Založ si blog

Sloboda – máte nejakú predstavu, čo to vlastne znamená ?

V čase dospievania som ako ostatní rovesníci chodil na zábavy. Vracal som sa z nich často neskoro v noci, neraz po polnoci. Obvykle som okrem niekoľkých osamelých “ bojovníkov “ proti alkoholu a hliadkujúcich policajtov nestretol nikoho. Keď teda nerátam občas prechádzajúce taxíky. Ulice boli však pokojné a hlavne – bezpečné.

Mohol som sa cítiť slobodne ? Mohol, pretože som sa nemusel báť ísť v noci po meste, či neosvetlenej ulici. Nemusel som sa báť, že ma po hlave pre pár korún tresne nejaký sfetovaný mladík, alebo životom sklamaný magor. Iste, občas došlo k porušeniam zákona, však vždy sa nájde niekto, kto sa nevie vpratať do kože. Ale – bolo to ojedinelé. Nikto totiž nemohol vedieť, či sa odniekiaľ nevynorí policajt, vykonávajúci svoje povinnosti – pešky. Nebolo žiadnou výnimkou, ak na parkovisku prechádzal a skúšal, či sú všetky autá riadne zamknuté. Alebo vošiel do vchodu a skontroloval pivnice, či sa tam niekto nepovaľuje …

Iste … v každom vchode sme mali eštebáka, alebo nejakého poskoka bezpečnosti … my sme im hovorili pomocní blázni, lebo mali pásku cez ruku a tvárili sa ako páni sveta. Občas doliezli na diskotéky a často boli horší, než policajti. Všetko má svoje negatíva …

Dnes je to inak. Starší ľudia po zotmení radšej von nevychádzajú a zamykajú sa doma. Pešieho policajta som videl v ulici možno … no, pred dvadsiatimi rokmi ? Skoro každý mesiac niečo v ulici zmizne, niekomu poškriabu auto, ukradnú úrodu zo záhrady … a nie sú výnimkou ani rôzni vagabundi, ktorí pokojne pod rôznymi zámienkami a s preukazmi “ serióznych “ spoločností okradnú bezbranných dôchodcov … napríklad prísľubom lacnejšej elektriny. Kino zrušili … diskotéka je zdraviu nebezpečná – buď vás napadnú a zmlátia sfetovaní mládežníci, alebo schytáte od policajtov, ktorí hľadajú – sfetovaných mládežníkov. Sloboda ? Neviem … asi nie.

Sledovanie oponentov režimu ? Iste, bolo … aj odposluchy, či iné zásahy do súkromia, napríklad monitorovanie korešpondencie, stratené zásielky, alebo nepríjemnosti pri štúdiu či výkone povolania.

Cítil som sa vtedy slobodne ? Neviem … rozhodne sa však necítim slobodne pri poznaní, že niekto na druhej strane veľkej mláky veselo odpočúva celú planétu a naše politické reprezentácie sa nezmôžu na viac, ako prázdne vyjadrenia. Kamery v uliciach, záplavy policajtov, vyvážajúcich sa na autách (a kriminalita aj tak stúpa), čipy v dokladoch (kde vôbec nikto netuší, čo vlastne obsahujú), či pripravované tzv. bezpečnostné opatrenia – ako napríklad zariadenia monitorujúce polohu vozidla a automaticky hlásiace nehodu,  ktoré “ určite “ nikto nebude zneužívať. Nie, nie sme slobodní a čím ďalej, tým viac slobody strácame.

Dovolenky, cestovanie … áno, obvykle všetko končilo pri Balatone, v Bulharsku, Rumunsku, šťastnejší v Juhoslávii … ojedinele niekde v inej krajine, tzv. nesocialistickej. Všetci chodili na dovolenky, mnohí doma – Tatry, Slovenský raj, Domaša, Šírava … deti do táborov

Boli sme slobodní ?Neviem, nie som vhodný prípad na hodnotenie cestovania, pretože more nemusím vôbec … takže ma nikdy nejako veľmi nezaujímalo. Ale, priznám sa, nepoznal som ľudí, ktorí by si nemohli dovoliť dovolenku aspoň v domácich rekreačných centrách, a už vôbec som nepoznal ľudí, ktorí by si nemohli dovolenku vôbec dovoliť, či dokonca by na ňu ani nemali nárok.

Sloboda ? Fiktívny pojem … pretože, ak nemáte peniaze na cestovanie, je vám jedno, či sú alebo nie sú otvorené hranice. Ak sa necítite bezpečne v uliciach po zotmení, ste slobodní ? Ak vidíte na každom rohu policajnú hliadku (či už mestskú alebo štátnu) a kriminalita aj tak stúpa – ste slobodní ? Ak vás cudzia mocnosť sleduje, zasahuje do vášho súkromia a vaša vláda sa nezmôže na nič, okrem vágnych vyjadrení – ste slobodní ? Ak zákony vašej krajiny sa podriaďujú zákonom, ktoré tvoria ľudia mimo vášho dosahu – ste slobodní ?

Kto dnes tvrdí, že sme slobodní, vôbec nerozumie zmyslu výrazu – sloboda

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457700x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu