Založ si blog

Kauza “ Lietajúca špina “ alebo verte len faktom

Neďaleko domu máme krčmu … maličkú, avšak útulnú, pekne zariadenú a hoci je to len krčma, málokedy v nej nájdete opilcov … skôr sa tam naučili chodiť ľudia, ktorí majú chuť na rannú kávu, alebo čakajú na autobus do práce. Majitelia hovoria – krčma, ale pripomína to skôr niečo iné … také pohodové, ranné bistro.

Isté je, že tam počas občasných zastávok počujem rôzne reči – od nadávok na mestské zastupiteľstvo, cez zaručené riešenia, ako zlepšiť život v tomto štáte … až po mobilnú manželskú poradňu, keď si chlapi vymieňajú zaručené recepty, ako občas urobiť niečo, s čím ich manželky neveľmi súhlasia … alebo … no to je vlastne jedno.

Stále je to však krčma … miesto výmeny názorov, kde sa nerobia závery, ani neprijímajú riešenia … nepadajú argumenty, ani nepredkladajú zaručené dôkazy. Dvere sú konečnou hranicou, za ktorou všetko končí … a nikto nevynáša absurdnosti do praktického života. Prečo ? Pretože život nie je o krčmových rečiach … hoci, občas sa nájdu jedinci, ktorí sa pokúšajú za pomoci krčmových rečí vytrieskať pre seba nejaký prospech.

Ako napríklad istá pani, ktorá sa onehdá v krčme sťažovala, že požičala dcére peniaze na nájomné, a keď sa dcéra odsťahovala, prenajímateľ jej odmietol peniaze vrátiť … na prvý pohľad skutočne poľutovaniahodný prípad, ale len dovtedy, kým nevyplávali na povrch skutočné fakty.

Napríklad, že po dcére ostalo poškodené zariadenie bytu, dlh na poplatkoch, či nájom ukončila v rozpore s uzatvorenou zmluvou. A všetko sa začalo javiť úplne inak. Lenže, ako to už býva, niektorí pravdu neunesú – a tak pani chodí obťažovať prenajímateľa, aby jej dal peniaze, ktoré požičala dcére a dookola tvrdí, že na to má právo … čo na tom, že ju nikdy predtým nevidel, čo na tom, že zmluvu uzatvorila dcéra, ktorá je plnoletá, svojprávna … čo na tom, že porušila zmluvu …

Krčmové reči narobia vždy najviac škody … ak sa berú vážne. Špina síce dobre lieta, ale ťažko sa potom čistí … prenajímateľ stratil trpezlivosť s neznámou ženou, ku ktorej ho neviazal žiadny právny vzťah a nakoniec to riešil právnou cestou. Výsledok ? Pani chodí za ním prosíkať, aby žalobu stiahol, lebo ona nemá peniaze a … bla, bla, bla. Ale ani zamak ľútosti, že mu znepríjemňovala život a bezdôvodne – neprejavuje … tak to už v živote chodí.

Špina lieta aj vo verejnom živote … ľudia a skupiny ľudí sa naháňajú za prospechom, ľahkým a bezprácnym príjmom, vyhrabávajú na seba rôznu špinu …

A ostatní sa prizerajú, naivne čítajú a veria, že všetko je tak, ako sa povedalo a napísalo. Keďže pošpineného aj tak nemajú v láske, každá špina je vítaná, ak ju môžu po ňom hodiť. Nepremýšľajú, kto a čo im podsunul ako pravdu, nepremýšľajú – čo to môže v konečnom dôsledku spôsobiť.

Málokto si však kladie otázku – kto má z toho prospech a aká je pravda naozaj ? Ešte smutnejšie je, že nikde nevidím (na rozdiel od vyspelých krajín) verejné výzvy, aby autor a odosielateľ lietajúcej špiny svoje tvrdenia podložil. Však je to náš a jeho nepriateľ, takže všetci sú vlastne spojenci. Kto si však položí otázku – v čom sú vlastne spojenci ? V hádzaní špiny ?

Spojiť sa so zlodejom pri hádzaní špiny na iného zlodeja však znamená – zaradiť sa do skupiny zlodejov. A neexistujú lepší či horší zlodeji – stále sú to len zlodeji. Aj preto by sme mali premýšľať, čo hovoria a ako skutočne konajú. Nemali by sme sa stavať na ich stranu len preto, že svojimi špinavými prstami (hoci v rukaviciach) ukazujú na zlodeja, ktorého nemáme v láske. Zlodej ako zlodej …

Nenechajme sa manipulovať ani médiami … vieme veľmi dobre, že už roky slúžia svojim pánom, a nikdy nebudú slúžiť verejnosti. Taká je už doba … prečo by sme však mali nosiť oslie hlavy kvôli tvrdeniam sopliakov, ktorým tečie mlieko po brade a ich najväčším úspechom sú diplomy z pochybných inštitúcií ?

Chceme túto krajinu zmeniť ? Chceme, aby slúžila národu – teda nám ? Potom musíme hľadať vždy a všade podstatu toho, prečo sa veci nevyvíjajú v náš prospech. Hľadajme ľudí, pre ktorých je národný záujem najvyššou prioritou a nesklonia sa pred žiadnou hrozbou, či plným mešcom.

Nedávno mi jeden diskutér napísal, že ak by sme sa postavili na odpor okupačnej čižme (či už v roku 1938 alebo 1968), mohli sme si zachovať aspoň česť. Áno, mohli … otázne je, koľko radosti by sme mali zo zakrvaveného štítu cti, na ktorom by priniesli tisíce ba možno desaťtisíce obetí z radov nášho národa.

Ak nás niečo naozaj ctí, tak práve skutočnosť, že napriek rôznym snahám sme si dokázali v tých pohnutých časoch zachovať to najdôležitejšie – vlastnú identitu. Dokázali sme ich prežiť a neskončili sme niekde za Uralom, ako svojho času plánoval istý maliar … dokázali sme si zachovať slobodu mysle aj napriek veľkohubým heslám … dokázali sme ostať ľuďmi aj napriek tomu, že mnohí nás za ľudí ani nemali.

Nepriateľa môžeme poraziť rôznymi spôsobmi a zbraň je len jedným z množstva nástrojov víťazstva. A málokedy býva tým najúčinnejším. Vždy však býva tým – najkrvavejším.

Prežili sme stáročia, hoci pre niektorých sme neboli národom. Snažili sa nás asimilovať – nedokázali to. A pritom mali všetko – moc, peniaze i množstvo času. Prečo ? Prečo sa im to nepodarilo ?

Aj dnes niektorí skúšajú novodobé recepty asimilácie … pretláčajú myšlienku akéhosi európanstva, ktoré má byť nadovšetko … nie, nie je a nemôže byť. Európanstvom sa na Slovensku hrdia len tí maloverní, čo sa hanbia za to, odkiaľ pochádzajú a čím sú … ostatní vieme, že sme Slováci, z krajiny medzi Dunajom a Tatrami, máme vlastný jazyk a kultúru, bohaté dejiny a krásnu prírodu … máme dôvod na hrdosť, lebo štát môžeme zmeniť, môžu nám ho ukradnúť, ale nikdy nám nevezmú hrdosť na to, čím sme a odkiaľ pochádzame … a je úplne jedno, či je nás päť miliónov, a vojdeme sa na dve sídliská Pekingu, alebo by nás bolo desaťtisíc a vošli by sme sa na jeden futbalový štadión …

Preto – nehľadajte ľudí, ktorí hádžu špinou, ale hľadajte ľudí – ktorí si vás naozaj vážia …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, vyhlásilo Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9464765x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu