Založ si blog

Exkluzívne služby . .. a to ostatné

Podľa riaditeľa RTVS sa športové prenosy pomaly a iste dostávajú do kategórie exkluzívneho obsahu, ktorý bude prístupný len tým, čo budú ochotní platiť. Nuž, akosi mi nejde do hlavy, že hoci sme za základné služby verejnoprávnej inštitúcie neboli ochotní platiť, dnes ju platíme dvakrát (najprv z našich daní, potom vo forme koncesionárskeho poplatku) a nakoniec ju musíme zaplatiť ešte raz – poskytovateľovi služieb, ktoré sú údajne podľa politikov dostupné bezplatne. A nech je to ešte krajšie, niektorí poskytovatelia si vymysleli trik, ako zarobiť ešte viac – zvýšili poplatok za základný balík služieb, ale ak si objednáte rozšírený – zaplatíte rovnakú cenu, ako pri základnom … niekto tomu hovorí obchodná stratégia, mne to pripadá ako podvod, žiaľ – ani opakované podnety príslušnému kontrolnému orgánu neviedli k zmene, a vždy prišla odpoveď – všetko je v poriadku … na Slovensku asi naozaj …

A tak si začíname priplácať všetko, aby sme dostali údajne vyššiu kvalitu, hoci nakoniec zistíme, že kvalita sa príliš podobá tomu, čo sme donedávna pokladali za bežné. Napríklad v obchodoch narazíme na kvalitné potraviny s označením krajiny pôvodu – Slovensko, ktoré sú drahšie, ako rovnaká kvalita z Portugalska, alebo Španielska … často mi vŕta hlavou, či to nie sú tie krajiny, kde pečené holuby lietajú rovno do huby, pretože na cene ich produktov sa zjavne neprejavujú niekoľkonásobne vyššie náklady na prepravu.

Skôr to však bude tým, že nielen spomínané krajiny, ale aj mnohé iné si z bruselských obmedzení na rozdiel od Slovákov nič nerobia, a našli spôsoby, ako ich obísť, aby to prospelo ich krajinám, zamestnanosti a štátnej pokladni. No nemôžem si pomôcť, aj najvyššia kvalita z dovozu mi často pripadá skôr ako odpad.

Ktosi mi povedal, že znížená DPH je na základné potraviny, kde sa napríklad rožky chápu ako nadštandard, a teda sa údajne na ne nevzťahuje. Neviem, nejako som to zatiaľ nemal čas sledovať, ale mne pripadá ako luxus akákoľvek kúpa – napríklad chleba – v obchode. Pretože dnes sa to chlebu zďaleka nepodobá, hlavne nie chuťou. Takže som radšej trochu investoval, a chlieb si pečieme sami – no nie v povestnej automatickej pekárničke, ako mnohí iní, ale sme opravili pec našich dedov a babiek … tri rodiny sme sa spoločne dohodli, a máme trikrát v týždni chlieb, ktorý naozaj chutí ako chlieb, nerozpadá sa pri krájaní a natieraní, ale hlavne – nie je plný rôznych umelých prísad, príchutí a ešte neviem, akého svinstva. Áno, oberá nás to o čas, ale ukazuje sa, že s vlastnou produkciou pominuli niektoré, už dlhými rokmi zažité tráviace problémy.

Nedávno som cestoval vlakom, priplatil som si za I.triedu, zaplatil miestenku … a ajhľa – cítil som sa skôr ako v II.triede, na reštauračný vozeň som rovno mohol zabudnúť, cez vlak prechádzal akýsi zúfalec s vozíkom, ktorý sa v polovici súpravy musel otočiť, lebo nevedel prejsť cez preplnené chodby vozňov. Ponúkal rozmočené bagety, žemle, nejaké slané pochutiny, kávu – chutiacu skôr ako žbrnda (mal som podozrenie, či v nej niekto nepral aj vlastné ponožky), niekoľko druhov nealkoholických nápojov či pivo … akosi sa tá priplatená kvalita nechcela ukázať. Každá cesta vlakom navyše končí vo Zvolene, pretože niekto si povedal, že trať na Šahy je nerentabilná, takže všetci majú smolu. Tie povestné výhody, súvisiace s cestovaním vlakom sa na regióny ako Krupina, Šahy a spol. jednoducho nevťahujú, tam zrejme nebývajú dostatočne zaujímaví občania. Alebo majú vari trvalé daňové odpustky ? Nie, určite nie …

Dnes si priplácame za rôzne, údajne nadštandardné služby … napríklad aj v školstve, alebo zdravotníctve. Zaujímavé však je, že neraz som sa stretol s prípadom, kedy napríklad v nemocnici som platil za služby, ktoré mal nejaký asociál (zo zákona sa nesmie bližšie označiť, lebo by to bola diskriminácia) – bezplatne. A nikto mi to nevedel vysvetliť inak, než slovami – veď viete, ako to chodí, nikto nechce mať problémy. Niečo podobné je to aj v prípade cesty do zamestnania – musím platiť diaľničnú známku kvôli štyristometrovému úseku … ktorý nemám možnosť obísť, pretože na súbežnej ceste niekto už roky necháva (určite nie náhodou) úsek, priam preplnený výmoľmi, kde by ste prejazdom odtrhli aj pásy – na tanku. Navyše … zaviedol sa zaujímavý trend, spočívajúci v úmyselnom neoznačení nespoplatnených úsekov ciest, a tak často platia aj tí, ktorí by vlastne – nemuseli.

Vzniká zaujímavá situácia, že ak niekde nevedie rýchlostná cesta, tak sa obyvatelia stanú treťou kategóriou občanov, pre ktorých sú štandardom cesty bez označenia, často v zime neudržiavané, plné výmoľov, rôznych prasklín a hrbov … neviem, ale nikto z nich nehovorí, že by mal odpustené dane, alebo mu štát prispieval na škody, spôsobené ignorovaním jeho potrieb. A k dokonalosti tohoto absurdného stavu prispievajú dopravné značky, ktoré vás upozorňujú, že sa pohybujete na rozbitom úseku cesty, ktorý môže poškodiť váš majetok – to preto, aby správca komunikácie nemusel nahradiť škody, spôsobené zanedbaním svojich povinností … nakoniec dôjde k “ humornej “ situácii, kde nešťastná vodička skončí s autom v priekope, pretože nabehla v zime na výmoľ a roztočilo ju na zľadovatelom povrchu cesty, a zúrivé rameno zákona sa ju snaží “ odmeniť “ sankciou, lebo údajne neprispôsobila jazdu stavu a povrchu vozovky. A vôbec ho nezaujíma, kto ten stav spôsobil, zanedbal si svoje povinnosti a ohrozil užívateľov komunikácie … viete, doba je ťažká, peniaze nie sú … znie častá odpoveď zodpovedných, a tak som sa raz opýtal, ako by to videl zákon a štát, keby občan prišiel na daňový úrad a konštatoval, že mu síce vyšla daňová povinnosť, ale si ju nesplní, lebo nemá – peniaze … no viete, to nejde, to musíte platiť, lebo – zákon. A samozrejme aj – trest.

Naozaj … obsah začína byť exkluzívny, hoci často poriadne smrdí … ako skupinka občanov v autobuse, ktorí tak smrdeli, že by sa aj tchor obesil od zúfalstva, ale pri upozornení na neznesiteľný zápach, ktorý obťažoval ostatných, sa okamžite rozvrieskali na sťažovateľa, že je rasista a môže dostať po papuli … a šofér autobusu namiesto privolania policajtov ticho sťažovateľovi poradil, aby päť minút počkal a išiel – iným autobusom. No, naozaj originálne riešenie … avšak zaplatené peniaze už vrátiť – nemohol.

Neviem, čím to je … ale na Slovensku čím ďalej, tým viac pribúda exkluzívny obsah, ktorý je primerane spoplatnený, ale poriadne – páchne … naozaj, čím to asi je ?

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9463029x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu