Založ si blog

Princíp kolektívnej viny, alebo skôr . . . komplexu ?

Kto si bez viny, hoď kameňom … viete si predstaviť situáciu, že by niekto zazvonil pri vašich dverách a povedal – oblečte sa, váš brat/sestra/otec/matka kradol, pôjdete do väzenia aj vy ? Asi by vám to pripadalo absurdné, nie ?

Ak sa pozrieme na udalosti čisto štatisticky, v každej skupine ľudí sa nájde percento-dve či desať geniálnych, a zhruba rovnako aj – lotrov. Problémom nie je, že v tej skupine ľudí sú aj lotri, problémom to začína byť vo chvíli, ak sa dostanú k moci. Ak robia lotroviny a sú v dôsledku svojho postavenia nedotknuteľní, začína to byť veľký problém. Ale … ak niečo protizákonné urobia, a príslušné orgány bez meškania konajú, všetko ide cestou, akou to má ísť … a v otázke “ odmeny “ za lotroviny sa môžeme spoľahnúť len na objektívnosť súdu, ktorá je – len tak na okraj – všade vo svete otázkou vedomia a svedomia konkrétneho sudcu, prokurátora či poroty. Ale, hodiť špinu na desaťtisíc ľudí len preto, že majú medzi sebou aj tristo potenciálnych lotrov – to je prejav úbohosti, a neschopnosti byť objektívny.

Iste, niečo podobné sa stáva aj mne … napríklad v súvislosti s úniou, alebo americkou politikou. Ale v tejto súvislosti si dovolím pripomenúť maličkosť – v tom, kde nedokážem byť objektívny, je skryté aj sklamanie, že ľudia hovoriaci o zodpovednosti – sa jej cielene a účelovo vyhýbajú … že ľudia, hovoriaci o pravidlách a nevyhnutnosti ich rešpektovania – ich sami obchádzajú, alebo ignorujú. Nehovoriac o tom, že dosah bežného slovenského občana na ich osudy, a možnosť ich odvolania sú prakticky – nulové. Čo v opačnom postavení neplatí, pretože následky nezmyslov a hazardérskej politiky musíme znášať …

Čo ma po nejakých Paškovcoch ? Vlastne nič … celý konflikt, zaznamenaný na videu bol od začiatku absurdný.  Ak som videl správne video, a videl ho celé – potom prvý atak prišiel zo strany muža, ktorý strčil do jedného z Paškovcov … neviem posúdiť, keďže to nemalo zvukovú kulisu, či sa jednalo o ochranu priateľky, alebo len neprimeranú reakciu. A nasledovala absurdná, doslova sadistická odveta, na ktorej ma zaskočili dve veci – prvou bola brutalita útoku, pretože obrana to nemohla byť, keďže má byť primeraná … a druhé, čo ma zaskočilo, že akosi sa to odohralo na ulici, ktorá určite nebola prázdna … a napriek tomu všetko zastavili až policajti. Ale … som presvedčený, že konflikt vyvolala neskoršia obeť … aspoň podľa toho, čo som videl.

Neviem, ako by som reagoval sám, keby do mňa niekto len tak strčil. Ak by som však po nejakom strčení skončil na zemi, určite by som reagoval … no nekopal do protivníka, na zemi “ odpočívajúceho “ … to sa jednoducho nepatrí, vždy nás učili, že je to svinstvo a robia to len úbožiaci. A neurobil by som to ani vtedy, ak by niekto napadol člena mojej rodiny. Ak už leží na zemi, je obvykle neškodný a nie je žiadny dôvod pokračovať v “ obrane „. Pretože to už obrana rozhodne nie je.

Koho potrestať ? Celú politickú stranu SMER – SD ? No, to môže navrhovať len niekto, neschopný akejkoľvek súdnosti a triezveho pohľadu na svet. Však sa nebila celá politická strana, bili sa len synovia jedného z jej členov … a keby aj sami boli členmi tejto strany, opäť to nie je žiadny dôvod na akúsi globálnu pomstu. Tým skôr, že ľudia, ktorí dnes neochvejne navrhujú kolektívny trest, nevedeli byť rovnako principiálni v čase, keď šéfke vlády vystrčil prostredník jej vlastný podriadený a veselo pokračoval v konaní, ktoré poškodzovalo štát i národ … a dodnes sa nedočkal ani trestu, ba ani odsúdenia z radov vlastných kolegov. A hoci vlastnú šéfku fyzicky nenakopol, bol to možno oveľa horší kopanec, než akákoľvek bitka … pretože tento kopanec videl celý národ, a dokonale zosmiešnil ženu, ktorá možno nemala na výkon funkcie, ale stále to bola – žena. A zaslúžila si úctu. Už len preto, že sa neznižovala (zrejme naozaj naivne) k rôznym podpásovkám … a dokonca dokázala svojho času vyvodiť zodpovednosť aj voči sebe, za naozaj detinské porušenie pravidiel, čo sa v našej spoločnosti – nenosí.

Bitka v Košiciach má byť riešená policajtmi, prokuratúrou a súdmi. Aj napriek tomu, čo sa všeobecne tvrdí o súdnictve, najmä v košickom regióne, nemali by sme sa hrať na sudcov – my. A keď bude stanovený konečný verdikt, potom môžeme hodnotiť.

Súčasný stav je jasný – účastníci bitky dostali padáka zo svojich funkcií, budú trestne stíhaní … a čas ukáže. Ale neklesajme na úroveň rôznych populistov, ktorých obete kriminálnych činov vôbec nezaujímajú, zaujíma ich len prospech, ktorý z toho môžu vytrieskať. Tým skôr, že mnohí z nich majú poriadne za ušami … niektorí by to museli vybíjať čakanom, ak by sa toho chceli zbaviť.

Ináč, viete – čo majú spoločné láska a nenávisť ? Robia z ľudí – hlupákov …

 

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

vojna na Ukrajine, delo

Ukrajina má ťažkosti na východe krajiny, nedostatok munície je závažný

16.04.2024 10:10

Už vo svojej analýze z predchádzajúceho dňa ISW upozornil, že Rusko by nedostatok munície mohlo využiť na ovládnutie mesta Časiv Jar.

Peter Pellegrini

Prieskum: Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Peter Pellegrini

16.04.2024 09:49

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza. Kto obsadil druhé a tretie miesto?

doprava

V Bratislave husto prší, doprava takmer skolabovala

16.04.2024 09:46, aktualizované: 10:01

Na D1 v smere od Senca cez Zlaté Piesky a Prístavný most do Petržalky hlásili vodiči zdržanie 40 minút.

Lukašenko

Mlátili ju hlava-nehlava. Bieloruska na toaletnom papieri opísala brutalitu Lukašenkovho režimu

16.04.2024 09:12

Kacarynu Novikavovú zatkli v júni 2023, keď mala na sebe iba nočnú košeľu.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9452162x
Priemerná čítanosť článkov: 3866x

Autor blogu