Založ si blog

Falošný humanizmus prospieva len štatistikám

Pred nedávnom som napísal – ak chceme pomáhať, nerozdávajme ryby, ale učme hladujúcich, ako si ryby uloviť. Žiaľ, dnes vládne svetom len mamon a falošný humanizmus.

Moja otázka znie – existuje nejaká štúdia, ktorá by analyzovala, koľko ľudí zo sociálne slabších skupín (nechcem presne ukázať prstom) sa dokázalo zaradiť do spoločnosti na základe myšlienky – zo spoločného im dáme dom, zaplatíme výdavky spojené so živobytím a poskytneme im široké spektrum výhod, nedostupných pre väčšinu obyvateľstva (ale väčšinou financovaných ) ?

Nechcem byť prehnaný pesimista, ale aj bez štúdie to skúsim odhadnúť – 10% ? Keď skúsite náhodne spočítať všetky možné príspevky a dávky, ktoré môže získať jednotlivec, pridáte k tomu povinné platby (ktoré za neho hradí štát – teda my všetci), dopracujete sa k číslu, ktoré nebude ďaleko od hranice súčasnej minimálnej mzdy. A teraz si skúsme predstaviť skupinu, napríklad stočlennú. Predstavte si, že za každého musíte zaplatiť (napríklad) 380 €, a to každý mesiac. Takže mesačne vyberiete z pokladne sumu – 38 000 €. Táto investícia vám nakoniec prinesie výsledok v podobe desiatich ľudí, ktorí sa dokázali osamostatniť a zaradiť do spoločnosti, čiže úsporu – 3 800 €. Ale naďalej budete každý mesiac vyberať zo svojej pokladne – 34 200 €, pričom túto sumu môžete pokladať za čistú stratu.

A teraz si predstavte, že ste podnikateľ a máte tento “ skvelý “ projekt financovať zo svojho vrecka … budete to robiť ? Jedine v prípade, že ste podnikateľ, kombinovaný so šialencom … alebo míňate peniaze, ktoré vám nepatria a je vám jedno, aký bude výsledok. Lenže v druhom prípade nie ste podnikateľ, ale – politik.

Čo spraví podnikateľ ? Spočíta straty, ľudí – ktorých živí, a následne sa zbaví stratovej investície. Vie, že ak straty nezastaví, firma pôjde na dno, ľudia prídu o prácu a on samozrejme – o zisky. Čo spraví politik ? Straty nepočíta – však nie sú jeho, a pokojne produkuje aj nové straty – však on škodný nebude. Hlavne – jeho plat jeho zaručený bez ohľadu na výsledky práce, a ešte ho aj niekto potľapká po pleciach … a čo tam po tom, že ho tľapkajú tí, čo straty nemusia znášať … však je to jedno, nie ? Aj štatisticky to vyzerá lepšie, pretože vykazuje čísla, koľkým ľuďom “ pomohol „, ale nikde nie sú čísla – koľkí ľudia boli jeho konaním poškodení, koľkí musia platiť rôzne zvýšené poplatky, koľkí sa musia uskromňovať – hoci už aj teraz sotva prežívajú. Také štatistiky, teda hodnotenia skutočných dopadov politických rozhodnutí na stav štátu a národa – tie sa naozaj nerobia. Alebo – ak sa aj robia, tak sa nezverejňujú.

Prepáčte, vlastne to nie je ani falošný humanizmus … to vôbec nie je humanizmus, ale skôr banditizmus na vlastnom národe

Pred nejakým časom prebiehal v Spojených štátoch súd, kde čelil žalobe jeden zo známych výrobcov zbraní. Žalovali ho pozostalí po obetiach vražedného útoku, ktorého sa dopustil narkoman. Jeho vyčíňanie malo za následok niekoľko obetí na životoch a desiatky zranených. Podstatou žaloby bola odpoveď na otázku, ako je možné, že ten človek si mohol bez akýchkoľvek obmedzení kúpiť zbraň. Výsledkom bolo rozhodnutie, že výrobca nenesie zodpovednosť za následky použitia jeho výrobku. Prečo som to spomenul ?

Niekto zarobil miliardy na dodávkach zbraní pre všetky strany konfliktov, ktoré zúria po celom svete. Ľudia a následky ho nezaujímali, o zisky sa s nikým nedelil. Boli to – jeho zisky. A keď ide o riešenie následkov, ktoré jeho obchod (ruka v ruke so zvrátenou politikou) spôsobil, zrazu sa žiada, aby svoj diel zodpovednosti prevzala spoločnosť … ľudia, ktorí s tým nemali nič spoločné, ľudia, ktorí na súčasnom stave nenesú žiadnu vinu.

Ak teda už naozaj ide o prejav ľudskosti, prečo sa nesiahne na majetok všetkých, ktorý tento stav spôsobili a prečo sa neriešia problémy pomocou týchto krvavých peňazí ?

V okamihu, keď ľudia verejne pozdvihnú hlas na nesúhlas s týmto pokrytectvom, okamžite sa ozvú hlasy pohoršenej “ elity “ národa. Čože sme takí zadubení, čože a prečo nechceme pomôcť trpiacim … prečo sme takí sebeckí ? Ale nikde, naozaj nikde a od žiadnej celebrity (či politika) nepočujete – nech to financujú a nesú zodpovednosť tí, čo na tom roky zarábali. Na to už nemá nikto odvahu … hoci, ktovie … možno ani nemôže povedať, aj keby mal odvahu, aby sa nevyplavila špina, ktorú má za nechtami …

Intelektuáli sú vraj elitou národa. Môžem súhlasiť, že ak slúžia národu, tak sú naozaj jeho – elitou. Ale tí dnešní intelektuáli, tí kričiaci po prejave ľudskosti a pochopenia, ale mlčiaci a tolerujúci vinníkov (teda tých, čo konflikty vyvolali a na nich zarobili) … tí nie sú elitou, tí sú naopak – spodinou. A spodina nesmie byť svedomím národa, ak nechce národ spáchať kolektívnu – samovraždu.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457648x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu