Založ si blog

Blahoslavení . .. bohatstvom cudzieho pozadia zaslepení

Čo to len dokázali od konca II. svetovej vojny – Rakúsko, Nemecko … či iné krajiny … a ako ďaleko sme za nimi zaostali …

Sused je úspešný podnikateľ, vlastne … podľa nedávnej debaty, skôr bol úspešný podnikateľ. Nie, firma mu neskrachovala, a zrejme ešte dosť dlhý čas bude fungovať. Lenže – napriek nárastu zakáziek a zvyšujúcemu sa počtu klientov zisk jeho firmy – klesá. Nie, počet pracovníkov mu nenarástol, sused nerozhadzuje peniaze von oknom, ale …

Chcel, aby firma rástla a rozvíjala sa. A to si samozrejme žiadalo aj primerané investície. Investovať do rozvoja je nepochybne správne, avšak sa vždy treba zamyslieť nad tým, z akých zdrojov budú investície. Najlepšie sú samozrejme vlastné zdroje. A tých nemal sused práve dosť, a tak sa rozhodol, že vsadí na kartu rozvoja, založenú na investíciách, pochádzajúcich z bánk – teda úveroch.

Kým úvery nemal, stačilo mu podnikanie s minimálnou maržou, firma rástla síce pomaly, ale rástla. Vedel vytvoriť aj menšie finančné rezervy, občas pokryť nečakané výdavky a nedostať sa do problémov. Pribúdali zamestnanci, pribúdali klienti … potom niekto poradil, že by mohol rásť aj rýchlejším tempom, ale vyžadovalo by si to viac financií. A tie nemal … a keďže nepočúval triezve slová vlastnej ženy, spoločníčk vo firme, vsadil na kartu rýchlejšieho rozvoja, založenú na investíciách z cudzích zdrojov – teda úverov.

Výsledok ? Napriek oveľa vyššej marži, niekoľkonásobne vyššej, ako mal kedysi, sotva dokáže pokrývať náklady firmy. Zákazníci síce pribúdajú, ale to nestačí. Rast firmy nezodpovedá finančnej záťaži … a to spôsobuje čoraz viac problémov. O vytvorení rezervy pre prípad núdze môže len snívať … a je prakticky isté, že ak by došlo k výkyvom na trhu, a akémukoľvek úbytku klientov, susedova firma – skrachuje.

__________________________________________

Takže … na čom to bol vlastne založený ten závideniahodný rast krajín západnej Európy po skončení II. svetovej vojny ? Na investíciách, pochádzajúcich z dlhov. Na pyramídovej hre, ktorá raz musí skončiť – skôr, alebo neskôr. Stačí závan silnejšieho vetra, a prichádza pád. Jeden závan prišiel v 70.rokoch, keď sa strhla ropná kríza, a každý si môže naštudovať, čo sa dialo. Druhý závan prišiel koncom 80.rokov, keď sa do vážnych problémov dostali krajiny južnej Európy – Taliansko, Španielsko, Portugalsko, Grécko … a k poriadnym otrasom na celom kontinente nedošlo len zásluhou rozpadu východného bloku … pozor, nie krachu, ale rozpadu, ktorý bol založený na politickej dohode a nepochybne aj korupcii. (dokazuje to aj fakt, že do prevratu na Ukrajine natieklo päť miliárd dolárov, no úspech zjavne už nepriniesli)

Rozpad východného bloku sprístupnil obrovské trhy, kde bolo možné umiestniť nepredajné prebytky tovaru, a tak zastaviť na istý čas prichádzajúci pád. Politickými ťahmi sa zlikvidovala potenciálna konkurencia – však prečo by mal taký Slovák pestovať zemiaky a paradajky, keď si ich môže kúpiť zo Španielska (hoci oveľa drahšie, a menej kvalitné) ?  Nikto nepremýšľal nad tým, čo bude, ak sa zlikvidujú pracovné miesta – nikto nepremýšľal nad tým, kto bude kupovať, keď porastie nezamestnanosť.

Takže – úpadok sa len odložil, ale neodvrátil. Dokonca nepomohol ani ekonomicko-politický švindeľ v podobe menovej únie, ktorú založili najväčší veritelia s najväčšími dlžníkmi (Nemecko, Francúzsko spolu s krajinami južnej Európy) … nie, nenamýšľajte si, že myšlienka eurovalu vznikla až po odhalení gréckeho úpadku a reálneho stavu ekonomiky tejto krajiny. Naopak – menová únia vznikla práve s cieľom, aby sa dlhy južnej Európy splatili za každú cenu … a čím viac je platiteľov, tým viac sa zaplatí

Preto bol pád Grécka neprijateľný dovtedy, kým sa ostatní členovia menovej únie nezaviazali, že v prípade potreby prispejú na pokrytie strát. V okamihu, keď pakt s diablom podpísali, krach Grécka je síce hrozbou, nie však katastrofou …  čím vlády Nemecka a Francúzska vyrazili z rúk gréckych politikov najsilnejšiu zbraň. Mimochodom, ako vznikli (nielen) grécke dlhy ?

Predstavte si, že si požičiate sto korún. Dohodnete sa s veriteľom, že ich vrátite za mesiac, pričom zaplatíte desať korún navyše. Lenže, po mesiaci nemáte stodesať korún, ale dlh je splatný. A tak vám veriteľ opäť požičia, tentoraz stodesať korún, aby ste mohli splatiť predošlú pôžičku, ale neskôr žiada splatiť už – stotridsať korún. Desať korún je úrok z pôžičky, ktorú ste nesplatili, desať korún je úrok z novej pôžičky a stodesať máte vrátiť … lenže pri druhej pôžičke vám veriteľ už vlastne nič nedal. Len predĺžil splatnosť … pôvodnej pôžičky.

Poviete si, takto si požičiavajú blázni a veritelia sú ešte väčší blázni. Možno, ale vo svete politiky je bláznovstvo obvykle dokonale prekalkulovaným postupom, cestou za konkrétnym cieľom.

Skúsme sa pozrieť na južnú Európu po II.svetovej vojne – talianska ekonomika bola plne v područí mafie a kresťanských demokratov, ktorí s mafiou spolupracovali až do svojho pádu v 90.rokoch. Vzťah silnej ekonomiky so slabou menou … no, v Taliansku to fungovalo. Španielsko a Portugalsko boli až do 70. rokov diktatúrami, v ktorých sa objavovali fašistické prvky, no napriek tomu s nimi musela ostatné “ civilizovaná “ Európa spolupracovať. Grécko ? Istý čas kráľovstvo, potom vojenská diktatúra, a nakoniec socialistické vlády, ktoré dokonale položili ekonomiku krajiny a katastrofálne ju zadĺžili.

Lenže … napriek fašistom, napriek socialistom, napriek spolupráci vládnych kruhov s mafiou, musela západná Európa krajiny južnej Európy nielen tolerovať, ale ich dokonca aj financovať. Z obáv, že ak by to odmietla, mohli by sa prikloniť na druhú stranu … napokon, začiatkom 70.rokov hrozil v Taliansku najprv neofašistický prevrat, a neskôr dokonca došlo k spolupráci vládnej strany s talianskymi komunistami … ukončenej až únosom a vraždou A.Mora.

A tak sa veselo požičiavalo, nesmrdeli fašisti, diktátori, politické prenasledovanie, mučenie a vraždenie oponentov …

_________________________________

Nič nie je väčším klamstvom, ako tvrdenia o prosperite a obrovskom pokroku západnej Európy po II.svetovej vojne. Potemkinova dedina, založená na obrovských dlhoch, klamstvách …

Ak sú Nemecko a Francúzsko naozaj bohaté a prosperujúce krajiny, prečo súhlasia s emisiami nekrytej meny ? Prečo s tým súhlasí aj Rakúsko a iné krajiny ? Ak sú únia a euro symbolom prosperity a úspechu, prečo sa vo Veľkej Británii neskryte hovorí o opustení tohoto spolku, a aj v prípade zotrvania sa vôbec neráta s prijatím spoločnej meny ? Prečo sa financuje chod nečlenského štátu únie ?

A prečo sa organizuje obrovská mediálna kampaň proti Rusku, ničím sa nelíšiaca od podvodnej kampane proti Iraku ? Najskôr preto, že projekt spoločného európskeho domu je najväčším podvodom v dejinách Európy, je to grandiózny obchod so vzduchom, ktorý môže vyvolať nový európsky požiar … s nedoziernymi následkami.

Najväčšia nočná mora Bruselu ? Prosperujúce a stabilné – Rusko … pretože v súčasnej Európe je to jediná krajina, ktorá má potenciál na dosiahnutie prosperity a stability (nie, nebavme sa o Švajčiarsku, to je úplne iný prípad) … a ekonomiky severnej Európy nemajú potenciál na stabilizovanie únie … a rovnako ho nemá ani Biely dom, pretože jeho prosperita stojí a padá s vojenskými konfliktami, do ktorých je zapojený …

V šťastný život na sekeru veria len blázni a hlupáci …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9463777x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu