Založ si blog

Fekálna žurnalistika, kedy jej bude koniec ?

Hľadať objektívny zdroj informácií je rovnako namáhavé, ako hľadať bájneho yetiho v Himalájach … mnohí hovoria, že to existuje, ale skoro nikto to nevidel. Od amatéra sa objektívnosť informácií neočakáva, ale u profesionála by to mala byť úplná samozrejmosť. Žiaľ, nie je … preto by sme si mali pripomenúť, že Slovenský syndikát novinárov svojho času vypracoval Etický kódex … a momentálne sa zdá, že to bola zbytočná námaha.

Dovolím si citovať z tohoto diela –

V bode II sa spomínajú základné hodnoty – osobná sloboda, spravodlivosť a slušnosť, pričom novinár by sa mal snažiť o presadenie týchto hodnôt v spoločnosti. Ďalej sa spomína, že hlavnými zásadami, ktorými sa novinár riadi vo svojej práci, sú nestrannosť, vyváženosť, objektivita, poctivosť, čestnosť, pravdivosť, zodpovednosť a dôsledné overovanie faktov.

Zámerom autorov etického kódexu bolo, aby slúžil ako návod – okrem iného aj pre bloggerov. Teda nielen pre profesionálov, ale aj amatérov. Z môjho pohľadu je pochopiteľné, ak sa od cieľa kódexu odchýli amatér – môže to byť zapríčinené nedostatkom informácií, ktoré pochádzajú zo zdrojov, ku ktorým nemá z rôznych dôvodov prístup, alebo jeho blog odzrkadľuje len jeho osobné postoje. Dáva si teda jediný cieľ – vyjadriť sa k dianiu v spoločnosti, z vlastného pohľadu.

Ale u profesionála by to malo byť úplne iné. Predovšetkým je za svoju prácu platený, je to jeho spôsob obživy. Ak sa však pozriem na slovenské periodiká, a diela jednotlivých redaktorov, o ktorom sa dá povedať, že sa dôsledne riadi zásadami, spomenutými v bode II Etického kódexu ? Už ani v odborných periodikách sa nedá zodpovedne prehlásiť, že informujú v súlade s týmto bodom. Ale musím priznať, sú k tomu najbližšie, keďže ich orientácia je mimo politiky. Pretože v periodikách, ktoré sa akýmkoľvek spôsobom dotýkajú politiky, je naplnenie spomínaného bodu len ilúziou z kategórie sci-fi.

V súčasnej dobe kraľuje fekálna žurnalistika, a nie je pravdepodobné, že by v najbližšej dobe skončila.

Médiá priam pretekajú “ informáciami “ o tom, kto zomrel, koho zabili, ktorej “ celebrite “ vypadli prsia na stôl, alebo koľkého partnera v poradí už vymenila … bežné spravodajstvo zodpovedá tomu, kto dané médium vlastní a na akej strane politickej barikády stojí. V podstate sa neklame už len v športovom spravodajstve, keďže tam sa pri informovaní o výsledkoch rôznych súťaží klamať nedá. O počasí radšej nebudem hovoriť, tam si pozriem tri-štyri zdroje a mám pocit, že každý hovorí o vývoji na inej planéte.

Osobitnou kategóriou je využívanie informačných zdrojov. Pôsobí priam komicky, ak niekto vydáva za overený zdroj pochybnú inštitúciu, tvorenú jedným-dvoma ľuďmi, ktorí sú úplne mimo diania, o ktorom píšu … a na druhej strane označuje za pochybné oficiálne zdroje a informácie z nich pochádzajúce. Ešte komickejšie pôsobí, ak je upozornený na to, že ním preferovaný zdroj opakovane prichytili pri prekrúcaní faktov, či vyslovených klamstvách … a napriek tomu ho používa naďalej a vydáva sa za – profesionálneho novinára.

Získať objektívne a neskreslené informácie je čoraz ťažšie. Ak totiž klame obchodník, existujú spôsoby, ako ho potrestať. Ale ak klame novinár, tam sa nedeje absolútne nič … je rovnako nedotknuteľný, ako napríklad poslanci. Pritom svojimi informáciami zasahuje do života tisícov ľudí, a často ho aj znehodnocuje. Výkriky typu – keby dnes nebol pri moci ten a ten, tak by to bolo lepšie – sú len symbolom pokrytectva a nedostatku odvahy na prijatie pravdy. Prečo ?

Je to jednoduché – ľudia nemajú tendenciu meniť to, čo je dobré, a má to kladný vplyv na ich život. K zmene siahajú vtedy, keď ich život sa zhoršuje a nikoho to nezaujíma.

Rozmenené na drobné, ak by krajinu riadili ľudia na prospech národa, tak sú voľby zbytočné, lebo by nikto nemal šancu, aby ich porazil. Pokiaľ je to inak, ľudia v zúfalstve vyskúšajú čokoľvek – čoho dôkazom bol napríklad vývoj v Nemecku po I.svetovej vojne, alebo na Slovensku po roku 1990. Nikdy nie je za stav zodpovedný posledný šéf, ba v nejednom prípade má na ňom najmenší podiel. Za zlý stav sú zodpovední všetci, pretože ak by si plnili povinnosti riadne a v zmysle potrieb národa, tak ten posledný by pri moci určite nebol. A práve novinár by mal mnohým kritikom pripomenúť, ako sa správali kedysi … lenže, na Slovensku to neplatí, tu pravda nemá cenu, ak nevyhovuje.

Nič nesvedčí lepšie o úrovni žurnalistiky, ako predajné čísla denníkov. Na prvom mieste sa so železnou pravidelnosťou umiestňuje hrubý bulvár, ktorý žiadne informácie, užitočné k bežnému životu – neposkytuje, ak teda nerátame počasie a televízny program. Podobne to vyzerá aj medzi týždenníkmi ….

Osobitným nešvárom tejto krajiny je skutočnosť, že odborné témy komentujú ľudia, ktorí nemajú ani príslušné vzdelanie, ani prax. Pôsobí zvláštne, ak ekonomiku hodnotí človek, ktorý má vzdelanie v oblasti filozofie, dejín, alebo literatúry. Akú hodnotu má asi jeho konečný produkt – teda názor na hospodárenie štátu, či ekonomický vývoj ? Podľa mňa – nulovú …

Takže – na záver znova rovnaká otázka – kedy skončí fekálna žurnalistika, a novinári sa začnú konečne správať podľa kódexu, ktorý si sami navrhli a vypracovali ? Mám obavy, že sa toho nedožijem …

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432041x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu