Založ si blog

Všetci vieme svoje . .. alebo milióny bezmenných hrdinov

Spor medzi Golonkom a Šťastným patrí medzi tie, ktoré nazývam – absurdné. Dve legendy slovenského hokeja stoja proti sebe … Oboch som uznával ako hokejistov, k obom som mal výhrady … ale mala by existovať aj akási nepísaná vzájomná úcta a rešpekt, hlavne zo strany o roky mladšieho Šťastného. Tento spor však dokonale vykresľuje stav slovenskej spoločnosti.

Podľa Šťastného bola Štátna bezpečnosť zločineckou organizáciou, ktorá pomáhala držať ľudí v socialistickej klietke. Inu, v mnohom má pravdu, lenže … prečo sa nevie rovnako vyjadriť o iných organizáciách, napríklad v krajine, ktorú si vybral za svoju domovinu ? Pretože praktiky ŠTB sa len veľmi málo, alebo vôbec nelíšili od praktík CIA. Nie, povedzme si otvorene, k tomu sa asi veľmi vyjadrovať nemôže, pretože aj po dlhých rokoch by to mohol byť dôvod na stratu občianstva v “ najväčšej demokracii “ na svete.

Golonka … ako som povedal, ako hokejistu som ho uznával. Ako trénera som ho nemusel, priznám sa, že jeho voľba k reprezentácii ma prekvapila … jedno je však pravdou – nikto v tejto krajine nemohol v zahraničí reprezentovať bez dohľadu eštebákov, či už priameho alebo nepriameho. Za to však rozhodne Golonka nemohol, a ani to nemohol ovplyvniť … bola taká doba, a pokiaľ budeme naozaj dôslední, tak v mnohom nie je ani táto slobodnejšia, skôr naopak. Len to akosi nechceme vidieť. V každom prípade, dohľad ŠTB nad určitými, povedzme záujmovými skupinami ľudí, nerobí z týchto ľudí – zločincov.

Ale, pri tomto spore ma napadlo niečo úplne iné. Tlieskame alebo chválime … staviame na spoločenský piedestál tých, čo odtiaľto utiekli pred komunistickou zvoľou. Je však útek hrdinstvom ? Nie je oveľa väčším hrdinstvom to, že milióny ľudí tu dokázali žiť, neskloniť sa, vychovať svoje deti, pracovať pre túto krajinu ? Nie sú skutočnými hrdinami tieto zástupy bezmenných ľudí, ktorí neutiekli a vydržali ?

A kedy otvorene a bez zbytočnej ľútosti ukážeme prstom aj na tých, čo sebecky uprednostnili svoj osobný záujem, a svojím konaním dostali do problémov vlastné rodiny … alebo kolegov v práci ? Kedy otvorene pomenujeme “ hrdinov “ – alebo “ otcov a matky „, ktorí tu zanechali svoje maloleté deti, odišli na služobné cesty a vrátili sa po – dlhých rokoch ? A ešte skúšali bezočivo mentorovať a neraz sa i verejne presúšať so svojimi novými rodinami, akoby tie ich minulé ani neexistovali ?

Kto sa ospravedlní dnes už staručkému Jankovi, ktorý dlhé roky poctivo a tvrdo pracoval, že vinou sebectva svojej dcéry stratil zo dňa na deň absolútne všetko ? Kto mu vráti stratený čas na rôznych výsluchoch, nútené zmeny zamestnaní … kto mu vynahradí všetky tie prebdené noci, kedy len čakal, či ho náhodou niekto nepríde zatknúť ? Kto mu vráti nalomené zdravie ?

Vari mu to vrátia bezcitné slová dcéry, ktorá prišla na Slovensko v roku 1995 a šplechla mu do očí – otec, bolo to to najlepšie, čo som mohla pre seba urobiť ?

Na veci a udalosti sa dá pozerať rôzne. O pravdivosti slov, že sa tu nedalo žiť, svedčia najlepšie tí, ktorí tu žiť dokázali. Verili, že môžu svojím kamienkom prispieť do skladačky, ktorá povedie k zlepšeniu života všetkých. Dokázali sa vyrovnať aj so špinavosťami “ ľudí „, ktorí pre vlastný prospech podrážali nohy – ostatným. Dokázali učiť svoje deti chodiť, každé ráno ich poslať do školy a pribaliť im desiatu, dokázali im ukázať krásy tejto krajiny … ale hlavne dokázali, že nie je hrdinom ten, čo vezme nohy na plecia, ale ten – kto s problémami a nepriazňou osudu dokáže bojovať, bez ohľadu na okolnosti a pravdepodobnosť úspechu.

Chodili sme do práce a všetko začínalo tradičným “ rituálom “ – na bráne nám pri príchode a odchode prehliadli tašky, neraz sa stalo, že prišla aj osobná prehliadka. Hocikedy mohlo prísť “ pozvanie “ na zdvorilostnú návštevu u podnikového eštebáka, z ktorého nikto neodchádzal v dobrej nálade. Napriek tomu sme dokázali žiť, často sme sa aj na tom bavili … dokonca sa uzatvárali stávky, kto toho sprostáka viac naštve, pretože sa nerozumel odboru, v ktorom sme pracovali a tak najväčšou urážkou bolo pre neho, keď ste začali hovoriť odbornou terminológiou a on musel prikyvovať, aby zatajil, že vôbec nevie, o čom vlastne hovoríme.

Nemohli sme mu otvorene povedať, že je debil … ale neutekali sme len preto, že nejaký somár ho dosadil do funkcie, v ktorej nám mohol znepríjemniť život.

Nebojovali sme s ním … my sme sa mu vysmievali, ale tak, aby nemohol absolútne nič. Neskôr sa mi neraz stalo, že som s úžasom spoznal “ bojovníkov “ proti komunizmu, ktorí k tomuto eštebáckemu úkazu chodili s hnedými gaťami a ešte hnedšími odchádzali, často niečo bomzli na kolegov a nakoniec sa pasovali za slovutných križiakov … hnus.

Vieme svoje … mnohí by vedeli povedať … zaznelo na nahrávke, kde sa zrazili dve horúce hlavy – Golonka a Šťastný. Nuž … na súde neplatí to, čo kto vie, ale to – čo kto vie dokázať. Keď teda mnohí by vedeli povedať – nech povedia. A potom je možné súdiť – ak však mlčia, buď nechcú hovoriť, alebo – nevedia.

Ale – pokiaľ som nebral Golonku ako trénera reprezentácie, rovnaký postoj som mal aj pri Šťastnom v pozícii europoslanca. A pokladal som túto nomináciu len za formu odmeny za to, že podporil Dzurindu a spol. A na tých mám vyhranený názor už dávno … stačili mi cirkusy počas absurdnej vlády I.Radičovej a ich bezohľadné správanie voči vlastnej premiérke. Tam sa ich charakter ukázal naplno …

Kto je bez viny, nech hodí kameňom …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9460625x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu