Založ si blog

Petro do hory volal, i bakuľa priletela . . . na cestu do väzenia a zabudnutia

Priznám sa, doteraz som si myslel, že nikto nemôže mať horších nominantov na pozíciu prezidenta, než Slovensko. Mýlil som sa … Ukrajina nás predbehla doslova raketovým tempom, a stačil na to jediný človiečik, zafúľaný od čokolády …

Ako sa do hory volá, tak sa aj ozve … hoci v prípade Petra Porošenka skôr platí, že do hory volal a bakuľa mu späť … na cestu do väzenia a zabudnutia priletela. Dúfam, že ho netrafila niekde … pretože ak áno, začínam sa desiť, čo je schopný tento človek ešte vypustiť z úst.

Ostáva však nevyriešený problém. Občianska vojna na Ukrajine – ako zastaviť tento absurdný konflikt. Napriek mediálnym kombináciam, v ktorých pozadí stojí režim v Bielom dome, je totiž jasné jedno – tzv. proruskí povstalci v Donbase a Luhansku ani tak nemajú záujem na vytvorení bábkových, nezávislých republík, ktoré by boli riadené Kremľom, ako skôr trvajú na zmene pomerov v Kyjeve, odchode súčasnej vlády, zloženej z rôznych privandrovalcov a hľadaných zločincov, ktorým bolo účelovo udelené ukrajinské občianstvo.

Obvinenie Ruska, že podporou povstalcov bráni Ukrajine na ceste do EÚ a NATO, tiež kríva na obe nohy. Predovšetkým, na východe Ukrajiny nie je averzia voči únii zapríčinená veľkou ruskou menšinou, ale skôr poznaním toho, čo vstup do únie priniesol krajinám východnej a strednej Európy. Mnohí Ukrajinci sú rozhodne proti tomu, aby ich životy riadil Kremeľ, ale rovnako nestoja ani o to, aby na miesto Kremľa nastúpil – Brusel. Na druhej strane však priznávajú, že nebyť výdatnej ruskej podpory, Ukrajina by už dávno zbankrotovala.

Preto netreba hľadať v prípade Ukrajiny zložité riešenia. Pozícia Porošenka, Jaceňuka a ich spoločníkov je na Ukrajine už aj tak neudržateľná, a je len otázkou času, kedy budú musieť odísť – či už z vlastnej vôle a dobrovoľne, alebo novým Majdanom s nedoziernymi následkami.

Minské dohody sú v podstate len bezcenným zdrapom papiera, hlavne zásluhou politiky Bruselu a jeho podlízavého postoja k Bielemu domu. Očakávať, že plnenie dohôd bude založené na princípe – oni musia všetko splniť do bodky, a my len to, čo sa nám hodí – môže len veľmi arogantný človek, alebo naivný politik. Otázku Krymu je zbytočné vyťahovať, pretože jeho súčasný status je priamym následkom mlčania veľmocí pri prvých snahách o samostatnosť Krymu začiatkom 90.rokov, kedy práve Kyjev neskryto vydieral za pomoci vyhrážok vojenským zásahom … a neskôr nepremyslenej podpory ľudí počas Euromajdanu, kde došlo k mnohým obetiam na životoch … a vinníci neboli dodnes odhalení, čo je vzhľadom na minulé praktiky Washingtonu aj pochopiteľné. A netreba si robiť ilúzie, veľa zla narobil v tomto smere aj precedens Kosovo.

Referendum na Kryme a neskoršie pričlenenie k Rusku definitívne znemožnili dosiahnutie cieľa, ktorým bolo získanie ruskej čiernomorskej základne pre potreby NATO, či skôr americkej administratívy. O Ukrajinu vlastne nikto nestál, vzhľadom na jej ekonomickú situáciu je členstvo v únii prakticky nereálne, a únia navyše nemá zdroje, ktorými by bola schopná postaviť ukrajinskú ekonomiku na nohy.

Jediným vhodným riešením by bola nová dohoda medzi znepriatelenými stranami, sprostredkovaná za pomoci Bruselu a aktívnej účasti Kremľa, pričom Washington by bol z akýchkoľvek rokovaní vylúčený. Ukrajina je na európskom kontinente, a účasť Bieleho domu ešte nikde neviedla k nastoleniu pokoja a mieru … a práve pokoj a mier potrebuje celá Európa najviac. Hlavne v situácii, kedy únia nezvládla finančnú krízu, a na kontinent sa doslova valia desaťtisíce utečencov z krajín, kde špinavá politika veľmocí (a žiaľ, hlavne Bieleho domu) vyvolala krvavé, občianske vojny. Pre Európu majú byť prioritou európske problémy, a nie záujmy Bieleho domu.

O Ukrajine majú rozhodovať len Ukrajinci. Nie je podstatné, či náležia alebo nie k akejkoľvek menšine, žijúcej na Ukrajine, ale je to ich výsadné právo. Ak chceme pochopiť ich situáciu, spomeňme si, koľko zla narobila jediná veta bezočivej M.Albrightovej na adresu Slovenska. Je najvyšší čas, aby aj Biely dom dostal jasný signál, že ak bolo Slovensko údajnou čiernou dierou na mape Európy (slovami emigrantskej špiny v jeho službách), tak USA sú čiernou škvrnou na mape celého sveta !

A pre pokoj na európskom kontinente je potrebný ešte jeden krok – zrušenie všetkých amerických základní, ktoré sa tu nachádzajú a odoslanie amerických vojakov tam, kde patria – do ich vlasti. V Európe nemajú čo robiť … a každý návštevník je po troch dňoch ako ryba – páchne.

Pre Európu je potrebné, aby sa Ukrajina nerozštiepila na viacero nestabilných štátikov, s pochybnými vládcami a ideami. Ale na Krym musí Kyjev definitívne zabudnúť … jeho strata nie je následkom politiky Kremľa, ale naopak chýb Kyjeva vo vzťahu ku Krymu. Je potrebné, aby sa zachránilo to, čo sa ešte zachrániť dá.

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432397x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu