Založ si blog

Majstri prázdnych rečí nič nevyriešia, a často mnohé – zhoršia

Morálka komediantov sa vozí na zajačom chvoste … veľa a hrdo rečnia, ale v prípade následkov utekajú medzi prvými … do bezpečia. Samozrejme, česť výnimkám, ktoré sa nezľaknú a dokážu nielen písať, ale aj konať. Nič to však nemení na fakte, že počas poslednej svetovej vojny, ktorá tak katastrofálne zasiahla európsky kontinent, väčšina majstrov slova zbabelo utiekla do bezpečia a odtiaľ zasielala plamenné výzvy na obranu vlasti, ktorej sa mali zhostiť tí, ktorými obvykle pohŕdala – obyčajní ľudia … nevzdelaní, zaostalí, chudobní … proste plebs.

My bojujeme perom, nie mečom … povedal v istom čase jeden novinár, keď padla otázka, či dokáže svoje plamenné výzvy naplniť aj sám a postaví sa smelo do prvej línie proti nepriateľovi. Veď hej, oveľa ľahšie sa fotí obeť tragédie niekde na kraji cesty, špicľujú rôzni ľudia – kedy, kde a s kým … než sa reálne pomáha. O majstroch pera mám svoj názor z čias, keď jeden z nich zastavil pri autonehode a namiesto pomoci obetiam nadával kolegovi, že nevie nájsť fotoaparát … a keď ho konečne našiel, rozčuľoval sa, že mu kazíme záber a zavadziame … čo na tom, že sme sa snažili pomôcť nešťastníkovi, ktorý bol síce pod vplyvom … ale stále to bol človek. No ten s tým fotoaparátom bol stopercentne v kategórii – bezcharakterná sviňa. Nie, všetci určite takí nie sú … ale väčšinu zaujímajú viac senzácie a prospech, ktorý z nich vytlčú, než ľudské osudy, ktoré sa za všetkým utrpením skrývajú … na to vraj nemajú čas, uzávierka sa blíži … ktosi povedal.

Ono … hovorí sa, že kto a čím bojuje, tým obvykle aj padne. Neviem … ale v prípade “ majstra “ fotoaparátu sa to potvrdilo, lebo o nejaký čas sa objavila správa, že bol účastníkom nehody, ktorej následky neprežil. Možno preto, že nikto nezastal a nezisťoval, čo sa stalo … asi to nikoho nezaujímalo. A keďže to bolo počas treskúcich mrazov … áno, bol to tiež človek, len sa tak nechoval k iným.

Áno, demokracia je naozaj tým najhorším, čo mohlo ľudstvo splodiť … v jej mene sú ľudia schopní naozaj všetkého, a bohužiaľ aj rovnakých beštiálností, akými sa vyznačovali predstavitelia fašizmu či komunizmu … keď hlava-nehlava ničili všetko a všetkých, ktorí im stáli na ceste k neobmedzenej moci. Demokrati sa dnes chovajú úplne rovnako, ako sa kedysi chovali komunisti a fašisti – nulová tolerancia k iným, ak nekonajú podľa ich predstáv, všetky prostriedky sú im dobré a nič im nie je cudzie …

Žiaľ, doba praje predajným dušiam.  Sú ideálnymi nástrojmi, ako deformovať myslenie ľudí … pretože tí v snahe prežiť, aspoň z času na čas potrebujú vidieť, že niekto sa má horšie … z času na čas potrebujú veriť, že niekto sa môže vyhrabať aj z bahna a mať sa lepšie … z času na čas potrebujú vidieť niekoho v žiare reflektorov, aby aspoň chvíľku mali pocit, že deň je krásny a slnečný, než sa vrátia do tej ponurej temnoty dňa, v ktorej neustále žijú.

Nečudo, že predajným dušiam sa v takej dobe darí, však je to ich základom života – objaviť utrpenie, ťažiť z neho, vytvárať vlastnú gloriolu svätosti … klasik by povedal, že sotva sa niekde objaví vzlyk utrpenia, ihneď sa zbehnú a pasú sa … ako muchy na lajne. Majú pocit, že konečne môžu byť tým, čo už  sami nemajú – svedomím iných. Niekde v tých úbohých a zbabelých dušičkách potrebujú pocit, že môžu niekoho kárať, môžu niekomu určovať smer, ktorým sa bude uberať, môžu určovať – čo je dobré a čo naopak zlé … pretože vo svojich životoch často už toho sami nie sú schopní, a dobré sa im zlieva so zlým úplne rovnako, ako pomyje gazdinej, keď zlieva zostatky z kuchyne.

Lenže svoje pokrytectvo už nedokážu maskovať … všetko má svoje medze. Aj naivita ľudí, ktorí ich diela sledujú alebo čítajú … je len otázkou času, kedy sa zamyslia a pochopia.

Nič potom nevyzerá komickejšie, ako výzva údajných celebrít, aby sa ľudia zdržali svojho (údajne) necitlivého pohľadu na iných, prejavov slabošstva, strachu z cudzieho … čo honosne označia slovom, ktoré je moderné, ale sami jeho podstate nerozumejú – xenofóbia. Útokmi na slabších, alebo bezvýznamnejších (však čo znamená akýkoľvek slovenský politik v celosvetovom meradle) zakrývajú vlastný strach, či doslova zbabelosť, aby rovnako – ale s oveľa väčším oduševnením zakričali … nie, zarevali na mocných tohoto sveta – prestaňte vyvolávať konflikty, vy amorálne svine, na vašu politiku doplácajú nevinní ľudia … nie, to od nich nemôžeme čakať, však sú to len – duše predajné. A tak kričia do studne, preplnenej utrpením, aby prestala skuvíňať, báť sa … však to nie je také zlé … hoci vedľa studňa plná chamtivosti, zloby a násilia … však do tej i nahliadnuť sa boja … však sú duše predajné. Však oni môžu v prípade potreby zase utiecť, však si nahonobili v časoch, keď sa predávali komukoľvek a za čokoľvek … však ich sa to za betónovými múrmi, posiatymi kamerami – netýka. Len nevedia vysvetliť, prečo v tejto úžasnej dobe potrebujú – múry a kamery.

Čo na to povedať … snáď si len idúcky odpľuť na ten múr, nesúci kamery a zvýrazňujúci pravdivosť ich slov o slobode a tolerancii … hádam nám väzni nebudú hovoriť o – slobode, nie ?

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9465157x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu