Založ si blog

Takže . .. odídeme sami, alebo sa potopíme ?

Povedzme si otvorene, už dávno nevládol na európskom kontinente taký chaos, ako v posledných rokoch. Pravidlá a dohody sa stali bezcennými zdrapmi papiera, na ktoré sa myslí len vtedy, ak malí a bezvýznamní nechcú počúvať veľkých a mocných …

Otázka znie – čo je dôležitejšie – falošná solidarita s podvodníkmi a špekulantmi, alebo záujmy vlastného národa a krajiny ? Nie, neberme vážne reči populistov a skúsme sa skôr pozrieť na realitu. Napríklad po dodržiavaní pravidiel únie najviac volá Londýn, ktorý disponuje takým balíkom výnimiek, že žiadne pravidlá a záväzky dodržiavať nemusí … a navyše volá po ďalšom balíku výnimiek, ak ostatní stoja o jeho partnerstvo. A len blázon verí, že sa ostrovná krajina niekedy vzdá vlastnej meny a prijme za svoje bezcenný zdrap papiera, ktorému sa honosne hovorí – euro.

Dnes sa už aj na tému utečencov niektorí pozerajú inak – ich prívaly umožnili to, čo bolo ešte nedávno absolútne nemysliteľné – obnovu hraničných kontrol, navýšenie počtu členov represívnych zložiek, širšie monitorovanie aktivít obyvateľstva, a podobne. V niektorých krajinách spôsobuje záplava tovaru z dovozu také problémy, že uvažujú o obnovení obmedzení a znovuzavedení – cla. Nie je to len otázka kvality, ale aj problematika rastu nezamestnanosti, čoraz väčšej zadĺženosti krajín, poklesov príjmov štátnych rozpočtov a podobne.

Samostatnou kapitolou je beztrestnosť a nedotknuteľnosť bohatých a vplyvných spoločností. 22.januára 2016 oznámil koncern VW, zapletený do emisnej kauzy, že európskych zákazníkov nebude na rozdiel od amerických klientov – odškodňovať. Vraj na to nevidia dôvody, vyjadrili sa podľa agentúry Reuters predstavitelia spoločnosti.

A tak v USA podalo ministerstvo spravodlivosti na nemecký koncern civilnú žalobu, pretože firma inštalovala do vyše 600 000 naftových vozidiel zariadenie, ktoré umožňovalo skrývať pri testoch emisií nadlimitné hodnoty oxidu dusíka. Koľko vozidiel na európskom trhu malo podobne “ nadštandardnú “ výbavu, to sa dá vzhľadom na ich popularitu len hádať … avšak v Európe sa až na pár ojedinelých výnimiek nedeje vlastne nič, nikoho nezaujíma, že niekto sa roky obohacoval na úkor bežných klientov. Len pre ilustráciu, neslávne známe nebankové subjekty poškodili len niekoľkotisíc klientov a padali vysoké tresty … V oboch prípadoch sa nejednalo o náhodné konanie, ale prístup je úplne odlišný.

Takže otázkou dňa začína byť úvaha – opustíme spolky, kde pravidlá platia len pre slabších a menejcenných – sami, alebo si počkáme, kým sa nám ujde cti – potopiť sa s celou loďou ? Vieme dobre, že Nemecko (a údajne nielen táto krajina) nezlikvidovalo svoju bývalú menu, a uschovalo ju do trezorov … asi na horšie časy. Rovnako vieme, že rôznymi spôsobmi sa snažia do vnútornej politiky iných krajín zasahovať najmä Berlín, Paríž a Londýn – čo sme zažili na Slovensku za čias Mečiara, a dnes to zažívajú Poliaci i Maďari. Zatiahli nás aj do obchodnej vojny s Ruskom, ktorá okrem škôd neprináša absolútne nič. Teda, ak nerátame napätie a obavy z toho, že krachujúca americká ekonomika skúsi prostredníctvom svojich európskych sluhov vyvolať vojnový konflikt s Moskvou, aby zarobila na – predaji zbraní.

Takže … odísť, alebo si počkať na nevyhnutnú katastrofu ? Odpovedzte si sami …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9463712x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu