Založ si blog

Odpad, triedenie . .. a poplatky

Keď platíte poplatky za odvoz odpadu vo viacerých lokalitách, často vás zaujíma aj to, aké protislužby dostanete – zvlášť vtedy, ak poplatky pravidelne rastú.

Médiami často bežia výzvy, aby sa odpad triedil, neustále sa spomína životné prostredie, a kdesi na okraji zaznie – ak nebudete triediť, budete viac platiť. Hm, viac platíme už dávno, ale na kvalite služieb – necítime. Skôr naopak, pribúdajú iné výdavky … skúsme sa na to pozrieť.

 

  1. V roku 1989 sme platili za odvoz odpadu 20,- Kčs. Smetné nádoby zaistila samospráva, spracovanie odpadu (či už umiestnenie na skládkach, alebo jeho triedenie a likvidáciu) zabezpečovala príslušná spoločnosť.
  2. V roku 2015 platíme za odvoz odpadu 20 €, smetné nádoby sme si museli zakúpiť na vlastné náklady, odpad musíme triediť svojpomocne, niektoré druhy odpadu musíme priamo odvážať na oddelené skládky súkromnej spoločnosti – tiež na vlastné náklady.

Platíme teda tridsaťnásobok (ak prijmeme konverzný kurz euro – koruna) toho, čo sme platili, a napriek tomu nám vznikajú ďalšie náklady, a ešte sa od nás očakáva, že budeme robiť aj tú prácu, ktorú kedysi v rámci smiešneho poplatku robili – iní. Zvláštne, nie ?

Nie, to nemá nič spoločné s ochranou životného prostredia. Je to čistá špekulácia v prospech podnikateľských subjektov, ktorej cieľom je minimalizovať náklady a maximalizovať zisky. A tak, ruka v ruke so spriaznenými politikmi na miestnej či štátnej úrovni sa vytvoria také zákony, ktoré tieto ciele umožnia dosiahnuť.

Iný príklad – poplatok za odvoz odpadu sa vyberá aj v oblasti, kde som donedávna mal chatu. Poplatok zaplatíte a odpad – musíte odviezť priamo na skládku vo vlastnej réžii, pretože smetná nádoba je preplnená a akosi nikto nechodí … odpad naložiť a odviezť. Ale platiť – musíte … za nič.

Nedávno som sa bol pozrieť v prevádzke istej spoločnosti, ktorá sa zaoberá odvozom komunálneho odpadu a jeho likvidáciou. Sídli v budove, kde kedysi bola centrála aj jej predchodcu. Čo tam nájdete dnes ? Prázdne kancelárie, uzamknuté šatne, jedine parkovisko a blízke garáže žijú. Ako som sa dozvedel, okrem šoférov tam pracujú traja dispečeri, dvaja mechanici, dve upratovačky, kanceláriu tam má ekonómka, sekretárka a riaditeľ.

Čo dodať ? Skvelý biznis … stačí mať primerané známosti a somárov, ktorí zaplatia tridsaťnásobok a ešte aj urobia prácu, na ktorú im kedysi stačila smiešna dvadsaťkorunáčka … ťažko sa potom diviť, že chudáčik riaditeľ sa preváža na Audi A8, a dokonca ním chodieva aj domov …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456760x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu