Založ si blog

“ Týždeň “ s táraninami . .. J. Kolejáka

Kto chce, nech si prečíta príspevok J.Kolejáka, údajne scenáristu – Československé socialistické – o vyprážanom syre pred rokom 1989. Otvorene poviem, ešte šťastie, že počiny autora v jeho profesii poznať nemusím, stačilo mi čítať jeho trápny príspevok v časopise Týždeň …

Nikto, dokonca ani socializmus či súdruhovia … nemôže za to, kam autor chodil skúšať stravu. Z jeho článku je jasné, že to boli podniky na úrovni staničného bufetu, ktoré dnes nejakým omylom vydáva za niekdajší “ socialistický “ štandard. Rovnako nikto nemôže za to, že na viac nemal, alebo nemali tí, ktorí ho na tieto “ degustačné “ festivaly pozývali. Mimochodom – z jeho tzv. receptu na konci príspevku je jasne vidieť, že o pravej kuchárčine nemá ani potuchy, zrejme to len niekde opísal.

Za čias socializmu som zažil rôzne podniky. Aj také, kde kuchár z pomsty napľul hosťovi pod rezeň. Iste, poznal som aj staničné bufety, ak nebolo nič iné na okolí. Ale ani v tých som nestretal zafúľaných čašníkov so špinavými rukami, ako sa snaží Koleják podsúvať – a to z jednoduchého dôvodu. Kontrola mohla prísť kedykoľvek, a pokuty bývali nielen mastné, ale vinník platil – z vlastného vrecka. Zažil som aj prepálené obrusy, ale to bola naozaj len doména reštauračnej, či skôr pohostinskej “ spodiny „. Prepálený tuk ? No dnes je ho oveľa viac, ako kedykoľvek predtým, stačí sa trošku poobzerať. Navyše – množstvo “ reštaurácií “ dnes varí z polotovarov a výsledkom je naozaj svinstvo.

Nehovoriac o tom, že kvalita vo verejnom stravovaní upadla takým spôsobom, že mnohí len nostalgicky spomenú, ako kedysi niečo chutilo – či už na tanieri, alebo v pohári.

A som niečo z príspevku údajného scenáristu pochopil, tak jeho neodolateľnú chuť – kopnúť si do doby minulej, lebo ako to už býva, nebožtíci úder vrátiť nemôžu. Smola, ešte stále žije mnoho ľudí, ktorí si tú dobu pamätajú.

Neviem, koľko ľudí sa vtedy chodilo denne stravovať do reštaurácií. Viem však, že dnes na to má oveľa menej ľudí, ako kedysi. Nehovoriac o tom, že pri spomienke na niekdajšiu závodnú jedáleň si môžem len nostalgicky spomenúť, že tak dobre už dnes nevarí nikto a už vôbec nemôžem uvažovať o vtedajšej cene jedla.

Koleják (lebo pánom ho akosi volať nemôžem) akosi nepochopil, že kvalita jedla vždy závisela od dvoch ľudí – kuchára a šéfa podniku. Nehovoriac o tom, že s tým súvisela aj kvalita materiálu, z ktorého sa varilo. Ak autor čakal, že v krčme ho budú vítať livrejovaní vrátnici, jedlo na porceláne a zlaté náradie … asi by sa mal nad sebou zamyslieť. Rozhodne však viem, že spoločenský systém nemal s kvalitou služieb nikdy a nič spoločné.

Všetko bolo u ľuďoch a ich prístupe …

________________________________

 

(spomínaný príspevok nájdete v čísle 58 časopisu Týždeň z 21.týždňa 2016)

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Slaboduchí politickí „znalci“ práva

17.01.2024

Jeden nevie,že so zápisom v registri trestov nesmie byť prokurátorom.A druhý sa slaboducho vykrúca z povinnosti zotrvať na mieste nehody,ktorú spôsobil. Asi je najvyšší čas zrušiť inštitúcie, ktoré im dali osvedčenie o vzdelaní. A možno aj odobrať diplomy tým,ktorí ich príkazy prijímali a vykonávali. Odňatie funkcie nie je trest.Slušné by bolo odstúpenie, ale na [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,443
Celková čítanosť: 9421206x
Priemerná čítanosť článkov: 3856x

Autor blogu