Založ si blog

Keď je šport povolaním . .. nesúďte Dominiku

D. Cibulková odriekla účasť na Pohári federácie proti Holandsku

Iste, chápem fanúšikov a ich pobúrenie. Lenže, pre nich je šport zábavou, pre športovca je povolaním. A kto niekedy profesionálne športoval, veľmi dobre vie dve veci – po prvé, kariéra na rozdiel od iných povolaní nepotrvá do dôchodku, a po druhé – najväčším limitom športovca je zdravie. A zdravie musí byť jeho hlavnou prioritou, pretože ak neslúži – je nielen po kariére, ale aj po príjmoch. A ostáva len civilné zamestnanie, kde nemajú športovci na ružiach ustlané. Skôr naopak …

Kto športoval, vie, že roky sa oklamať nedajú. Kým máte do dvadsať rokov, obvykle beháte ako blázon, do poslednej kvapky síl. Dvadsiatka sa zlomí, a mierne sa zmení aj vaše myslenie – už nebeháte za všetkým, začínate trochu špekulovať a cielene sa šetriť. Dvadsaťpäťka je novým zlomom – už začína kondícia a taktika súladiť, delia si svoje podiely na úspechoch rovným dielom, ale obvykle prichádzajú aj prvé problémy, zranenia, prvé prestávky v kariére a prvé obavy – ako to bude ďalej.

Koľko bude trvať kariéra, a aké úspechy dosiahnete, to veľmi záleží na tom, akú váhu priznáte prvým zraneniam. Ak ich poriadne doliečite, máte šancu na dlhú kariéru, a teda aj možnosť úspechov. Ak ich prechodíte, alebo ledabolo vyliečite … obvykle sa to nepriaznivo odrazí nielen na zdraví, ale aj na kariére. A je množstvo športovcov, ktorí podcenili triviálne zranenie a doplatili na to predčasným koncom svojej kariéry.

O mnohom rozhodujú aj fyzické danosti športovca

A nie každá tenistka má postavu S. Williamsovej, a možnosti, ktoré z toho vyplývajú. V tenise platí nemilosrdné pravidlo – o čo menej centimetrov máš, o to viac sa – nabeháš. Proste – šance tenistu nízkeho vzrastu sú hlavne v jeho obratnosti a kondícii. Väčšina z nich víťazí tým spôsobom, že súpera doslova ubehá – či otvorene povedané – uštve. Hráč s týmito parametrami ńebude mať delové podanie, takmer určite (až na malé výnimky) nebude hrať útočný tenis, lebo prehodiť ho na sieti – to nie je veľký problém.

Tvrdá fyzická hra má však aj svoje negatíva – väčšina hráčov má chronické zranenia, často musí na nejaký čas prerušiť kariéru, a skoro nikdy nie je isté, či sa ešte do kolotoča profesionálov vráti. A mnohí by neverili, aké maličkosti dokážu športovca odstaviť nielen na mesiace, ale dokonca môžu natrvalo ukončiť kariéru.

Pľuzgiere 

Smiešne, nie ? Ale len dovtedy, pokiaľ sa tie pľuzgiere neobjavia na chodidle, a ich výskyt nie je opakovaný. A keďže chodidlo zaťažujete poriadne, dá sa povedať, že je to neriešiteľný problém – a musíte dôsledne premýšľať, kam pôjdete, čoho sa zúčastníte a čoho naopak – nie. A kto mal niekedy pľuzgier na chodidle, vie veľmi dobre, aká bolesť sprevádza pohyb.

Členky – občas vás pichne, ale rýchlo to prejde. A tak to mnohí odbijú mávnutím ruky, kým sa neobjaví poriadna a pretrvávajúca bolesť. Ak vyšetrenie niečo odhalí, to ste na tom ešte dobre. Horšie je, ak vyšetrenie neodhalí nič a bolesť pretrváva … alebo odhalí problém, ale jeho finálne riešenie by znamenalo – koniec. Čo teraz ?

A to som spomenul len dva problémy

Príde tridsiatka a pomaly a isto kondícia odchádza. Už nepomáha ani premyslená taktika, pretože mladší súperi robia presne to, čo ste kedysi robili vy – uštvú vás. Postup v rebríčku je prakticky nemožný (S. Williamsová je výnimkou, potvrdzujúcou pravidlo), náklady na cestovanie po svete a turnaje ostali rovnaké, ale vaše príjmy citeľne klesajú. Veľmi pozorne musíte zvažovať, kam a či vôbec pôjdete.

Každý športovec tým prešiel. Múdry sa učí zo skúseností druhých, hlúpejší na vlastných – bolestiach.

Šport je povolanie. Rovnaké, ako každé iné … ale nie večné. Po skončení kariéry dobehnú športovca všetky veci, ktoré zanedbal – aj tie nedoliečené zranenia. Nie každý môže byť trénerom, nie každý sa môže stať funkcionárom. Prechod do bežného života býva veľmi ťažký, a mnohí to napriek úspešnej kariére nezvládnu.

Preto sa každý športovec musí riadiť zásadou, že prvoradým cieľom je, aby sa zabezpečil do budúcnosti. Potlesk fanúšikov poteší srdce, ale nenaplní tanier, ani nezaplatí účty.

Zdravie je najcennejší kapitál každého športovca

Dominika nie je jediná, ktorá opakovane odriekla účasť v reprezentačnom drese. Bežne to robili aj iní, a nikto ich za to nesúdil. Napr. Sampras, Agassi, Federer – a to boli hviezdy najvyššieho rangu.

Nesúdťe Dominiku, ale zamyslite sa … aj nad tým, že na kurte nestojí jej mama, a meno jej mamy v spojení so spoločenským postavením súperov – neporazí.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9460938x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu