Založ si blog

Čo sme to vlastne za socializmu počúvali ?

Kto chcel, ku kvalitnej hudbe či filmom  sa dostal. Kto nechcel, hľadal výhovorky … ako v každej dobe. Asi tak, ako istý zaostalý primitív, ktorý nás chodí do diskusií masírovať rôznym pseudoumeleckým odpadom a invektívami, že sme dedovia, starí komunisti či červená verbež … jeden by mu závidel večnú mladosť, či skôr nesmrteľnú hlavu, pretože kde nič nie je, tam ani smrť nepríde … 

Čo sme teda počúvali ? Za druhých hovoriť nemôžem, za seba – začínal som pár platňami Beatles, ktoré mali rodičia doma, a hoci mi tá hudba akosi veľa nehovorila, mala niečo do seba. Neskôr prišla ľútosť z rozpadu ABBY, ktorá predstihla dobu … na strednej škole som bol asi ako všetci – Depeche Mode, neskôr Europe, Annie Lennox, Pink Floyd, či králi hudobnej scény – Queen. Šťastlivci sa dostali aj k skladbám od Jarrého či Oldfielda. A to už bola trochu iná káva, ako sa hovorí. Z domácich toho bolo pomenej, ale dalo sa nájsť – napríklad balady Lenky Filipovej, či nestárnúci Olympic. Vedeli sme sa zasmiať na produkcii Ivana Mládka, ale potešili aj skladby z Noci na Karlštejne. O čosi neskôr prišli časy inej hudby, ale to už vlastne prišla aj iná doba.

Metal a iné odrody lámačov nástrojov som nikdy nepokladal za skutočnú hudbu. Pravdou je, že aj tam sa dali nájsť čarovné skladby, hoci ich bolo pomenej. No zrejme najviac sme vyhľadávali Metallicu.

Skutočnými perlami boli však skladby k rôznym filmom. Neraz samotný film nestál za veľa, ale hudba bola čarovná. Pochybujem, že by sa našiel niekto, komu by sa napríklad nepáčil hudobný doprovod slávneho westernu Vtedy na západe, alebo Sedem statočných.

Koho som nemusel ? V tej dobe určite ma nezaujal Elton John, ani spievajúce ryby Milli Vanilli. Iste, bolo toho viac, čo som s radosťou obchádzal.

Filmy ? Pravdou je, že zo zahraničnej produkcie sme sa mimo východného bloku najčastejšie dostali k francúzskym a talianskym komédiám, občas nejaký western, niekedy muzikály, ktoré doslova vypredali všetky sály – od mestských po dedinské. Stačili nápisy ako Pomáda, Hair, či Božské telá … a kto neskoro prišiel, nasucho odišiel, lebo po lístkoch sa len zaprášilo. Rozhodne to však bolo lepšie ako dnes, keď sme doslova zaplavení odpadom z americkej produkcie, preplneným násilím, potokmi krvi a mŕtvolami. Aj zahraničné detektívky boli vtedy skôr postavené na intelekte detektíva a jeho intuícii, než na počte “ zdochnutých “ nepriateľov, lemujúcich jeho cestu za “ spravodlivosťou „.

Čo mi naozaj za socializmu vadilo, to boli useknuté skladby a moderátori, ktorí do nich hovorili … buď vám ušiel začiatok, alebo koniec.

Kto chcel, ten kvalitu a umenie našiel. Dnes nie je čo hľadať, lebo na bežiacom páse sa produkuje násilný odpad, mám samozrejme na mysli film. Alebo mydlové opery, obsadené duševne chorými, ktorí jednu vetu opakujú polhodinu, zrejme v domnení, že rovnako zaostalí sú aj diváci. Nemôžeme sa však diviť, obsah zodpovedá úrovni autora.

Odkaz na začiatku spomínanému úkazu, ktorý sa pokladá za znalca hudby, znie jednoducho – neotravuj a netáraj o dobe, v ktorej si zjavne nežil … lebo tie jeho tvrdenia, ak by v danej dobe žil, vyvolávajú podozrenie, či nebol konzumentom istej náhrady za alkohol – Okeny.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

deviataci, Banská Bystrica, protidrogový vlak

Špeciálny vlak ukazuje, čo spôsobujú tvrdé drogy. Autor projektu Revolution train vychádza z vlastnej skúsenosti

23.04.2024 09:00

Na nebezpečenstvo drog upozorňuje v týchto dňoch slovenských deviatakov špeciálny vlak Revolution train, v ktorom sa o príčinách, vývoji a dôsledkoch závislosti dozvedajú zážitkovou formou.

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9460490x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu