Založ si blog

Spomienky pod parou

Začiatkom 90. rokov sa rozmohla zaujímavá móda – zaručené recepty na schudnutie a tehly, doručené poštou. V prvom prípade prišiel našej kolegyni lístoček v cene sto korún (ktoré samozrejme zaplatila pri prevzatí zásielky) s textom – nežer. No, naozaj osvedčený recept, ako nepribrať. V druhom prípade si objednali ľudia na inzerát rôznu techniku, ktorú tiež zaplatili pri doručení – a v balíčku objavili namiesto vytúženej techniky – tehlu.

Proste, niektorí jedinci sa po zmene spoločenského zriadenia chovali ako odtrhnutí z reťaze. Neskôr prišli pyramídové hry, ktoré vyvrcholili známymi kauzami nebankoviek … a ľudia sa vlastne dodnes nepoučili.

Keď sa spolužiak rozvádzal, padla na neho otázka, odkiaľ berie istotu, že vzhľadom na veselšiu povahu jeho budúcej exmanželky sú ich deti naozaj – jeho. Uškrnul sa a konštatoval, že o otcovi nemôžu byť pochybnosti, keďže sú rovnako sprosté ako on, a veria, že raz bude lepšie. Nuž, niečo na tom bude.

Istý optimista išiel ne motorke. Prišiel úsek, kde sa opravovala cesta, a samozrejme bola znížená rýchlosť, pričom úsek bol predelený semaforom, ktorý riadil dopravu v jednom pruhu. Pred semaforom bol zákaz predbiehania, tridsiatka a poslušne čakajúca kolóna áut na zelenú. Motorkára to netrápilo, veselo predbehol kolónu a pokojne vošiel do zúženej cesty, napriek tomu, že svietila na semafore červená. Vznikla zaujímavá situácia, pretože oproti išiel autobus a dva kamióny, a samozrejme všetci ostali stáť. Z motorkára sa valil prúd nadávok, ktorí ukončili náhodne v blízkosti stojaci policajti – odobratím vodičáku, udelením mastnej pokuty a  nakoniec aj pridelením služobných pút, keďže sa motorkár prestal ovládať.

Ináč, to je súčasná móda u motorkárov, že pre nich väčšina pravidiel akosi neplatí. Podobne, ako pre poľských vodičov kamiónov, ktorým pravidlá hovoria niečo len doma a v iných krajinách, ako Slovensko. Pretože tam sa s nimi nehrajú, a dokážu im nielen odobrať oprávnenia a zabaviť náklad, ale aj pokojne ich uväzniť.

Raz sme sedeli v Červenej karte, popíjali kofolu a sledovali chlapov, ako hrajú karty. Socializmus bol už v prachu, a zrejme aj pud sebazáchovy, pretože jeden prehral nielen všetko, čo mal pri sebe, ale nakoniec bol ochotný hrať aj o vlastnú ženu. Vždy som hovoril, že alkohol robí zázraky, a niektorým ľuďom dokonca aj otvorí oči, len škoda, že tak – neskoro. Jeho ženu by si nikto nevzal, ani keby za to zaplatil. Bol to presne ten typ partnerky, ktorú by v prípade straty hľadal len – sadomasochista. Večne nespokojná, večne zlostná, odmietala deti, neustále pýtala peniaze … naozaj nočná mora.

Ehm … prečo sa krčma volala Červená karta ?  Nuž, ak tam niekoho čapli počas pracovnej doby, dostal obvykle červenú v kolonke prémie … a ak niekoho čapli pred Červenou kartou ujovia z prvého ročníka druhého stupňa základnej školy, mala zase smolu jeho peňaženka, a neraz aj vodičák.

Výplatný deň … no niekedy to bola aj fraška. Namiesto výplaty ste dostali lístoček so sumou, ktorú máte zo zákohy vrátiť. Obvykle vtedy, ak nebol materiál … do práce ste prísť museli, nemali ste do čoho ruky strčiť, atraktívnych kolegýň bolo tiež ako šafranu, ale byť ste tam – museli. A keďže ste nemali vyrobené … našťastie, túto situáciu som zažil len raz. Hoci, malo to niekedy aj svetlé stránky … kamarát strčil na chodbe do neznámej kolegyne, a čoskoro to bude štvrťstoročie, čo sú manželia.

Raz prišiel riaditeľ, vraj budú športové dni. Či budeme hrať za podnik futbal … kolega sa opýtal, kto bude robiť loptu. Ako kto, predsa Adidas, nie ? Jáj, tak to on nejde, lebo keby ešte tak robil loptu riaditeľ, to by si aj s chuti kopol. Nuž, to by s chuťou kopali aj iní, nielen on … to je pravda. Najviac asi tí, čo dostávali krátenie odmien, lebo odmietali robiť rôzne druhy budovateľských násteniek, a neskôr im rovnaký človek nadával do neznabohov, lebo nechodili – do kostola.

Niet väčšej zábavy, než bola kedysi podniková stanovačka. Zišli sme sa dvadsiati-tridsiati blázni, s bicyklami a stanmi, a išlo sa. Obvykle do Tatier, alebo Slovenského raja. Našli sme si peknú lúku pod horou, rozložili stany a zábava mohla začať. A zlepšili sa nielen vzťahy medzi kolegami … takéto akcie dokonca prospievali aj demografickému vývoju, pretože sa pravidelne stávalo, že niektoré účastníčky sa už nevracali … sami. Pravdou je, že bývalý kolega mal isté pochybnosti o otcovstve, keďže synček mal také zvláštne, šikmejšie rezané oči … ale nakoniec konštatoval, že genetika je veda …

Škoda len, že dnes sa už podobné akcie akosi nekonajú. Nie, nie … záujemcov by bolo dosť, ale v tejto krajine je toľko príkazov a zákazov, že romantika sa už prakticky úplne vytratila. Nehovoriac o tom, že medvede sú chránené viac, než ľudia … a nielen medvede.

No … doba je naozaj iná, a aj ľudia … hoci niektorí, priznám sa, že mám pocit, akoby podstupovali evolúciu opačným smerom … menia sa z človeka na opicu, ktorej stačí – banán. Horšie je, že tento jav človek nepozoruje pod parou, ale skôr – za triezva.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

ATACMS, Ukrajina

ATACMS či vojenskí poradcovia. Zameria Kyjev pomoc z USA aj na zničenie Krymského mosta?

23.04.2024 06:00

Už tento týždeň by Ukrajina mohla z USA dostať ďalekonosné Armádne taktické raketové systémy – ATACMS.

Marina Francisti, Ana Meši

Zubná turistika očami lekárok zo Srbska: Slovákov trápi bezzubosť, chodia k nám po protézy aj implantáty. Láka ich cena

23.04.2024 06:00

Stomatologičky zo Srbska nám priblížili, čo láka Slovákov do ich ambulancií.

vojna na Ukrajine, vojak, obrnené vozidlo, front

ONLINE: Briti zvýšia pomoc Ukrajine. Putin by sa nezastavil na poľských hraniciach, tvrdia

23.04.2024 05:55, aktualizované: 07:15

"Ak sa Putinovi umožní uspieť v tejto agresívnej vojne, nezastaví sa na poľských hraniciach," vyhlásil britský premiér po ohlásení rekordnej pomoci.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9460416x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu