Založ si blog

Pravda, nevážime si pôdu a čaká nás trest

Roky sa snažíme upozorniť, že poľnohospodárska pôda je veľkým bohatstvom krajiny, a nemalo by sa s ňou plytvať. Rovnako dlho upozorňujeme, že máme na Slovensku stovky opustených priemyselných areálov, a tak nie je žiadny dôvod, aby sme “ investorom “ zo zahraničia predávali (či dokonca darovali) zelené lúky a úrodné polia. Žiaľ, nikto nepočúva.

Stručne by sa dalo konštatovať – krajinu riadia hlupáci, ktorý veria, že si všetko a vždy kúpia niekde v obchode. A týchto hlupákov volia ešte väčší hlupáci, ktorí naivne veria, že – sýty raz hladnému uverí. Smola … nikdy to tak nebolo, a nikdy ani nebude.

Nedávno sa pýtali žiakov na jednej základnej škole, ako sa pestujú zemiaky. Väčšina len zamyslene a zadivene pozerala, a jeden nakoniec povedal – prečo by sme to mali vedieť, keď si zemiaky môžeme kúpiť v obchode ? Učiteľ sa ho teda opýtal, čo spraví, ak v obchode zemiaky nebudú. Nebudem ich teda jesť, a kúpim si bagetu.

Aj tento kuriózny príbeh svedčí o tom, že sme stratili úctu k pôde. K tej pôde, ktorá nás stáročia živí. Pretože nás naozaj živí pôda, a nie podvodníci niekde v Bruseli. Nech ktokoľvek a čokoľvek rozpráva, bez úrodnej pôdy a darov, ktoré nám dáva, budeme stratení. Pôda na naše zákony kašle. Nezaujíma ju, či niekto chce mať rovné alebo zakrivené uhorky. Nezaujímajú ju ani rôzne prázdne reči.

Nedávno som bol na konferencii o vinohradoch. Vystúpil tam istý pán s prednáškou, ktorá začínala konštatovaním, že niekdajšia kolektivizácia bola obyčajnou zlodejinou na malých roľníkoch, a vrhla Slovensko do poľnohospodárskej temnoty … ako to nazval. Vyše polhodiny hovoril o škodách, ktoré kolektivizácia napáchala. Vinohradom venoval sotva polovicu času, a priznám sa, aj som ľutoval, že som tam išiel a zaplatil poplatok. V diskusii však padla zaujímavá otázka na prednášajúceho – ako vidí skutočnosť, že v otázke potravinovej sebestačnosti je na tom dnes Slovensko porovnateľne s 40. a 50. rokmi, hoci koncom 80.rokov sme boli prakticky vo väčšine bežnej spotreby sebestační.

Prednášajúci vyjachtal niekoľko nezmyselných slov, a prešiel k ďalšej otázke. Keďže aj napriek opakovanej výzve, aby odpovedal na položenú otázku, neustále nereagoval a snažil sa dostať k inej téme, väčšina ľudí sálu jednoducho opustila. A vrátili sa až na ďalšiu prednášku.

Prizeráme sa dlhé roky, ako nám prednášajú o poľnohospodárstve vyslovení hlupáci, či skôr politicky dosadené figúrky. Ľudia, ktorí neraz videli pole len v rámci povinnej praxe, nikdy nepracovali v odbore a často ani nevedia, o čom vlastne hovoria. Výsledkom je katastrofálny stav poľnohospodárstva na Slovensku, keďže nemá zmysel pestovať plodiny, lebo sú vzhľadom na náklady prakticky nepredajné. Nečudo – keď nám sem veselo vozia zo zahraničia dotovanú produkciu.

Podobne je to napríklad aj v otázke mlieka. Producenti sú priam zúfalí, pretože výkupná cena nepokryje ich náklady. Likvidujú chovy dojníc, a čoraz častejšie je na pultoch obchodov nekvalitný mliečny odpad. Odtučnené vodičky, ktoré mlieko pripomínajú len sfarbením. Mliečne výrobky, ktoré sú bez chuti, alebo rovno povieme – nechutné.

Nikto však nepremýšľa nad tým, čo bude, ak dôjde k potravinovej kríze, ktorá je už dávno na obzore. Čo sa stane ? Čo budú ľudia jesť ? Kde budú pestovať, keď najúrodnejšia pôda končí pod plechovými búdami tovární a diaľnicami ?

Nehovoriac o tom, že neustále sa hovorí v súvislosti s poľnohospodárstvom o jednom – všetci majú hospodáriť tak, aby prežili bez výraznejšej pomoci štátu. Nikto však nepovie, ako majú bojovať s tými, ktorým ich domovské štáty výrazne pomáhajú. Kolektivizácia v 50.rokoch bola označená za zlodejinu … ako kolektivizácia dlhov, ktorá sa deje dnes, je označovaná – za solidaritu. Veď je to zvrátené … potravinová nezávislosť by mala byť hlavným cieľom štátu, a my namiesto toho uprednostníme ručenie za dlhy rôznych zahraničných podvodníkov a zločincov ?

Naša neúcta k pôde sa nám raz kruto vypomstí. Naša neúcta k tým, ktorí majú na nej snahu tvrdo pracovať, produkovať pre nás potraviny, a zaistiť nám “ niečo do hrnca “ – sa nám tiež vypomstí. Pôda ostáva ležať ľadom (za čo mnohým dokonca Brusel dobre platí – prečo asi ?), stráca svoju kvalitu.

Málokto uvažuje nad tým, že práve úrodná pôda môže byť poslednou istotou pre jeho rodinu, ak dôjde k najhoršiemu. Môže mu dať aspoň základnú obživu. Môže mu dať šancu prežiť. Lenže – ak nemá pôdu, alebo tá jeho leží ľadom, či je zastavaná plechovými nezmyslami – čo bude robiť ? Potrvá roky, kým jej vráti úrodnosť, akej je schopná. Ale – bude schopný tie roky aj prežiť ?

V súčasnej dobe mám asi poldruha hektára pôdy, na ktorej nič nepestujem. Jednoducho nemám na to čas. No napriek tomu ju každý rok ošetrím. Každú jar a jeseň sa potrápim s oračkou, každú jar a jeseň sa potrápim so zaoraním obyčajného, bežne dostupného hnojiva (teda žiadne chemikálie), aby sa jej kvalita udržala, prípadne zvýšila. Stojí ma to čas a peniaze. Ale je to pre mňa najväčšia istota do budúcnosti. Je to istota, že nech by sa čokoľvek stalo, dokážem sa uživiť … a dokážem uživiť aj celú rodinu. A keď sa poriadne zamyslíte, podobnú poistku do budúcnosti vám nedá žiadna poisťovňa, nech by ste akokoľvek platili.

Neúcta k pôde je luxus, ktorý si nemôžem dovoliť … a určite nie som sám.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00, aktualizované: 08:19

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 08:13

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9463420x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu