Založ si blog

Nepríjemná pravda o V. Biľakovi

Pravidelne sa v médiách objavujú spomienky na bývalých funkcionárov KSČ, pričom majú neraz doslova nenávistný tón, kde sa úplne stráca zmysel pre realitu a fakty. Smutné je, že ich autori sa hrdo radia medzi – novinárov. Skôr by im totiž svedčalo označenie – škrabáci.

Nikto nie je vinný, pokiaľ sa mu vina nedokáže

Za komunistickej éry platilo, že na súde sa dokazovala – nevina. Niekto na vás hodil blato, a vy ste museli dokazovať, že to nie je pravdivé, a veci sa majú úplne inak. Skončením éry vlády tejto strany mnohí tvrdili, že justícia bude iná, a vinníkom bude len ten, komu bude vina dokázaná, a padne právoplatný rozsudok. Prvým zábleskom, že to bude i naďalej inak, bolo správanie médií. Napriek honosným slovám, a hlasnému pokriku, že médiá budú jasne svietiacou fakľou pravdy a slušnosti, veci sa mali inak – neraz sa stalo, že médiá o vinníkovi kričali skôr, než súd vyriekol povestné a známe – je vinný. A často to nevyriekol vôbec. Obvykle nasledovalo mlčanie, a všetci sa tvárili, že hoci hodili na niekoho blato, nič sa vlastne nestalo.

Vyšetrovanie V. Biľaka začalo niekdajšie federálne ministerstvo vnútra v roku 1991. Po rozdelení Československa prevzala agendu slovenská strana, a vyšetrovanie bolo definitívne zastavené v roku 2011. Oficiálne vyjadrenia zneli, že nie je možné zaistiť potrebných svedkov

Nič lepšie nedokazuje, ako práve dvadsať rokov trvajúce vyšetrovanie V. Biľaka, že niektoré praktiky sa i naďalej používajú, a vôbec neboli len symbolom niekdajšej komunistickej diktatúry. Dvadsať rokov …

Len pre ilustráciu, v mnohých krajinách je neprijateľné, aby trestné stíhanie trvalo bez vynesenia konečného výroku viac, ako tri roky. Bez ohľadu na osobu obvineného sa to pokladá za neprijateľný zásah do jeho ľudských a občianskych práv. Rovnako poznáme aj množstvo prípadov zo súčasnosti, kde sa prejavuje nevôľa (najmä zo strany médií), ak vyšetrovanie trvá rok-dva. A zdá sa, že v niektorých prípadoch to zjavne – nevadí.

Nie, nemôžeme porovnávať V. Biľaka ani s dlho stíhanými zločincami na úteku, pretože on sa na rozdiel od nich – neskrýval pred spravodlivosťou. Nebránil jej konať, nemaril vyšetrovanie – ak by tak bolo, okamžite by toho boli plné stránky novín, a všetko by sa do poslednej kvapôčky prepieralo na televíznych obrazovkách. Takže – prečo ?

Vyšetrovací spis mal údajne dvadsaťtritisíc strán. Toľko papiera, práce, času a výdavkov, zaplatených z vrecka daňového poplatníka, a výsledok – žiadny. Vraj bola vinníkom ruská strana, ktorá odmietla vydať originál pozývacieho listu. Nie … je síce pravdou, že bez kľúčového dôkazu sa konať nedá, ale odkedy vedeli vyšetrovatelia, že práve pozývací list je kľúčovým dôkazom ? Od začiatku.

Chceli ho odsúdiť ako zločinca, a bezmála vyrobili – martýra

Prečo ? Však krajina i ľudia pravdu poznali a poznajú. A pokiaľ nepoznajú, obvykle sa ani nezaujímajú a teda je úplne jedno, aká je pravda, ak ju nechcú počuť.

Nie sme ako oni

Nie, to naozaj nie sme. Ale práve tento prípad ukazuje, že nielen nie sme ako oni, ale možno sme často oveľa horší. Jedno hovoríme, iné robíme. Hovoríme o prezumpcii neviny, ale ak nám to vyhovuje, pokojne na to kašleme. Však si môžeme beztrestne kopnúť, už nemá postavenie, nemôže sa brániť … tak hurá, nie ?

Nie, tento príspevok nie je vôbec o vine či nevine V. Biľaka. Tento príspevok je o nás, a o tom, čoho sme v zaslepení nenávisťou, a opojení mocou – schopní.

Sme ešte vôbec ľudia ???

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9461267x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu