Založ si blog

To nemyslíte vážne, p. Kaník . ..

Priznám sa, keď som videl záznam s vystúpením poslanca Kaníka, mal som pocit, že sa mi sníva. Podľa pána poslanca bol dôchodkový systém dobre nastavený, a problémy s výškou dôchodkov pri vyplácaní z prvého a druhého piliera spôsobilo ich opakované otváranie a zmeny pravidiel.

Pán poslanec, boli ste niekedy v banke ?

Asi nie. Alebo ste do nej išli zadným vchodom, priamo k riaditeľovi a vôbec ste sa nestretli s bežným životom v tejto inštitúcii. Pretože základné pravidlo každého podnikania hovorí

Ak je niečo dobré, prináša to zisk … ak to dobré nie je, produkuje to straty

A správcovské spoločnosti produkujú smerom k sporiteľom výhradne straty, lebo ak aj náhodou priznajú zhodnotenie vkladu sporiteľa, nestačí to ani na pokrytie inflácie a rastu cien. Zhrnuté a podčiarknuté – sporíte, odkladáte a nakoniec máte menej, ako ste vložili. Nepoznáte to na číselnom vyjadrení vkladu, ale dobre to poznáte na kúpnej sile – teda, čo ste kúpili včera za desať euro, dnes stojí – aj pätnásť. A ak máte namiesto desiatich eur vo vklade sumu o tridsať centov vyššiu, tak je to všetko možné, len nie – zhodnotenie vkladu. Presnejšie by tento stav vyjadrovali slová – správca vklad sporiteľa znehodnotil a sám – zarobil na škodách, spôsobených svojmu klientovi.

Trojpilierový systém nebol úspešný nikde, a už vôbec nie v Chile

Vyžaduje si dôchodkový systém na Slovensku zmenu ? Áno, vyžaduje. A sú dve možnosti – buď zveriť správu prostriedkov výhradne jedinej, teda štátnej spoločnosti. Alebo – a to je druhé riešenie, ponechať možnosť správy prostriedkov od sporiteľov aj súkromným spoločnostiam, ale podľa bankových pravidiel. Čo to znamená ?

  1. Zákaz vyberanie poplatkov za správu prostriedkov sporiteľov. Prečo ? Skúste si predstaviť, že idete do banky žiadať pôžičku a pri jej vybavovaní požiadate banku, aby ste jej mohli účtovať poplatok za to, že vám peniaze – požičala … veď je to sprostosť, nie ? A sporitelia sú predsa veriteľmi správcu, požičiavajú mu peniaze na jeho obchodnú činnosť.
  2. Stanovenie fixného úroku, ktorým sa bude úročiť vklad každého sporiteľa, samozrejme každoročne navýšeného o mieru inflácie a rastu cien. Prečo ? Banky si tiež účtujú úroky z pôžičiek, a všetci to pokladáme za normálne. Prečo by sme teda mali platiť my správcovi vkladov za to, že financujeme jeho činnosť ? Správca prevzal peniaze, podniká s nimi, zarába (a súdiac podľa rastu majetku správcovských spoločností a jeho nárastu – zarábajú pekne), nech teda platí úroky z peňazí, ktoré mu klienti zverili.
  3. Povinná účasť správcovských spoločností na všetkých aktivitách, ktoré vykonáva Sociálna poisťovňa. Prečo ? Údajne tento subjekt neustále produkuje straty. Akurát nikto neprizná, že všetky výdavky, spojené so sociálnym systémom, sú na pleciach rozpočtu Sociálnej poisťovne a správcovské spoločnosti len vyjedajú hrozienka z koláča.

A pokiaľ by došlo k vyššie spomínaným zmenám v systéme, potom by bol skutočne dobre nastavený. A bol by naozaj prínosom. Je však absurdné, ak poslanec Kaník tvrdí, že systém bol dobre nastavený, hoci správcovské spoločnosti zarábali a klienti – prerábali. Hoci, na druhej strane, je to celkom bežný spôsob myslenia tzv. pravicových poslancov, lebo tí vidia ľudí len vtedy

Keď po nich šliapu pri svojom boji o moc, postavenie a bohatstvo

_______________________________

A na záver osobná poznámka – ak by nebola na Slovensku finančná negramotnosť, neboli by tu ani mnohé správcovské spoločnosti, a poisťovne. Nedávno som videl výpis z účtu klienta istej pobočky americkej poisťovne, a nevedel som, či sa mám smiať alebo plakať – po piatich rokoch poctivého platenia dohodnutého poistného nebolo na účte ani toľko prostriedkov, koľko klient vložil. Prečo ? Poplatky boli vyššie ako výnosy.

Ja by som tento prístup ku klientom nazval jednoducho – podvod

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9465387x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu