Založ si blog

Závisť robí z ľudí . .. hlupákov

Pravdou je, že ak sa ktokoľvek pozrie do katastra, nájde tam zápisy, súvisiace s manželmi Kuzminovcami, ktoré jasne potvrdzujú zbytočnosť bulvárnej honby za senzáciou v súvislosti s ich bytom v Banskej Bystrici. No rovnako je pravdou, že by sme sa mali hanbiť za tie záplavy škodoradosti, ktoré sa v tejto súvisllosti objavili pri diskusiách.

Je zbytočné riešiť, odkiaľ prišla A.Kuzminová, akej je národnosti a podobne. Podstatné je, že sa rozhodla reprezentovať Slovensko, urobila mu svojimi športovými výkonmi dobré meno vo svete … a žiaľ, ako je to už slovenským zvykom, spoznala pravdivosť slov – za dobré dobro nečakaj … – aspoň na Slovensku to platí doslovne, hlavne ak sa jedná o ľudí, ktorí nepatria do kruhu vyvolených. Napokon, kto snáď pochybuje o mojich slovách, nech si spomenie na záplavu sľubov, ktoré padali na adresu hokeja po zisku zlatej medaily na majstrovstvách sveta vo Švédsku 2002 – nesplnilo sa vôbec nič, a sľuby zapadli prachom.

Je to smutné, ale práve na Slovensku dokonale platí, že úspechy sú spoločným dielom, ale neúspechy už nie … aj preto sa slovenské politické špičky pravidelne vyhrievali v slnečných lúčoch cudzích úspechov, ale na vlastné sľuby a záväzky veľmi rýchlo zabúdali …

Kto nájde pravdu v otázke problému A.Kuzminovej, ktorý sa tak nečakane vynoril tesne pred Vianocami ? Možno súd … ale listovaním za pomoci vyhľadávača sa dá naozaj nájsť článok, kde sa hovorí, že Kuzminovej daroval developer byt v Banskej Bystrici, aby tak splnil sľub, ktorý dali predstavitelia mesta, ale zjavne neboli schopní naplniť. Preto nemá zmysel, aby sme sa v tejto súvislosti zaoberali otázkou, či rodina biatlonistky vlastní aj iné nehnuteľnosti.

Nemá to zmysel tým skôr, že poznajúc macošský prístup štátu k športu ako celku, je celkom možné, že svoju športovú činnosť financuje Kuzminová aj za pomoci majetku, ktorý vlastní – napríklad pripomínanej nehnuteľnosti v Petržalke … povedzme, že formou jej prenájmu. Rovnako sa vie, že v jej pôvodnom byte na sídlisku Sásová v Banskej Bystrici bývajú jej príbuzní. Takže môže byť pravdou, že sporom s darcom bytu, ktorý musí opustiť, sa mohla či môže Kuzminová dostať do problémov … nie je to len o tom, že v čase núdze sa presťahuje k rodine do pôvodného bytu, ale aj o tom, akým spôsobom si … napríklad uskladní vybavenie bytu, ktorý musí opustiť. Pár dní pred vianočnými sviatkami to môže byť oveľa väčší problém, než sa navonok zdá. A zmluvy sa nedajú rušiť zo dňa na deň, ak sa nechce potom jedna zo strán ocitnúť pred súdom …

Je však naozaj hanebné, ako sa niektorí ľudia začali chovať v súvislosti s problémom úspešnej reprezentantky … môžeme začať škandalóznym prístupom médií, ktoré v snahe zvýšiť svoju predajnosť, vyvolávajú obsahom článkov zbytočné vášne … hlavne u závistlivých a prízemných ľudí, ako istá diskutérka, ktorá s penou na špičke klávesnice kritizovala Slovákov, či nie sú sprostí, keď sa zaoberajú problémami “ akejsi Rusky „

Nie, zďaleka to nebol ojedinelý príspevok podobného druhu. V iných sa pre istotu zaoberali ľudia D.Kuzminom, jeho vystupovaním … či faktom, že na rozdiel od manželky reprezentuje Izrael. A skoro všade sa strácala podstata … jednak ľudský rozmer celého problému, jednak skutočnosť, že v každej inej krajine okrem Slovenska si ľudí ako A.Kuzminová vážia, a vedia ich činnosť primeraným spôsobom oceniť … keď už nie inak, tak im aspoň vytvárajú špičkové podmienky na športovú prípravu, podieľajú sa na jej plnom finančnom krytí … ale Slovensko ? Kdeže … tu stále platí, náklady, problémy a starosti sú tvoje, úspechy – spoločné … spoločenský podiel na všetkom skoro pravidelne končí rečami …

Skôr by sme si mali položiť otázku, ako zabrániť tomu, aby sa podobné veci, ako Kuzminovej problémy – opakovali. Pretože nie je zďaleka jedinou, ktorej sa za úspechy odmenila spoločnosť či konkrétni ľudia dosť podivným spôsobom. Či už to bolo v prípade spomínaných hokejistov, alebo zápasníka D.Musuľbesa, ktorý tiež poznal životnosť sľubov na Slovensku a skutočnú realitu … či v iných športoch, napríklad v tenise, kde sme sa chvíľočku ohriali na lúčoch slávy za účasť vo finále Davis-cupu, a dnes sa tiež potulujeme po nižších poschodiach … asi vrcholom absurdnosti bol záver kvalifikácie na MS 2010 vo futbale, kde na domáci (rozhodujúci) zápas so Slovinskom sa vstupenky akýmsi podivným spôsobom ocitli skoro výhradne v rukách ľudí, spätých s politikou a verejným životom, čo skončilo atmosférou, pripomínajúcou pohreb … a šťastným postupom na záverečný turnaj zásluhou naozaj nevídaného vlastenca v zápase proti Poľsku.

Jednoducho si úspechy nevieme vážiť, dokážeme sa na nich priživiť, ale nie sme ochotní pre ne nič, alebo skoro nič urobiť … a čo je ešte horšie, s chuťou si mnohí zatancujú, ak sa nositeľ úspechov dostane do problémov, a môže stratiť aj to málo, čo za svoju dlhoročnú drinu dostal … mnohých vôbec netrápi, že dostal, lebo si zaslúžil … ale vadí im, že oni nedostali … hoci nevedia preukázať, že by mali nejaké zásluhy podobného druhu.

Asi by sme sa mali trochu nad sebou zamyslieť … nemusí sa nám to páčiť (nakoniec, aj ja by som bol radšej, keby sme si vedeli vychovať vlastnú športovú špičku), ale je dnes úplne bežným javom, že mnohé krajiny reprezentujú športovci inej národnosti … a veľmi často aj úspešne. Skoro pravidlom je to v stolnom tenise, kde za mnohými úspechmi európskych krajín stoja Číňania, ktorí doma nemali šancu na presadenie … alebo v hokeji, kde niektoré krajiny bez problémov stavajú na Kanaďanoch, Američanoch … veľmi podobne je na tom aj zápasenie, vzpieranie … o atletike nehovoriac. Špecifickým prípadom je napríklad krasokorčuľovanie, kde hlavne v párových súťažiach často dôjde ku kurióznym situáciam.

V každom prípade si však myslím, že Kuzminová si zaslúži vďaku a úctu za to, čo dosiahla, ako našu krajinu dokázala zviditeľniť … a mali by sme byť tvrdí a nemilosrdní voči tým, ktorí v našom mene rozdávali sľuby, a nemienili ich splniť … a mimochodom, asi to nebude náhoda, ale s problémami, aké má dnes práve Kuzminová, sa aj v iných prípadoch dosť často spomínala práve – Banská Bystrica … aj to o niečom svedčí. Stačí z iných prípadov pripomenúť snahu hokejových odchovancov banskobystrického hokeja, ktorí mali záujem o výstavbu nového štadióna za vlastné peniaze, a mesto im ponúklo pozemky “ za humnami „, kdesi v poliach … kde sa ľudovo povedané “ aj líšky otáčajú “ … alebo celkový úpadok športu v meste pod Urpínom, kde “ úspešne “ padla hádzaná, ženský basketbal, skoky na lyžiach, živorí futbal …

Ryba smrdí od hlavy …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35, aktualizované: 09:34

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457751x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu