Založ si blog

Bruselské geto III. – Prečo chce Británia vystúpiť z EU ?

Najprv si položme základnú otázku – prečo vlastne vznikla únia, ako ju videli napríklad Slováci, a čím v skutočnosti je ?

Stručne povedané, pôvodné plány hovorili o tom, že cieľom únie je vytvorenie spoločného trhu a odbúranie niektorých obchodných bariér. Dnes, po desiatkach rokov, je však úplne jasné, že únia nie je ekonomickým, ale politickým projektom. Projektom, ktorého hlavným cieľom je vytvorenie europskeho superštátu, s centralizovanou správou.  Dalo by sa povedať – jedna vláda, jeden súd, jeden zákon, jedna hymna, jedna zástava – ako povedal niekto iný, kto má možnosť pozorovať politiku Bruselu už niekoľko desaťročí.

Nemôžeme poprieť, že v mnohom majú Briti pravdu. Ich skepsa, spojená s budúcnosťou únie je oprávnená. Brusel postupne preberá právomoci národných vlád, ovláda ich ekonomiku a diktuje pravidlá. Lenže – čo vlastne stojí za otrepaným slovom – Brusel ? Stoja za ním ľudia, komisie a orgány, ktoré nevolíme, neraz nepoznáme, a často do ich vzniku ani nemôžeme zasiahnuť. Ale denne pociťujeme dopady ich rozhodnutí na našich vlastných životoch.

Hermann van Rompuy rozoštval Belgicko, ktoré nebolo schopné vytvoriť vládu. Martin Schulz nebol schopný vyštudovať viac, ako základnú školu.

A vidíte – jeden sa stal symbolickým prezidentom únie, a druhý šéfom europskeho parlamentu. Kto ich volil, v koho mene a čo ich kvalifikovalo na výkon spomínaných funkcií ? Ako je možné, že ľudia, ktorí presadzovali priamu voľbu prezidenta na Slovensku, sa pokojne zmierili s tým, že symbolického prezidenta únie vybrali eurobyrokrati ?

Van Rompuya som osobne videl raz, ale na rôznych záznamoch zo zasadnutí v Bruseli veľakrát. Schulza poznám len z oficiálnych videozáznamov. Prvý mi pripadal, nechcem ho uraziť, ako tichý blázon – usmieval sa aj vtedy, ak mu niekto nadával a mal som pocit, že mu je vlastne úplne jedno, čo a kto o ňom hovorí, lebo on má svoje miesto isté – a aj keby stál pri nejakej obeti s dymiacou pištoľou, nestalo by sa mu absolútne nič. Druhý presne zodpovedal svojmu vzdelaniu – pri akejkoľvek kritike bol zjavne vyvedený z miery, neraz agresívny, pričom nemal žiadny problém aj osobne útočiť. Napokon – svoje o tom vie R. Sulík.

Briti sú presvedčení, že pre ich krajinu je najvhodnejším riešením odchod z únie, a vymanenie sa spod diktátu Bruselu. Nejeden priznáva, že ak by im v roku 1975 povedali o plánoch, ktoré mali skončiť akousi federalizáciou, boli by proti členstvu Británie v tomto spolku. Neskrývajú presvedčenie, že podriadenie zákonov, súdnictva či politických rozhodnutí pod dáždnik Bruselu, opustenie vlastnej meny, prijatie spoločnej vlajky a hymny – to pre nich znamená vlastne stratu samostatnosti a naplnenie toho, čo sa nepodarilo ani Hitlerovi, či pred ním Napoleonovi. Nevidia žiadny dôvod, ani reálny prínos opustenia samostatnosti, straty vlastnej politiky a všetkého, čo s tým súvisí.

Slováci sa s tým zmierili pomerne ľahko. Veľmi ľahko opustili to, o čom si ich predkovia ani nedovolili snívať. Prečo sme sa vzdali vlastnej meny, prečo sme podriadili svoje zákony a normy požiadavkám Bruselu, však vieme, že v nejednom prípade to naše záujmy poškodilo ?

Prečo sa pokojne prizeráme tomu, ako o nás rozhodujú ľudia, ktorí nepoznajú naše reálie, a my nepoznáme ich ? Prečo sa prizeráme tomu, že denne sa ústami Bruselu hovorí o demokracii, ale ak príde na lámanie chleba, tak sa sloboda názoru nenosí a my sa musíme prispôsobiť tomu, čo požaduje Brusel ?

Kde je tá vzájomná spolupráca a rešpekt ? Kde je právo krajiny odmietnuť kroky, ktoré poškodzujú jej národné záujmy, ako napríklad – euroval ? A prečo Lisabonská zmluva skoro do slova a písmena zodpovedá nejednou krajinou odmietnutej europskej ústave ?

Briti otvorene hovoria, že aj správanie mienkotvorných médií v otázke únie a rozhodovania Bruselu nepriamo poukazuje na to, že projekt únie je od začiatku megapodvodom na starom kontinente. Poukazujú, že je vlastne naplnením niekdajších plánov A. Hitlera, ktorý chcel Treťou ríšou vytvoriť spoločenstvo národov, kde by národné vlády mali minimálne slovo, a o všetkom by sa rozhodovalo – v Berlíne.

Majú pravdu ? Myslím, že čas potvrdzuje ich obavy. Dianie v únii je totiž predraženou absurdnosťou. Napríklad pravidelné sťahovanie byrokratov medzi Bruselom a  Strasburgom stojí ročne okolo 180 milionov eur. Pre tri dni v mesiaci.

Nemali by sme sa aj my zamyslieť nad tým, ako to robia dnes Briti ? Nemali by sme konečne položiť na misku váh to staré známe – dal a má dať … a porovnať, či nám členstvo v únii a podriadenosť Bruselu nespôsobuje viac škôd, než osohu ? Nemali by sme sa zamyslieť nad tým, prečo mienkotvorné médiá mlčia o rôznych, pochybných praktikách Bruselu, hoci inde sa venujú aj absurdným hlúpostiam ?

Ako dopadne hlasovanie o únii na britských ostrovoch, to dnes nie je isté. Isté je, že mu bude predchádzať vydieranie a kupovanie si Britov prísľubmi rôznych výnimiek, ako tomu bolo doteraz. Bez Británie nemá totiž únia žiadny zmysel, ani reálnu šancu na prežitie. A tak sa budú opäť porušovať pravidlá a obchádzať dohody.

V koho záujme ?

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9465250x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu