Založ si blog

Volaj po mieri a niekto – namieri

Možno irónia osudu, možno pravidlo. Isté je, že najviac zbabelcov nájdete medzi tými, čo s ľahkosťou podpisujú rozkazy na vojenské akcie, či ich schvaľujú.

Tak mu treba, kričala skupina ľudí, prizerajúcich sa poprave istého obchodníka, keď stáli v rade – na vlastnú popravu

Veru, svet je plný bláznov. V súčasnom ukrajinskom konflikte vraj zavelil istý veliteľ na útok so slovami – Za Boha a vlasť … o pár minút ležal nehybne na zemi, lebo si nevšimol, že do útoku vyrazil sám. Nečudo – Boha nikto nevidel, a vlasť ľudí pozná len vtedy, keď majú platiť dane. Ťažko sa potom diviť, že utekajú a na všetko kašlú. Nie nadarmo sa hovorí, že bližšia košeľa, než kabát … hlavne vtedy, ak niekto na kabát nemá – napríklad peniaze.

Najaktuálnejšie spravodajstvo … svieti titulok na jednom internetovom denníku. Ťažko tomu veriť, ak niekto o ôsmej večer uvádza ako novinku správu, ktorá vyšla o šiestej ráno. Ešte komickejšie to pôsobí v rôznych ranných reláciách, ktoré trvajú dve-tri hodiny, pričom v polhodinových vstupoch opakujú spravodajcovia to, čo povedali už na začiatku. A pokiaľ to niekto navyše dokreslí aktuálnym vstupom osôbky, ktorý vysvetľuje, ako uvaríte taliansku špecialitu (hoci sa o nej všeobecne vie, že jej prihorí aj voda na čaj), až vtedy si uvedomíte, ako táto spoločnosť osprostieva.

Áno, negramotnosť je pomaly neznámym pojmom … napriek tomu však negramotných pribúda

Ako je to možné ? Nuž, mnohých naučili v školách čítať, ale nenaučili ich chápať obsah textu, ktorý čítajú. V diskusiách pod mojimi blogmi nájdete stovky príspevkov, kde úplne jasne preukazujú diskutujúci, že vôbec nevedia, čo čítali. Ale nadávky a provokácie zvádajú excelentne … akoby chceli dokázať, že ulica vie najviac. Používajú rôzne cudzie slová, ktoré niekde počuli, alebo videli … pričom im vôbec nerozumejú.

Napríklad – do boľševikov, nohsledov Putina, kremľobotov a podobne najviac nadávajú ľuďom, ktorí len volajú po tom, aby sa hovorila pravda a neprekrúcala skutočnosť

Pričom najviac nadávajú tí, ktorí propagujú každé klamstvo, ktoré priletí z inej strany, než východnej. Akoby trpeli rozdvojením osobnosti … ako istý chlapík, ktorý po druhej svetovej vojne povedal príbuzným obetí, že on rozsudky podpísať nechcel, ale musel … a potom sa divil, že ani oni nechceli, ale museli.

Morálka, česť, slušnosť a ľudskosť ? Dnešná spoločnosť urobila z týchto slov len nástroje na dosiahnutie cieľov, nič viac. Na jednej strane sa prijme zákon, ktorý trestá porušovanie autorských práv u ľudí, ktorí si niečo stiahnu z internetu, na strane druhej nikto nevie presadiť zákon, aby vydavatelia niesli zodpovednosť za to, čo a kde predávajú. Potom dochádza k absurdným situáciám, kde niekde v denníku konštatujú, že chytili toho a toho, pričom ho obvinili z porušovania autorských práv, lebo sťahoval a zdieľal obsah na internete … ale nikdy a nikto sa nesnaží potrestať tých, ktorí v mene zisku deformujú myslenie detí a mládeže tým, čo sa dá kúpiť hocikde na ulici – napríklad umelecké “ diela “ pretekajúce krvou a utrpením v podaní “ celebrít „.

Sadizmus a zvrátenosť boli povýšené v dnešnej dobe na – umenie … hlavne, že nazývame zvrhlíkom Nera, ktorý mal podpáliť Rím. O čo sme lepší ?

Sme hercami v absurdnej komédii. Ako chlapík, ktorý sa na dostihoch rozčuľuje, že jeho kôň beží opačným smerom, a steward ho upokojuje, aby sa nezlostil slovami – to bude asi tým, že ste toho koňa kúpili v Austrálii … a chlap sa upokojí, konečne má dôvod, prečo jeho favorit neuspel a vôbec nemyslí na to, čo mu vlastne bolo povedané.

Kto pláva proti prúdu, je nepriateľom aj v dnešnej dobe … a to aj vtedy, ak ostatní plávajú s prúdom napriek tomu, že sa blíži vodopád, v ktorom sa všetci pred nimi – utopili. Koľko príspevkov do blogu sa dá napísať za jeden deň ? Neviem a nezaujíma ma to … dnešok ponúka toľko tém, že mlčať si môže dovoliť len človek, ktorému nezáleží na vlastnom osude. Navyše, dnešná doba ponúka rôzne nástroje, kde blogger ani nepotrebuje klávesnicu … a blog môže spravovať z hocijakého miesta, príspevky môže diktovať aj počas jazdy autom, či autobusom.

Je to však prínos ? Nie, nie je. Myslím, že každý túži po živote v spoločnosti, kde si bez problémov naplní svoje potreby, a nemusí sa denne obhliadať cez plece, či nejaký privilegovaný somár nesplodil právnu normu, ktorá opäť ľuďom znepríjemní život. Nehovoriac o justícii, na ktorú sa každý obracia v čase tiesne, a neraz sa stane svedkom rôznych absurdít, ako napríklad rozsudku nad zlodejom kukurice a zemiakov, ktorý dostane tri roky väzenia, ale na strane druhej zaznie rozsudok, kde niekoho za zabitie človeka (za volantom auta) “ odmenia “ podmienečným trestom, hoci preukázateľne porušil viac pravidiel, a spôsobil oveľa viac (nenapraviteľnej) škody. Kde táto spoločnosť vlastne smeruje ?

Možno ty nie si zvedavý na jeho názory, ale ja som …

Napísal jeden diskutujúci, keď som ostrejšie reagoval na jedného provokatéra. Moja odpoveď je jasná – ak si zvedavý na jeho názory, založ si blog, publikuj príspevky a debatuj tam s ním. Nikto nič proti tomu nemá. Priemerne inteligentný človek dokáže pochopiť, že ak ho niekde nechcú, asi je na to nejaký dôvod – a dokonca to dokáže aj rešpektovať. Nie, nikto mu otvorene nenapíše, že nemá právo … ale inteligentnému človeku to ani písať netreba, netlačí sa tam, kde ho nevolajú.

Kto publikuje na blogu, nesie svoju kožu na trh … plne súhlasím, to však neznamená, že nesiem na trh aj svoju rodinu, alebo česť … a rovnako to neznamená, že si môže hocikto dovoliť do mňa beztrestne kopať, a ja budem mlčať. Hlboký omyl …

Denne stretávam ľudí, ktorí ma presviedčajú, že potok môže tiecť hore kopcom, ale dodnes som nestretol ani jedného, ktorý by to reálne aj dokázal. Rovnako komicky vyznieva, ak “ seriózny “ žurnalista napíše, že obeť bola zavraždená v prísne kontrolovanej oblasti … a z vlastnej skúsenosti viete, že v tej prísne kontrolovanej oblasti sa môže bez problému prechádzať – hocikto. Bol už niekedy tento človek v prísne kontrolovanej oblasti ? Asi nie. Lenže čitatelia potom nadobúdajú nesprávne dojmy, a dochádzajú k nesprávnym záverom. Náhoda, či úmysel ?

Vezmete do ruky viacero denníkov, a nestačíte sa diviť. Príspevky ako jedna rodina … občas zmenený slovosled, ale obsah identický. Len inak umiestnený, niekde možno aj krátený … lenže, toto vôbec nie je sloboda slova a informácií. Práve naopak. Rozdiel je akurát v tom, že dnes už nefunguje štátna cenzúra, ale médiá sú priamo prepojené na politikov, a filtrujú informácie podľa ich potrieb.

Kníhkupectvo … nenašiel som, čo som hľadal … asi preto, lebo jeho pulty boli doslova zaplavené odpadom

Oči vám doslova prechádzajú … len škoda, že nádherný obal obvykle ukrýva smradľavý obsah. Rôzna romantika na jedno kopyto, teda príbehy podľa rovnakej osnovy so zmenenými menami hrdinov. Katalóg odbornej literatúry a vedľa skromný stĺpik vybraných titulov … avšak to, čo hľadáte, je všetko na objednávku, dokonca aj knižné tituly, ktoré by mali byť úplne bežné … teda, kedysi dávno aj boli. O čosi ďalej stojany s hudobnými titulmi. Márna snaha … ani tu sa asi kvalita nenosí, pretože o väčšine interpretov nebude o desať rokov nikto nič vedieť, ani počuť. Opäť beriem katalóg a znechutene objednávam tri tituly. Kedy budú ? Koncom týždňa … no dobre. Deň pred ich príchodom dostávam e-mail – tituly nebudú, lebo sú vypredané a dotlač sa neplánuje.

Nuž, naozaj platí, svet splnených želaní … len ich nehovorte príliš jednoducho, aby sa nestalo, že budete volať po mieri a niekto na vás namieri – zbraň.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9458107x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu