. A treba uznať, že tento návrh je šikovným politickým ťahom Kremľa, pretože prinútil najväčších demokratov, aby verejne priznali, že – nacizmus im nevadí !  Pritom mohli reagovať úplne inak, a úder vrátiť – mohli nacizmus odsúdiť a zároveň dať návrh, aby sa podobne odsúdil aj – komunizmus. Mohli ? Mohli, ale len za cenu, že by ohrozili vlastné záujmy, pretože tí, ktorým by podobný postoj vadil, by určite nemlčali. Nemlčali by o tom, odkiaľ pochádzali peniaze na podporu volebných kampaní rôznych prezidentov … nemlčali by o tom, že nielen vylodenie na Sicílii, ale aj ochrana newyorských dokov počas vojny boli plne v réžii mafie, ktorú o to požiadala – americká vláda prostredníctvom nastrčených emisárov. Napríklad z námornej tajnej služby.

Tieto špinavé tajomstvá sú dodnes horúce a nebezpečné. Spomeniem jeden príbeh za všetky – niekdajší taliansky premiér G. Andreotti sa pohyboval v talianskej politike prakticky neustále od II. svetovej vojny. Bol mnohonásobným premiérom, zastával aj ministerské funkcie … a nakoniec sa šmykol na banánovej šupke kontaktov s mafiou. A lavína sa pohla – kontakty s ložou P-2, meno na zozname spolupracovníkov a najvyšších členov tohoto spolku, mlčanie o pripravovanom fašistickom prevrate v Taliansku počas 70. rokov, podozrenia z objednania vraždy nepohodlného novinára, a úmyselného nekonania v čase únosu A. Mora. Výsledkom bol najprv odsudzujúci rozsudok … lenže, spravodlivosť je niekedy (ľudským pričinením) naozaj slepá. Rozsudok bol nakoniec zrušený (údajne boli skutky premlčané), Andreotti sa stal doživotným senátorom s imunitou. Prečo ? V pozadí sa hovorilo, že naznačil, ako sa veci vyvinú, ak skončí vo väzení, pričom mal poznamenať – odhalenie týchto tajomstiev môže spôsobiť v Taliansku revolúciu a nepredvídateľné otrasy. Výsledok nemohol nikoho zaskočiť. A na úplný záver – hoci sa pred smrťou legendy talianskej politiky hovorilo, že po jej skone vyjdú knižné pamäti, nestalo sa tak. Vyšiel síce nemastný-neslaný výber spomienok, ale bez odhalení, ktoré expremiér sľuboval. Bola to odmena za zrušenie rozsudku, alebo sa niekto o veci postaral ? Nevedno, ale niekde v pozadí sa hovorilo, že po smrti expremiéra sa stratilo dosť veľa rôznych poznámok a dokumentov. Náhoda ? Sotva.

Korene sú hlboko. Odsúdenie nacizmu môže byť otvorením Pandorinej skrinky, ktorá by mohla otriasť celým systémom, aký dnes poznáme. Vyplavilo by sa toľko špiny, že by sa svet mohol ocitnúť v úplnom chaose. Preto niektorí hlasovali tak, ako hlasovali …

Ale – nemajte obavy, ak by niekto navrhol rezolúciu o odsúdení komunizmu, všetko by zrejme vyzeralo úplne inak – a v prípade odmietnutia Ruskom by sa strhol poriadny virvar … však, čo je dovolené Pánovi, nie je prípustné – volovi.

Svinstvo a špina svetom vládnu …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457960x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu