Založ si blog

Štát pre vagabundov . ..

Mnohých možno potešilo, že košickým železiarňam bola udelená pokuta za porušenie Zákonníka práce v otázke dĺžky pracovných smien, ale žiaľ – to je len vrchol ľadovca.

Pretože v železiarňach pracuje pomerne veľké množstvo živnostníkov, ktorí boli kedysi kmeňovými zamestnancami podniku, ale po zmene majetkových pomerov boli nútení prejsť na živnosti, aby si udržali pracovné miesto.

A tak vznikol paradoxný mačkopes, aký je prípustný len na Slovensku – železiarne určovali výšku odmeny za prácu, dĺžku pracovnej smeny a rôzne ďalšie podmienky (akoby boli riadnym zamestnávateľom), ale všetky povinnosti padli na plecia bývalých zamestnancov, pričom stratili aj všetky práva, tak bežné v riadnom pracovnom pomere. Takže – žiadne péenky, žiadne dovolenky, žiadne nároky na odmeny … a z práce sa stala doslova a dopísmena otročina. Päť dní v týždni od šiestej do šiestej, sobota podľa príkazu zamestnávateľa (hoci v zmysle zákona obchodného partnera), sankcie za všetko možné i nemožné …

No, tento značne pochybný spôsob “ zamestnávania “ nie je len prípadom železiarní. Pretože podobné praktiky, neraz oveľa horšie praktizujú aj iné, hlavne nadnárodné spoločnosti. Vždy mi vŕta hlavou, na aké pracovné miesta vlastne dostávajú dotácie, keď v prijímacích konaniach skoro každého upozornia, že je potrebný živnostenský list

Myslím si, že tento spôsob zneužívania ľudí by mal zákon riešiť … vlastne, mal to riešiť už dávno. Ak by tomu tak bolo, nikdy by nedošlo k problémom typu Váhostav, kde podnikatelia zamestnávali iných podnikateľov, ktorí nemali žiadne práva a ešte nakoniec skončili aj bez zaslúženej odmeny. Žiaľ, mnohí špekulanti sa po príchode na Slovensko správajú, akoby prišli do vlastnej kolónie, kde je povolené absolútne všetko.

Niekedy pripomína Slovensko doslova krajinu tretieho sveta, kde má “ investor “ jedinú povinnosť – rozdeliť sa s aktuálne vládnucou elitou. A môže všetko … výsledkom sú ľudia, umierajúci v najlepších rokoch, lebo sa doslova uštvú v honbe za prežitím. Iste, na chvíľu omámime národ štatistikami, ktoré navonok potvrdzujú, že priemerný vek dožitia stúpa (a preto sa odsúva vek odchodu do dôchodku), lenže realita je úplne iná. Ak sa pozriete bližšie a pozornejšie, veľmi rýchlo zistíte, že ten stúpajúci priemer zaisťujú ľudia, ktorí mali v roku 1990 päťdesiat a viac rokov, čiže už z hľadiska živobytia boli (obrazne povedané) – za vodou. A keď očistíte štatistiky od týchto ľudí, zrazu zbadáte iný, oveľa desivejší obraz …

Zrazu zistíte, že váš dôchodok je sľubom na zajačom chvoste … zrazu zisťujete, že tie povinné odvody si možno platíte úplne zbytočne, pretože pribúda dôchodcov a rapídne ubúda pracujúcich, takže váš zaslúžený dôchodok nebude z čoho vyplatiť. Zrazu zisťujete, že zvyšovanie vekovej hranice odchodu do dôchodku nie je otázkou rastu priemerného veku dožitia, ale skôr zvrátenej stávky na to, že sa cieľového veku nedožijete, a teda nebudete dôchodok – potrebovať. A keďže zákon je nastavený tak šikovne, že vaše úspory ostanú – správcovi, platíte si za to, aby ste utreli hubu – naprázdno.

Často sa ma pýtajú, pre koho je vlastne tento štát … myslím, že pre vagabundov.

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9463353x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu