Založ si blog

Poznaj svojho nepriateľa

Keď nebudú vedieť obhájiť svoje postoje, vymyslia a schvália zákon, ktorý ti zakáže, aby si mal vlastné postoje. Vždy nenávidia to, čo sami robili, alebo to – čo nemohli robiť.

Nedaj sa opiť rožkom a pamätaj – na fašistov, komunistov a eštebákov vždy najviac nadávajú a budú nadávať tí, ktorí k nim patrili a primerane z toho ťažili, tí, ktorí k nim chceli a nemohli patriť … a tí, ktorí o tom vlastne nevedia nič. Pretože ich skutočné obete poznajú mená svojich katanov …

Pár mesiacov po týchto slovách starý otec zomrel. Jeho slová sa však naplnili do posledného písmena, hoci vtedy pôsobili ako nesmierne pochmúrna, ba až desivá predpoveď. Keď sme sa s ním lúčili, akýmsi nedopatrením sa odhalilo číslo, ktoré mal na zápästí … bol to dátum, kedy sa vrátil po dlhých rokoch útrap domov, keď ho zradili tí, ktorým najviac veril … keď ho predali tí, ktorí mali plné ústa vzletných slov a krásnych myšlienok … keď ho opustili tí, ktorí sa počas vojny skrývali u neho v pivnici, a zrejme by bez jeho pomoci neboli prežili.

Napriek tomu všetkému … ostal človekom, ktorý vedel poradiť, pomôcť a nezatrpkol. Po zmene spoločenského zriadenia ( o ktorú údajne nešlo) prišli za ním ľudia, ktorí chceli, aby verejne vypovedal a označil vinníkov. Spočiatku možno aj chcel prehovoriť, pretože ho ž ťažil vek a zlé spomienky, ale práve ich zásluhou – neprehovoril. Akosi totiž vysvitlo, že ich vôbec nezaujímajú skutoční vinníci, ale skôr si chcú vybaviť účty s konkrétnymi ľuďmi, ktorí s ťažkým údelom starého otca nemali vôbec nič spoločné. Vždy, ako podotkol, že najvyššou hodnotou by mala byť pravda … netrpezlivo mávli rukou a povedali, že ich predstava o pravde – je iná.

Otváram staré dokumenty a čítam … osoba s nepriateľským postojom voči režimu …

Hm … čítam ďalej, viete si predstaviť, že by vás v priebehu dvoch desaťročí vzali bezmála dvestokrát na výsluch ? Viete si predstaviť, že nakoniec sa odhalilo, kto bol v pozadí ? A bol to človek, ktorému starý otec zachránil život ?

Denne ho stretával, denne sa spolu zhovárali … denne sa mu usmieval do očí, a pritom podával o ňom správy. A predsa … keď navrhli, aby sa schválil zákon, ktorý globálne zakáže šírenie konkrétnych myšlienok, len sa trpko usmial a povedal slová, ktoré si dodnes pamätám – tu vôbec nejde o potrestanie vinníkov, tu len ide o vytvorenie dojmu, že je záujem o nastolenie spravodlivosti … ktorej sa aj tak nikdy nedožijeme. Pretože ľudia, ktorí dnes tvoria zákon, majú za nechtami toľko včerajšej špiny, že ho nikdy nebudú môcť naplniť … vlastne sú oveľa horší, než tí, ktorých chcú údajne potrestať. Sľubujú nesplniteľné, aby získali postavenie, moc a peniaze …

Splnilo sa. Vinníci neboli a nebudú nikdy potrestaní. Ich niekdajší komplici (alebo skôr zbabelci, ktorí vždy plávali s akýmkoľvek prúdom) urážajú obete denno-denne tým, že ich berú do úst, aby získali akýsi pochybný kredit.

Poznaj svojho nepriateľa … pretože … toto sú skutoční nepriatelia …

Denno-denne špinia mená a pamiatku tých, ktorí si poctivo odpracovali desaťročia, budovali a rozvíjali túto krajinu … žili a dýchali pre jej lepšiu budúcnosť. Denne si liečia svoje duševné deformácie urážaním tých, ktorým nesiahajú ani po špičky topánok …

Zákonom sa dá zakázať všetko možné … ale zákon nikdy nedokáže získať úctu a vážnosť, tú si musí človek zaslúžiť. Vždy, keď sa pozerám na dianie v tejto krajine, platné zákony a myslenie ľudí, ktorí ich tvoria, kladiem si jednu otázku, na ktorú neviem nájsť odpoveď – ak je najväčším kameňom úrazu slovenskej justície Štefan Harabin, ako je možné, že v súdnych sporoch je obvykle úspešný ?

Odpovede môžu byť dve – buď je vynikajúcim a pravdepodobne na Slovensku najlepším právnikom (tak to je naozaj absurdná predstava), alebo vie na vplyvných ľudí toľko informácií, že každá súdna bitka je vopred – prehratá.

Lenže … čo vlastne chceme dosiahnuť, ak zákony slúžia všetkému, len nie – národu ?

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9458088x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu