Založ si blog

Nostalgia pri pohľade z okna

Stojím ráno pri okne a pozerám, ako to vyzerá na ulici. Padá sneh, ulica sa postupne stráca pod bielou pokrývkou. Cesta i chodník boli zamrznuté už niekoľko dní predtým, ale teraz to konečne dostáva ten správny šmrnc …

Tým skôr, že práve našej ulice sa moderná doba akosi nedotkla. Neprznia ju modré nálepky s hviezdičkami, ani rôzne moderné stavby, ktoré vlastne neslúžia nikomu … ako na sídlisku opodiaľ, kde stojí naozaj krásne ihrisko … oplotené a zamknuté. U nás pre deti ihrisko nepostavili vôbec, a to, ktoré tu kedysi bolo, je dnes parkovisko. Asi to bude tým, že na našej ulici nebývajú poslanci či iné “ osobnosti “ … je to ináč paradoxná situácia, keď sa tak nad tým zamýšľam – za moje peniaze, môj zamestnanec (teda poslanec) si najprv uspokojí svoje potreby a ak niečo ostane … tak sa ujde aj mne.

Hlavná cesta je úplne pokrytá snehom a začína sa obvyklá ranná zábava pri pohľade na šoférov, ktorí do nej omylom odbočili. Nevedia, že v našej ulici je hlavnou prioritou ochrana životného prostredia a pokoj obyvateľov, ktorí na nej žijú. Takže sa naše autá neohrozujú rôznymi druhmi posypu, či už je to soľ, alebo jemný štrk … a naše uši nie sú týrané hlukom prechádzajúcich pluhov. Ticho ako v krematóriu … ale tam nezaznievajú pravidelne nadávky, že niekto práve vyskúšal balet na ľade a doplnil výbavu svojho auta nadštandardným doplnkom – stĺpom na karosérii … nie, nešiel tak rýchlo, ale stĺp bol už unavený desaťročiami postávania na ulici za každého počasia, a tak na jeho pád by bolo možno stačilo aj kýchnutie – batoľaťa …

To chodci, to je iný karneval …  u nás platia také zvláštne pravidlá – najprv zaplatíme dane, ktoré poslúžia na výdavky, spojené s údržbou ciest a chodníkov v tých lokalitách, kde bývajú páni poslanci, mestskí úradníci a iné “ osobnosti “ mesta …

A potom si pekne očistíme vlastné chodníky svojpomocne, vlastným náradím a … ak by sme náhodou zabudli, tak nám to za poplatok pripomenie mestské rameno zákona, aby sme nabudúce – určite nezabudli. Aj prístupovú cestu pred bytové domy nám dovolili postaviť za vlastné peniaze … asi nám chceli ušetriť sklamanie z podávania rôznych žiadostí a ich opakovaného zamietnutia. Ešte šťastie, že sa stavala pred dvadsiatimi rokmi, vtedy bol predsa len materiál lacnejší. Vraj, do čoho človek investuje vlastné peniaze, to si aj viac váži. A tak nám doprajú väčšiu úctu k majetku aj tým, že aj smetné nádoby si musíme kupovať za svoje …

Nedávno nám mesto ponúklo, že ak si chceme opraviť cestu, z ktorej už roky zateká pod naše domy, tak nám pomôže – zapožičia nám za poplatok stroje, s ktorými si môžeme cestu opraviť. Hej, tie stroje, ktoré nakúpilo za naše dane a s ktorými sa opravujú cesty a chodníky v lepších štvrtiach … nie, nerobia to obyvatelia, ale pracovníci mestského podniku. Asi preto neostali peniaze na opravu našej cesty v mestskom rozpočte. Len mám obavy, že aj keby rozpočet mesta pretekal peniazmi, pre nás by aj tak nič nebolo možné …

Sanitka zastavuje na ceste … akási tetuška nezvládla balet na zľadovatelej ceste, a skončila na zemi. Dvíhajú ju, nakladajú na nosidlá a je zjavné, že ju čaká dlhšie liečenie … a určite nebude tejto zimy posledná. Tak to už chodí … ak je sneh a ľad, máme smolu, sú aj úrazy … cestu nikto neudržiava a tak to aj vyzerá.

Akosi mi to nedáva zmysel – údajne do našich verejných pokladníc tečú milióny a miliardy eur z rôznych európskych fondov, ale nie je ani euro na to, čo sme mali predtým, hoci sme mali len vlastné peniaze. V tých časoch sa našlo na údržbu, na výstavbu chodníkov a ciest, na ihriská … na smetné nádoby … a dnes nie sú peniaze na nič. Čím to asi bude ?

Čím to asi je, že hoci na dvore našej nemocnice stoja pravidelne štyri sanitky, musíme svojich príbuzných a priateľov voziť do vedľajšieho okresného mesta, na vlastných autách a na vlastné náklady, hoci dnes platíme neporovnateľne viac, ako kedysi ? Čím to je, že dnes naša nemocnica slúži len ako “ skládka “ ťažkých stavov, a prakticky nie je schopná naplniť niekdajší zmysel slova “ nemocnica “ ? Čím to je, že nikdy nie sú peniaze na naplnenie potrieb obyvateľstva a všetko zašlo už do takej absurdnosti, že si musíme stavať a udržiavať chodníky za vlastné peniaze, alebo nakupovať aj také maličkosti, ako smetné nádoby ? A ako je možné, že iným tieto služby poskytnú za verejné financie, ale nám nie ?

Kedysi som bol v jednom malom mestečku na východnom Slovensku. Keď ste vošli na jeho miniátúrne námestie, zastal vám dych. Krásne udržiavaný parčík, čisté lavičky, štrkom vysypané cestičky … ale absurdnosť tohoto pohľadu ste pochopili vo chvíli, keď ste zistili, koľko prostriedkov zhltne údržba tejto “ atrakcie „, hoci v najbližšom okolí boli cesty a chodníky preplnené výmoľmi, a v lete-zime vyzváňali na domoch obyvateľov zúrivé ramená mestského zákona, ktoré žiadali od ľudí, nie príliš vzdialených od storočnice života, aby si kosili trávniky a odhŕňali sneh … a pritom poslaneckej a funkcionárskej “ mládeži „, ktoré bývali o čosi ďalej, tieto služby poskytovalo mesto za peniaze všetkých obyvateľov … ako to nazvať ?

MAFIA

Prejdete po mestách, mestečkách či obciach a často vidíte, ako sa plytvá peniazmi na nekvalitne vykonané práce, ktoré obvykle vykonávajú rovnaké firmy a firmičky … nikoho to netrápi. Prečo ? Povedz mi, kto v tomto meste realizuje verejné zakázky a ja ti poviem, kto je pri moci … povedal raz kamarát. A nikdy sa nemýlil … prečo ?

MAFIA

Áno, v Taliansku tomu naozaj tak hovoria. Už v 90.rokoch vyšetrovali rôzne kauzy, ktoré akoby vypadli z oka tým našim, neskorším, slovenským. Vyvolené spoločnosti mali prístup k verejným financiám, pričom svoje zisky navyšovali odvádzaním nekvalitnej práce, ktorej výsledky často ohrozovali zdravie a životy obyvateľov. Používali lacný a nekvalitný materiál, nekvalifikovaných robotníkov … rôznymi švindľami navyšovali ceny zákaziek v dôsledku “ neočakávaného “ rastu nákladov. Vyhrávali výberové konania bez ohľadu na to, ako boli nastavené podmienky. Vyhrávali výberové konania aj vtedy, keď ich firmy boli z nich vylúčené … buď robili obštrukcie za pomoci zákonných možností a dostali situáciu do neúnosného stavu, alebo nastrčili nové a zdanlivo neznáme spoločnosti, ktoré predložili priam fantastické podmienky. Výsledok ? Napríklad na juhu Talianska postavili cestný most, ktorý dvakrát spadol bez toho, aby po ňom prešlo čo i len jediné auto … a po rokoch neúspešného hľadania riešenia musela miestna správa vypísať konanie na výber spoločnosti, ktorá most zbúra … kto vyhral ? Spoločnosť, ktorá tento most – postavila. Prečo ?

MAFIA

Práve preto aj na Slovensku máme dva druhy obyvateľstva, ktoré síce platia rovnaké dane, ale nemajú rovnaké práva … a tak len nostalgicky spomíname na časy, keď sme vyšli ráno pred dom, a cesta bola odhrnutá … deravý chodník opravovali ľudia z Technických služieb … a osvetlenie svietilo … nostalgicky spomíname na časy, keď sme mohli ísť na školské ihrisko, nikto nás nevyháňal a hlavne nikto tam nepotreboval akúsi modrú placku s hviezdičkami, alebo naivné deti na televíznej obrazovke, aby nám pripomenul – ako je vám fajn.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9458181x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu