Založ si blog

Otroctvo, alebo päť minút a potom trest

Investori prinášajú pracovné miesta

Ale aj niečo iné, napríklad biedne mzdy a otrocké podmienky výkonu povolania. A o tomto fenoméne doby modernej nikto nehovorí. Prečo ? Musel by priznať, že kráľ je nahý a pracovné podmienky na Slovensku sa blížia k podmienkam rozvojových krajín, kde často západné firmy zotročujú aj malé deti.

Päť minút na toaletu a potom kárne opatrenie

Keď som začínal pracovať, mali sme určenú normu. Nikoho nezaujímalo, ako ju splníme, ani to, či polovicu smeny strávime pri kartách … pokiaľ sa norma plnila, bolo všetko v poriadku, pokiaľ nie – prišli problémy. Rozhodne som však nezažil fenomén súčasnej doby, že by niekto sledoval, koľko času strávim na toalete, či v bufete. Iste, boli aj vrtáci, ale tých si nikto nevšímal.

Dnes ? Žena spoza pásu v istej nemeckej firme ohlási zdravotnú prestávku, dostane kartičku, s ktorou prejde na toaletu, a pokiaľ sa nevráti do piatich minút, odpočíta sa jej – celá hodina. Osobitnou zaujímavosťou je, že slovenská hodinová norma by v domovskej krajine (teda Nemecku) stačila na bezmála štvorhodinový výkon. Naopak – mesačnú mzdu Slováka by Nemec zarobil za týždeň. Ak by vôbec bol ochotný pracovať týždeň za týchto, doslova otrockých podmienok. Nehovoriac o tom, že pre vedenie spoločnosti je problémom absolútne všetko – od dovolenky zamestnancov, cez práceneschopnosť, až po vyplácanie miezd. Áno, tento investor stojí pravidelne v rade na štátnu podporu, lebo bez nej by nedokázal zachovať pracovné miesta.

Letmý pohľad na jeho hospodárske výsledky, ktoré je povinný zverejňovať, však hovorí niečo úplne iné – zisky mu neustále stúpajú, mzdy v domovskej krajine pravidelne rastú, ale na Slovensku sa tento jeho úspech nijako neprejaví na – pracovníkoch. Prečo ? Prečo nejaká gestapácka sviňa každý rok dostane z našich daní to, na čo sami nemáme nárok, hoci ona dane neplatí (má prázdniny) a my ich musíme platiť do posledného centu ?

Zámerne som použil slovné spojenie – gestapácka sviňa

Dnes sa tu totiž mnohí zahraniční zamestnávatelia chovajú ako fašisti na obsadenom území. Nie, toto nie sú naši partneri, to sú nepriatelia – pretože za pomoci našich politikov národ okrádajú a zdierajú. V mene pravidiel klubu podvodníkov a klamárov, symbolizovaného akýmsi zdrapom látky a bezcennými táraninami. Prestali sme byť ľudia … žiaľ, treba priznať, že sa tak stalo za pomoci nášho mlčania.

A nie je to ojedinelý prípad a ukážka podobných praktík. Informácie, získané od známych a priateľov poukazujú, že na Slovensku je bežnou praktikou postup v zmysle rovnice – štvornásobne vyšší výkon = štvornásobne nižšia mzda. Pre ilustráciu – istá spoločnosť má pobočky v štyroch krajinách – Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Slovensko. Domovské sídlo má v Írsku. Mzdy a normy ? Na zaplakanie – slovenský pracovník odpracuje v priemere od jedenásť hodín viac, ako tí v ostatných krajinách. Oproti Írovi má dvojnásobne vyššiu normu, oproti ostatným troj-štvornásobne vyššiu. Ír dostáva mesačne 1088 €, Nemec 3100 €, Francúz 2660 € a Slovák ? V čistom dostane – 361 € !!! A perlička na záver – spoločnosť dostáva dotácie na pracovné miesta len na Slovensku !!!

Keď na škole spomínali podobné praktiky v 20. a 30. rokoch minulého storočia, bral som to ako rozprávku z ďalekej histórie

Žiaľ, dnes sa ukazuje, že to vôbec nebola rozprávka. Je to krutá realita, ktorej výrazne napomáhajú tí, čo túto krajinu vytunelovali po roku 1990. Predajní vagabundi, z ktorých mnohí čosi bľabotali o boji proti komunistickému režimu. Dnešná realita však jasne potvrdzuje, že bojovali len proti tomu, čo im bránilo kradnúť, klamať a zneužívať postavenie.

A v mene rôznych bľabotačiek zanecháme svojim deťom naozajstné peklo … mali by sme sa hanbiť

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:59

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9461489x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu