Založ si blog

Tieto problémy treba riešiť . .. tie sú dôležitejšie ako obete americkej politiky

38 minút … toľko trvalo nekonečné čakanie na príchod sanitky, ktorá mala odviezť pacientku do nemocnice. Nakoniec prišla, z vedľajšieho okresného mesta, vzdialeného bezmála tridsať kilometrov. Pacientka … zatiaľ žije, mala zrejme šťastie. Ale … prečo musela mať šťastie, keď na dvore tunajšej nemocnice stáli sanitky ???

Zúfalá rodina, otec práve stratil prácu, pretože mu v nej už zdravie nedovolí pokračovať. Matka je dlhodobo nezamestnaná, pretože v Šahách je práce zúfalo málo. Na úrade práce jej ponúkli voľné miesto upratovačky vo firme, ktorá sa nachádza – v Banskej Štiavnici. Prvotná radosť ju veľmi rýchlo prešla. Pracovná doba začína o šiestej ráno, a končí o jedenástej doobeda. Pre matku detí je ideálna, avšak … ako sa dostať do Banskej Štiavnice na šiestu ráno, pretože auto v rodine je, ale ona nemá vodičský preukaz, navyše pri dennom jazdení do práce by jej zo mzdy asi veľa neostalo … a bola by na tom ešte horšie, ako nezamestnaná.

Verejná doprava, nie ? Prvý autobus odchádza zo Šiah tesne po pol jednej ráno. O pol druhej je vo Veľkom Krtíši, kde treba počkať na prípoj do Zvolena, ktorý odchádza – o štvrť na päť. Vo Zvolene je desať minút pred pol siedmou. Prípoj do Štiavnice odchádza o dvadsať minút, a v Štiavnici je tesne pred pol ôsmou … poldruha hodiny po začatí pracovnej doby !!! Cestu späť hádam netreba rozoberať, keď ani do práce sa nedá dostať načas, nie ?

Iná zúfalá rodina s ťažko chorým synom. Žije v okresnom meste, majú tam aj nemocnicu, ale na pravidelné kontrolné prehliadky musia chodiť do druhého okresného mesta, vyše šesťdesiat kilometrov vzdialeného, pretože v mieste bydliska neexistuje odborná ambulancia. Otec invalidný dôchodca, po pracovnom úraze, väčšinou na vozíku. (ktorý si kúpil z druhej ruky, bez akéhokoľvek príspevku) Matka bez práce, mesačne dostane sotva čosi cez sto eur, na syna dostáva niečo cez šesťdesiat eur. Príjem celej rodiny je dohromady tristotridsať eur, z čoho dvestopäťdesiat pohltia výdavky na bývanie. Zo zbytku treba prežiť celý mesiac, platiť náklady na cestovné, spojené s prehliadkami, a ešte utiahnuť aj výdavky na mladšiu dcéru a jej školu.

Tri rôzne príbehy, akých sú na Slovensku stovky, ak nie tisíce. Týmto ľuďom nikto nepomôže, nikoho nezaujímajú. Úradník sa obrní zákonom, ktorý splodil iný úradník – zjavne nepoznajúci realitu, a veci riešiaci len spoza stola.

Títo ľudia nechcú charitu, nestoja o milodary. Chcú len to, na čo má právo každý – slušný život bez každodenného strachu o prežitie. Za svoj osud nemôžu … ale čo je horšie, ich osud ani nikto nerieši, hoci máme za to štedro platených ľudí. Títo ľudia pracovali, platili dane, dodržiavali zákony … a keď sami potrebujú pomoc, žiadne zákony na ich potreby nemyslia. Sú pre štát nepotrební, lebo už žiadne dane zrejme nikdy platiť nebudú …

Čo si majú myslieť, keď pred nimi niekto hovorí o morálke, spolupatričnosti a dobrej vôli, spájanými s ľuďmi, ktorí zaplatili tisíce eur za cestu do cudzích krajín, zvierajú v rukách drahé telefóny, hovoria o solidarite a pritom v prípade nesúhlasu ničia všetko, na čo sami neprispeli ? Kde sa berie táto odvaha … kde sa berie táto bezočivosť, žiadať solidaritu s privandrovalcami, ktorí neutekajú pred vojnou, ale hľadajú miesto, kde sa natrvalo usadia … pohŕdajú tými, ktorí im pomáhajú a odmietajú rešpektovať akékoľvek zákony, ktoré sa im nehodia – keď máme na Slovensku trpiacich ľudí, zúfalo potrebujúcich pomoc ?

Chcete prejaviť solidaritu a spolupatričnosť ? Máte možnosť, nájdite si v okolí podobné rodiny, ako som spomínal a pomáhajte im. Vtedy budete – ľudia.

Nemláťte však prázdnu slamu, a nežiadajte uskromnenie od tých, čo už nemajú ani na holé prežitie …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456980x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu